Guvernul a primit votul de învestitură. Grindeanu: Vă propun o Românie normală. Iohannis: Domnule Dragnea, învăţaţi-i şi pe miniştri programul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Grindeanu a primit votul de învestitură din partea Parlamentului, după ce 295 de aleşi au votat „pentru“ şi doar 133 au votat „împotrivă“. La ceremonia de depunere a jurământului preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut liderului PSD, singurul care ştie „programul din scoarţă-n scoarţă“, să-i înveţe şi pe miniştri programul de guvernare.

UPDATE 01.20 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a afirmat, miercuri, la Realitatea TV, că se aştepta la un alt discurs din partea preşedintelui Iohannis după ceremonia de depunere a jurământului de către membrii guvernului Grindeanu, Dragnea apreciind că ”ar fi bine să nu ne mai jucăm cu vorbele, nici cu glumiţele”, scrie News.ro.

”România este într-o situaţie care poate fi foarte bună sau într-una în care decidenţii din statul român nu reuşesc să aibă capacitatea de a contribui la un climat de dialog. Eu o să promovez tot timpul dialogul, nu conflictul politic, dar m-aş fi aşteptat la altfel de discurs şi altfel de observaţii într-o ceremonie de asemenea nivel şi în palatul prezidenţial”, a spus Liviu Dragnea când a fost invitat să comenteze discursul preşedintelui Iohannis de la depunerea jurământului de către Guvern.

Preşedintele PSD a arătat că nu este preocupat de consideraţiile lui Klaus Iohannis legate de programul de guvernare, dar a avertizat că este datoria celro cu putere de decizie în statul român să sprijine Guvernul.

”În ce priveşte cifrele la care s-a referit preşedintele, eu nu de acolo îmi fac probleme sub nicio formă pentru că noi nu am făcut un program de guvernare mincinos, ci unul elaborat foarte bine. În schimb, mă aştept şi cer tuturor instituţiilor statului să sprijine acest guvern. Este Guvernul României şi este obligaţie tuturor oamenilor cu decizie în acest stat să sprijine acest guvern şi să nu-i pună piedici. Ar fi bine să nu ne mai jucăm niciunul nici cu vorbele, nici cu glumiţele, nici cu acţiuni văzute sau nevăzute”, a declarat Dragnea.

Întrebat care sunt şansele elaborării unui proiect de ţară de către comisia prezidenţială înfiinţată în acest scop, în condiţiile unei relaţii tensionate între preşedinte şi coaliţia de guvernământ, Dragnea a răspuns: ”Niciun fel de rezervă din partea noastră. Cel mai important lucru care trebuie definit rapid este care sunt componentele interesului naţional, care este conceptul interesului naţional. Noi am trimis oameni de la partid imediat când ni s-a solicitat astă-vară în acea echipă de la Cotroceni. Nu am împiedicat cu nimic, nu avem de gând să împiedicăm. În schimb, noi nu putem să punem în paranteze activitatea Guvernului şi a Parlamentului pentru că în fiecare zi se întâmplă ceva în România”.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus noilor miniştri, după depunerea jurământului, că îşi doreşte ca într-o zi să îi explice cum vor ajunge la deficit bugetar de 3 la sută, cum vor creşte salariile, cum vor scădea impozitul, TVA şi multe alte lucruri. Şeful statului le-a mai spus noilor miniştri că trebuie să "livreze" ceea ce au promis în campania electorală.

"Trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală. Campania electorală nu e doar un circ mediatic, sau poate că este (...) De asta aţi fost votaţi şi asta trebui să livreze Guvernul. Sper ca într-o zi să îmi explicaţi cum veţi face astfel încât să vă încadraţi în deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitele, TVA şi multe alte lucruri", a afirmat preşedintele.

UPDATE 20:35 - Membrii Cabinetului Grindeanu au ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 20.00, unde are loc prima şedinţă de guvern a noului executiv.

Potrivit Mediafax.ro, premierul Sorin Grindeanu a semnat decizia pentru numirea lui Mihai Busuioc în funcţia de secretar general al Guvernului, aceasta fiind deja publicată în Monitorul Oficial.

Mihai Busuioc a fost eliberat din funcţia de secretar general al Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi numit secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

UPDATE Klaus Iohannis, după ce miniştrii au depus jurământul: Aveţi o misiunea grea. Aveţi de îndeplinit promisiuni. Trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală. campania electorală nu e doar un circ mediatic, cu toate că asta este. 

Sper ca într-o zi să-mi explicaţi cum veţi face în aşa fel încât să vă încadraţi de deficit, să creşteţi salaraiile, să scădeţi TVA-ul, impozitul şi alte lucruri. Eu îmi doresc să faceţi aceste lucruri. Eu vă doresc să aveţi un mandat de succes. 

Să faceţi tot ce poate un Guvern să întăriţi poziţia României în cadrul NATO şi UE. Eu aştept şi mulţi aşteaptă întărirea statului de drept. Aţi jurat că veţi face tot ce puteţi pentru o democraţie matură în România. Domnule prim-ministru, aştept şi aşteptăm să gestionaţi îbn mod responsabil economia românească, atât cât depinde de Guvern. este extrem de important ca după ce creşteţi toate salariile, scădezi taxele şi renunţaţi la impozite, să ne găsim într-o zonă a sustenabilităţii, să avem un deficit , dacă se poate sub 3%. Şi foarte important, cu toate aceste măsuri să aveţi grijă ca economia României să crească. România e momentan la capitolul creştere economică. 

În fine, sunt convins că jurământul pe care l-aţi făcut astăzi v-a convins că pentru România e foarte importantă securitatea naţională. O securitate naţională care în mod clar e strâns legată de stabilitate. Pentru noi nu contează doar stabilitatea internă, ci şi cea regională. 

Domnule preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i pe miniştri. 

UPDATE Miniştrii din Guvernul Grindeanu depun jurământul.

UPDATE La ora 19.00 este programată festivitatea de depunere a jurământului la Palatul Cotroceni, iar de la ora 21.00 va avea loc prima şedinţă de Guvern. 

UPDATE Sorin Grindeanu, după votul din plen: Actul de guvernare pe care îl vom exercita va fi coordonat pe responsabiliate, pe modestie şi pe respect faţă de români. Doamne ajută!

UPDATE Guvernul Grindeanu a trecut cu o largă majoritate: 295 de voturi pentru şi 133 împotrivă. 

UPDATE Urmează votul în plen. La şedinţă şi-au anunţat prezenţa 427 de parlamentati. Votul este secret, cu bile. 

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu prezintă programul de guvernare şi lista miniştrilor: Le mulţumesc celor care m-au propus şli care mi-au fost alături în alcătuirea echipei guvernamentale. Prima propunerea de prim-ministru a PSD, doamna Sevil Shhaideh ar fi fost o propunere excelentă. Salut echilibrul domnului preşedinte Liviu Drganea (aplauze din sală - n.r.), care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevărat om de stat, punând  interesul naţional deasupra interersului său personal sau al partidului pe care îl conduce. S-a evitat astfel o criză politică foarte nocivă. Chiar în această seară, voi convoca prima şedinaţ de guvern, astfel încât să devenim operaţionali în cât mai scurt timp. Vă propun Românie normală, în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleşai drepturi şi libertăţi de care se bucură majoritatea cetăţenilor europeni. Îmi doresc o ţară în care anormalul să fie o excepţie. Primul semn ar fio ca politicienii să respecte ceea ce au promis în campania electorală. În programul de guvernare veţi găsi toate măsurile promise în campanie de Liviu Drganea şi votate de cetăţeni. Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie. Degeaba aveam creştere economică, dacă ea nu se regăseşte în buzunarele cetăţenilor. Scopul guvernării este bunăstarea cetăţenilor, abia apoi investiţiile străine. Investiţiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne dorim un trai mai bun pentru români. Vrem ca investitorii străini să găsească în România o forţă de muncă bine calificată, nu prost plătită. Mesajul meu către întreaga clasă politică este unul de dialog. Tiimp de un deceniu, România a fost înconjurată de vrajbă. E normal să gândim diferit, dar în acelaşi timp consider că această diferenţă de gândire trebuie purtată civilizat. Trebuie să avem capacitatea pentru a trece peste aceste diferenţe şi să fim uniţi ca popor, ca naţiune. Îmi doresc să am o relaţie civilizată cu preşedintele României, dar şi cu partidele din opoziţie. Am prieteni buni în alte partide politice. Acest Guvern nu va fi Guvernul meu, nici guvernul PSD, nici Guvernul ALDE, va fi Guvernul României. 

UPDATE Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Este un început de an care mi-aş dori să coincidă cu un nou început pentru România. Azi încetează starea de suspendare a democraţiei din timpul guvernării tehnocrate. România are şansa de a porni pe un drum care să ducă la creştere economică reală. Depinde numai de noi să încetăm să mai privim România ca pe un câmp de bătălie. Niciodată în ultimii 15 ani, un partid nu a trezit aşteptări atât de mari. Mai important decât să ajungi la guvernare este modul în care îţi propui să guvernezi. Acest Guvern nu este un guvern de vedete, de vorbitori la TV, nu este legat de alte instituţii, ci este un guvern care îşi asumă scopul unic al acestei guvernări: creşterea României. Actul de guvernare nu se va face la partid, deciziile se vor semna la Palatul Victoria. Dar PSD şi ALDE au legitimitatea că acest Guvern transpune în realitatea toate măsurile pe care noi le-am promis. Coaliţia PSD-ALDE va urmări ca fiecare rând din programul de guvernare să fie pus în practică. 

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: Lista guvernului de arată o feudă persoanlă a unui şef abuziv, care încearcă să exercite puterea în toată România fix cum a exercitat-o în Teleorman. Membrii guvernului nu valorează două parale. La 10 ani de la aderarea la UE, asta e tot ce poate oferi PSD. Dacă mai existau persoane care se îndoiau de capacitatea PSD de a duce lucrurile înapoi, azi primeşte dovada finală. Lista Cabinetului arată capacitatea cronică a PSD de a guverna în chip european. Guvernul personal al domnului Dragnea nu poate fi guvernul european pe care îl vor românii. PNL va vota împotrivă. Acest guvern se va ocupa de scăparea hoţilor şi a plagiatorilor. Aveţi curajul se veniţi aici, domnilor Dragnea şi Tăriceanu, şi să recunoaşteţi că aţi negociat legea amnistiei? Este o palmă dată poporului român să-l pui ministru de Externe pe Meleşcanu, cel care a îndeplinit aceeaşi funcţie şi în Guvernul Văcăroiu. 

Nicuşor Dan, preşedinte USR: Ne-ar fi plăcut să citim în programul de guvernare că în România se fură din bani publici. Am găsit în schimb în programuld e guvernare că Guvernele PSD şi ALDE au adus prosperitate românilor. Mi-e teamă că ne uităm la alte Românii. Avem 8 milioane de oameni care trăiesc sub pragul de sărăcie. Acest program de guvernare noi îl apreciem ca fiind falimentar. Nu poate decât să ducă la deficit, la îndatorare şi la inflaţie. Sub aceste promisiuni din programul de guvernare se amanetează viitorul României. Faptul că unul dintre coordonatorii „Marţii negre“ devine azi ministrul Justiţiei este inacceptabil. Nu ne putem aşteapta decât ca acest domn să continue planul de a scăpa politicienii de Justiţie. Să numeşti ministru al Afacerilor Externe persoana care a împiedicat votul românilor în 2014 este un afront şi o piedică în calea reconcilierii naţionale. Ni se propune o repesedizare a României. USR nu va vota Guvernul. 

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: De 12 ani, asistăm la distrugerea sitematică a încrederii în Parlament, în partide politice şi din când în când mai dăm impresia că lăsăm să construim statul de drept. Domnule premier desemnat, după alegerile din 11 decembrie suntem la un nou început. Politica pe care o facem aici trebuie să fie exclusiv despre oameni şi pentru oameni. Nu vom da un cec în alb guvernului condus de Sorin Grindenau, dar în noi veţi găsi un partener. Vom vota lista guvernului şi programul de guvernare cu gândul că va fi respectat acordul parlamentar semnat. 

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE: Româînii au votat pentur o ţară în care drepturile şi liberatăţile sunt rescpectate. Pe 11 decemrbie românii au ţinut să spună că sunt gata să lupte pentru drepturile şi libertăţile lor. Românii nu sunt dispuşi să închidă ochii pentru un salariu călduţ şi un loc la Bruxelles. Românii au votat şi pentru o Românie suverană, care îşi ghidează interesul politic pe baza interesului naţional. Avem o responsabilitate imensă dată de votul românilor. De multe ori, de teamă sau din comoditate, parlamentarii nu şi-au exercitat rolul de control asupra instituţiilor de forţă.  Serviciile cu serviciile, şi civilii cu civilii. Deciziile într un stat democratic nu se iau nici împotriva instituţiilor de forţă, nici în favoarea lor. Rolul lor este să servească statul şi cetăţeanul. Nu aş vrea să ajungem în perioada în care aceste instituţii să funcţioneze în logica tovarăşului Stalin: „Nu există om nevinovat, există doar oameni de care nu ne-am ocupat“. Voi lucra alături de colegii mei din PSD pentru o lege a instituţiilor care pot să asculte telefoanele. Când se comit abuzuri împotriva cetăţenilor, preşedintele ţării nu poate să închidă ochii. Eu cu siguranţă nu o voi face. În politica externă, România trebuie să renunţe la logica „capul plecat sabia nu-l taie“. 

Valeriu Steriu, preşedinte executiv PMP: Văd un program ce necesită o rectificare: e un program pentru patru luni, nu pentru patru ani. Domnilor miniştri, nu vă instalaţi prea confortabil, veţi sta doar 4 luni. Să audiezi miniştri în doar jumătate de oră, asta nu e o Românie normală. Avem un ministru al Apărării care a nu a făcut Armata, un ministru al Transporturilor care nu promite niciun km de autostradă şi un ministru al diasporei care a refuza să răspundă la întrebări. PMP nu votează acest guvern. 

Varujan Pambuccian, minorităţi naţionale: Grupul nostru va vota pentru învestitura acestui guvern. Ideea reducerii taxelor şi impozitelor mi-a sunat, ca libertarian, foarte bine. 

Sorin Grindeanu revine la microfon: Toate observaţiile pe care le-aţi transmis le-am notat. Sunt un om al dialogului şi doresc să rămân aşa în continuare.  

Şedinţa este prezidată de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. Pentru învestirea noului Guvern este necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

În cursul dimineţii, miniştrii propuşi în Cabinetul Grindeanu au fost avizaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

În şedinţa plenului reunit premierul desemnat, Sorin Grindeanu, va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor urma dezbateri, fiecare partid având un reprezentant care va susţine o alocuţiune.

Cabinetul propus de Sorin Grindeanu are cel mai mare număr de miniştri, nu mai puţin de 26, după cel propus de Adrian Năstase în 2000, care avea 30 de miniştri cu portofoliu sau delegaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite