Macron: Preşedinţia Consiliului UE, deţinută de România de la 1 ianuarie, va fi marcată de mize majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron vor semna, marţi, la Paris, o Declaraţie politică privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări. Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa a fost lansat în anul 2008 şi a avut o foaie de parcurs până în 2017.

UPDATE Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Preşedinţia dumneavoastră a Coonsiliului UE va fi marcată de mize majore, alegerile europene, stabilirea unei noi Comisii Europene, Brexit. Summitul de la Sibiu va fi o etapă decisivă a reformării Europei. Vor fi multe dezbateri. Viitorul Europei va fi centrul discuţiei pe care îl vom avea la prânzul de lucru. Salut acţiunea lui Iohannus  în ceea ce priveşte statul de drept.Vom vorbi şi despre statul de drept la prânzul de lucru.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Celebrăm împreună, aici, istoria noastră comună şi relaţia privilegiată între ţările noastre. Le mulţumesc gazdelor noastre. Avem în următoarele 6 luni un festival al memoriei care ne leagă. Franţa a influenţat multe culturi. Nicărieri însă, Franţa nu a găsit o mai mare apropiere aşa cum a aflat în România.

Peste trei zile România va sărbători Centenarul. Celebrăm azi, inclusiv prin acest program, o sitorie comună. Nu e întâmplător că ne aflăm azi în ţara în care a avut loc recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. Ţările noastre sunt înfrăţite de ideea Uniunii Europene. 

***

„Ştim cu toţii că Franţa a fost un partener de nădejde al României în Primul Război Mondial. Misiunea militară condusă de generalul Berthelot a avut un rol determinant în victoriile obţinute în vara anului 1917. Frăţia de arme care s-a creat în acele împrejurări dramatice a întărit relaţiile de prietenie dintre români şi francezi. Rezultatele militare şi votul popular au trebuit consfinţite ulterior în plan diplomatic, în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris. Aici, graniţele României Mari au fost trasate inclusiv în urma recomandărilor corecte ale geografului francez Emmanuel de Martonne. Franţa a jucat, aşadar, un rol de seamă în recunoaşterea Marii Uniri. La o sută de ani după acest moment, iată că România şi Franţa sunt tot împreună. Acesta este de altfel şi scopul vizitei mele la Paris, să mă asigur că această relaţie, care a adus atâtea satisfacţii, atât românilor, cât şi francezilor, va continua şi va deveni tot mai puternică“, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Paris, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti.

Klaus Iohannis a precizat că, pentru aprofundarea acestei relaţii, va semna, împreună cu preşedintele Emmanuel Macron, o declaraţie politică privind Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre. Marţi dimineaţă, Klaus Iohannis a mers într-o vizită la Domul Invalizilor. Acesta va asista la un concert în memoria celor căzuţi în Primul Război Mondial. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite