INTERVIU Mihail Neamţu: „DNA - ANI e noua linie Mărăşeşti-Oituz pe frontul de apărare a Justiţiei!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Neamţu intră în cursa pentru fotoliul de senator rămas vacant după demisia lui Dan Voiculescu  FOTO Adevărul
Mihail Neamţu intră în cursa pentru fotoliul de senator rămas vacant după demisia lui Dan Voiculescu  FOTO Adevărul

Partidul Noua Republică porneşte dintr-un sediu de apartament. După 14 luni de procese şi tergiversări, neorepublicanii au obţinut statutul de partid şi, în acest moment, au chiar şi un senator: Valeriu Todiraşcu. Preşedintele Partidului, Mihail Neamţu, a vorbit pentru adevarul.ro despre viitorul României, dar şi despre lupta pe care o va da în următoarele alegeri anticipate sau la termen.

Pe Mihail Neamţu îl găseşti la fel de energic ca în seara din 9 decembrie 2012. Îşi impune obiective pe termen lung, dar în acelaşi timp realizează că este în fruntea unui partid mic. Vorbeşte cu dezinvoltură despre rezultatul alegerilor parlamentare din 2012 şi nu se fereşte să folosească cuvinte tari precum „dezastru”, „măcel” sau „eşec de proporţii”. Trece uşor peste asta şi gândeşte o strategie smart de campanie, adaptată secolului XXI. Ar vrea să atragă studenţi de la facultăţi de profil pentru a concepe strategia de campanie electorală.

R: Noua Republică, partid nou, speranţe mari, dar contextul politic nu vă ajută. Cum se va impune NR în faţa unui USL cu peste 60%?

M.N. Din fericire, suntem tineri şi ne-am născut cu răbdare. Observaţi că felul în care te naşti determină modul în care urmează să trăieşti. Cei care se nasc în dureri au şanse să supravieţuiască mai bine în junglă. Noua Republică are o istorie unică şi autentică, cu sute de activişti coborâţi în stradă la minus zece grade Celsius pentru o semnătură cinstită. Unul dintre aceşti oameni a ajuns senator, alţii lideri de filiale locale, iar alţii s-au retras. Le mulţumesc tuturor. Ne-am născut într-un mod curat, ca un strigăt de disperare pronunţat în 17 septembrie 2011 pe un blog influent (fondat de Mirel Axinte: Madame Blogary). Pe atunci PDL era la guvernare, MRU era director SIE iar discuţiile despre un nou partid se ţineau doar în cafenele. Echipe extraordinare de ieşeni, bucureşteni, hunedoreni, constănţeni, arădeni, gorjeni ori sibieni - oamenii obişnuiţi, dar plini de caracter - au propus o alternativă adevărată dreapta când, oficial, dreapta era la putere. Nu am aşteptat incitarea Antenei 3, nici căderile de Guverne sau suspendări de Preşedinte de ţară pentru a spune: vrem o altă clasă politică! Nu am folosit cărămizi din alte partide compromise. Suntem noi, noi înşine. Am aşteptat 14 luni, deci am dovedit răbdare şi tenacitate. Echipa NR n-a mers pe scurtătură, făcând un calcul minor privind 2012 sau 2014. Noua Republică există pentru luptătorii anticomunişti din Piaţa Universităţii, dar şi pentru cei nenăscuţi încă. Ne-am născut pentru zeci de ani de acum încolo. Când ai 34-35 de ani trebuie să te gândeşti la România din 2030: vom fi mai competitivi, mai demni, mai prosperi? Vom împovăra copiii abia năcuţi cu datorii de miliarde? Vreau să îmi construiesc un viitor mai bun alături de milioanele de români pentru care merită să luptăm.

R: Adică sunteţi conştient că va fi greu acum să vă luptaţi cu hegemonia USL?

M.N. USL va fi zdrucinat treptat de crize sociale şi economice. Nu mai au bani - vedeţi citostaticele, dar şi sistarea proiectelor de infrastructură. Socialiştii nu pot repara bine un coteţ, darămite să administreze o ţară. USL se va prăbuşi dar milioane de alegători vor căuta alternativa la PNL, PSD sau PDL.

R: Teoria politică ne spune că un partid ajuns la guvernare are creştere. La USL este stagnare. De ce credeţi asta?

M.N. Multe lucruri care se întâmplă în Occident şi sunt reflectate în manualele de teorie politică, nu se aplică şi în România. O erodare lentă, dar sigură, a USL trebuie să se facă în beneficiul unei reale alternative la toată clasa politică. Este foarte interesant un aspect: de la referendum până la alegerile parlamentare, USL a pierdut 3 de milioane de votanţi. De la 7,4 milioane cum spun unii, eu cred că au fost doar vreo şase milioane, s-a ajuns la 4,5 milioane. USL a pierdut mult de la Referendum! Cu toate astea, voturile nu au mers la PDL, ci la PPDD sau nicăieri. asta spune statistica. PDL a pierdut de la locale până la parlamentare un milion de voturi. De ce? Pentru că oamenii dezamăgiţi de USL, mai ales liberalii dezgustaţi de vacuitatea lui Crin Antonescu, nu se duc spre PDL. E o criză de încredere şi o criză de leadership care nu generează emulaţie. Noua Republică există pentru a spune că există oameni, idei, proiecte şi valori diferite de ceilalţi.

R: Cum a fost în 9 decembrie? Rezultatele au fost dezastruoase.

M.N. Nimeni nu s-a aşteptat la această catastrofă. Nici domnul Blaga, nici domnul Videanu, nici alţi grei nu se aşteptau la această catastrofă. La ARD se vorbea despre un 20-22%.

R: În seara alegerilor, Mihail Neamţu părea optimist, Vasile Blaga părea total demoralizat. De ce?

M.N. Poate ne-am menţinut energia din 2011, când ne adunam la Casa Studenţilor din Bucureşti sau încrederea din timpul referendumului. Nu avem banii băieţilor deştepţi, dar avem suflu. Trebuie să crezi pe bune şi să practici ceea ce predici.

R: Vasile Blaga părea un om vlăguit în seara alegerilor, totuşi?

M.N. Povara pe umerii noştri era diferită. Un om care are prestigiul unui fost partid de guvernare cu 34% în 2008 se vede prăbuşit la 16% în 2012 (după un 12% în sondajele din 2011). Când ai responsabilitatea unui partid cu reţele teritoriale în toată ţara, eşti mult mai afectat probabil.

R: Ajungem şi la subiectul arzător. Demisia lui Dan Voiculescu vă propulsează într-o nouă campanie electorală. Care este planul?

M.N. Noi suntem un partid cu obiective rezonabile. Ştim că România este masiv influenţată de propaganda şi reţelele cleptocratice ale USL. Demantelarea acestor structuri canceroase e treaba Procuraturii, a patrioţilor di  Serviciile Secrete (care nu pot privi nepăsător la jefuirea ţării), a politicienilor din Opoziţia curată, atâta cât mai e. Nu pot să promit nimănui că în primăvara lui 2013, NR sau dreapta va avea un succes răsunător, pentru că aş minţi. Dar pot să spun că eu am datoria să faţă de partidul meu să aduc voturi, să câştig simpatie, să transmit mesaje şi să construiesc o reţea.

R: Bun, dar se ridică întrebarea. Un partid mic cum este NR, de unde are fonduri să susţină o nouă campanie?

M.N. Eu zic că este prematur să vorbim de logistică. Haideţi să aşteptăm să anunţe premierul organizarea alegerilor şi apoi discutăm.

R: V-aţi gândit să atrageţi studenţi de la facultăţi de profil, ştiinţe politice, sociologie sau alte ramuri?

M.N. Cu siguranţă! Suntem dornici să vedem oameni noi, CV-ul, ideile lor, creativitatea lor. Noua Republică va avea mulţi candidaţi care ar putea beneficia de pe urma unor tineri strategi. Vom avea 31 de candiaţi la europarlamentare şi trebuie să pregătim sute pentru parlamentare. Aceştia vor trebui să beneficieze de o gândire smart, creativă, din partea unor studenţi. Răspunsul este un da convins.
R: Au trecut alegerile parlamentare, dar totuşi nu este linişte. Când vom avea linişte pe scena politică?
M.N. Cred sincer că dezbaterea internă în partid este fabulos de importantă. Nu vă ascund faptul că eu mă aşteptam după dezastrul din PDL ca vocile reformiştilor să fie ascultate. Mulţi oameni şi-au pus speranţele în comisia de etică Macovei, în mesajele lui Cristian Preda, Adrian Papahagi, Teodor Baconschi sau Sever Voinescu. Vor putea coagula ei alternativa?

R: A venit raportul MCV. Cum l-aţi primit?

M.N. Mie mi se pare că există acolo o sancţiune aspră asupra Parlamentului şi asupra Executivului din cauza încercărilor de a intimida justiţia. Domnul Ponta şi-a permis să facă comentarii la speţa ICA şi să aibă opinii cu privire la mutarea dosarului la Înaltea Curte a lui Dan Voiculescu, ceea ce este inacceptabil pentru un premier. Am avut mitingul de solidaritate de la Năvodari. Sunt lucruri inacceptabile. ANI, CSM, Înalta Curte reprezintă linia Mărăşeşti-Oituz a statului românesc. Justiţia trebuie apărată acum cu orice preţ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite