FOTO Iliescu, Constantinescu şi Băsescu, prima poză împreună după 3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu au aniversat invitarea României pentru aderarea la NATO
Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu au aniversat invitarea României pentru aderarea la NATO

Foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au participat, astăzi, la Cotroceni, la ceremonia de aniversare a zece ani de la invitarea României pentru aderarea la NATO.

Cei doi foşti preşedinţi au participat la ceremonie la invitaţia lui Traian Băsescu. Mai mult, actualul şef al statului i-a felicitat pe Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, menţionând în mod special meritele celor doi predecesori ai săi în aderarea României la NATO."Permiteţi-mi să-i felicit aici pe toţi cei care au contribuit la această realizare a României - cu menţionarea specială a meritelor preşedintelui Emil Constantinescu şi a preşedintelui Ion Iliescu - pe cei care luptă în teatrele de operaţiuni ale Alianţei, să-i felicit pe toţi românii la zece ani de la invitarea noastră oficială în spaţiul euroatlantic", a spus preşedintele Traian Băsescu.

Ultima dată când cei trei au apărut în aceeaşi poză împreună a fost în 1 decembrie 2009, dar atunci Traian Băsescu a evitat să dea mâna cu Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

Iliescu: un gest de normalitate

Fostul preşedinte Ion Iliescu vede ceremonia de la Cotroceni ca pe un gest de normalitate. „Invitaţia a venit de la Traian Băsescu, cel care a organizat evenimentul. Era normal să îi invite şi pe foştii şefi de stat pentru că marcăm un moment de coeziune. La aderarea României la NATO au contribuit toate forţele polititice. A fost raţiunea care ne-a unit în istoria noastră recentă“, a comentat Ion Iliescu pentru adevarul.ro.

De altfel, aderarea la NATO i-a trezit lui Ion Iliescu şi amintiri de altă natură. „A fost momentul Praga - solemn - şi apoi ne-am deplasat la Bucureşti, la mitingul la care a participat preşedintele Bush şi pentru el a rămas în memorie apariţia curcubeului. A fost o zi ploioasă în timpul mitingului nostru de consemnare a acelui moment şi a apărut curcubeul. Când m-am dus în vizită la Casa Albă, era fotografia pe culoarele Casei Albe cu curcubeul de la Bucureşti“, şi-a amintit Iliescu.

Apariţiile de la începutul mandatului

La începutul mandatului lui Traian Băsescu relaţiile sale cu foştii preşedinţii nu erau extreme de tensionate. Despre Ion Iliescu circulau informaţii neoficiale că nu ar fi fost total deranjat de victoria lui Traian Băsescu în faţa lui Adrian Năstase în alegerile prezidenţiale. La preluarea mandatului, Băsescu şi Iliescu au avut o discuţie informal de jumătate de oră despre care au existat informaţii că s-ar fi desfăşurat într-o atmosferă calmă.

În acest condiţii, majoritatea apariţiilor celor trei foşti şefi de stat s-au petrecut în perioada 2005-2006.

Astfel, în 8 aprilie 2006, Traian Băsescu, Ion Iliescu, Emil Contantinescu şi Regele Mihai s-au fotografiat îmrepună la Roma, unde particpau la funeraliile Papei Ioan Paul.

Cei trei au apărut împreună şi în 30 de noiembrie 2005 la o recepţie la Cotroceni, dedicată Zilei Naţionale. De asemenea, ei au apărut împreună în 1 decembrie 2005, cu prilejul festivităţilor de ziua naţională.

În 4 aprilie 2006, Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu au fost fotografiaţi alături la Sesiunea Solemnă dedicată sărbătoririi a 140 de ani de la infiinţarea Academiei Române.

În 30 noiembrie 2006, Ion Iliescu si Emil Constantinescu au fost invitaţi la Cotroceni, de Traian Băsescu cu ocazia recepţiei de Ziua Naţională a României.

Relaţii tensionate

Încet, încet, relaţiile dintre foştii preşedinţi s-au deteriorat. Ion Iliescu a fost în spatele declanşării operaţiunii de suspendare a lui Traian Băsescu din 2007. La rândul său, Emil Constantinescu l-a criticat, în repetate rânduri, pe Traian Băsescu.

Cei trei au apărut din ce în ce mai rar împrepună, iar unele din aceste apariţii nu au purtat, în niciun caz, marca reconcilierii.

În 22 ianuarie 2009, cei trei foşti de stat au participat la aniversare a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Palatul Cotroceni.

La ceremoniile de 1 decembrie 2009, cei trei s-au regăsit. După încheierea paradei militare de la Arcul de Triumf, înainte de a pleca de la tribuna oficială, Traian Băsescu a dat mâna cu o serie de lideri PDL, iar când a observat că urmează Ion Iliescu şi Emil Constantinescu a preferat doar să-şi încline capul în semn de salut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite