Fundaţia Mişcarea Populară se transformă în partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Preda este liderul fundaţiei Mişcarea Populară FOTO Eduard Enea
Marian Preda este liderul fundaţiei Mişcarea Populară FOTO Eduard Enea

Fundaţia lansată de consilierii lui Traian Băsescu, „Mişcarea Populară” anunţă începerea formalităţilor legale pentru înfiinţarea unui partid de centru-dreapta, numit Partidul „Mişcarea Populară”.

În urma consultărilor membrilor Fundaţiei "Mişcarea Populară", care au avut loc în perioada 20-24 mai, pe site-ul său, s-au constatat următoarele rezultate: 58% doresc să existe şi fundaţie şi partid, 31% doar partid, 11% doar fundaţie, arată un comunicat al fundaţiei remis astăzi presei.

„Ca urmare a acestor rezultate, membrii-fondatori au decis începerea formalităţilor legale pentru înfiinţarea unui partid de centru-dreapta. Partidul se va numi Partidul Mişcarea Populară“, precizează sursa citată.

Fundaţia Mişcarea Populară a informat, marţi, că a iniţiat consultarea aderenţilor cu privire la oportunitatea înfiinţării unui partid politic care să susţină proiectele lansate de fundaţie şi care să preia numele acesteia. Aderenţii sunt invitaţi să trimită răspunsurile lor până vineri, 24 mai, la miezul nopţii, formularul de consultare fiind disponibil pe site-ul Mişcării Populare.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, membru-fondator al Fundaţiei „Mişcarea Populară“, a declarat, vineri, că majoritatea aderenţilor care şi-au exprimat până acum opţiunea cu privire la viitorul acestui proiect doresc înfiinţarea unui partid. 

El a adăugat, sâmbătă, că obiectivul Partidului Mişcarea Populară este acela de a avea candidaţi la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, formaţiunea fiind o alternativă la „supermajoritatea USL“.


Preşedintele Mişcării Populare, Marian Preda, a declarat, miercuri, la „Adevărul Live“, că urmează să dea publicităţii, în cursul zilei de sâmbătă, rezultatele unui sondaj realizat printre membrii Mişcării Populare, cu scopul de a arăta dacă este nevoie ca fundaţia să se transforme în partid.

Întrebat de ce a fost nevoie de acest sondaj, în condiţiile în care Mişcarea Populară este înfiinţată de scurt timp, preşedintele fundaţiei, Marian Preda, a precizat: „Fundaţia în sine nu se poate transforma în partid. Dar dacă doresc membrii... Sondajul este deschis tuturor, dar noi o să reţinem pentru analiză mesajul celor peste 6.000 de membri. Pentru că ei au aderat. Ceilalţi nu ştim dacă sunt simpatizanţi sau doar curioşi care intră pe site“.

Cu o săptămână înainte de declaraţiile lui Preda la Adevărul Live, Fundaţia Mişcarea Populară a anunţat, printr-un comunicat de presă, că nu întreprinde niciun demers pentru transformarea fundaţiei în partid politic. Clarificarea a venit în contextul „apariţiei în presă a unor informaţii false pe acest subiect“.

„În urma apariţiei în presă a unor informaţii false privind transformarea Fundaţiei "Mişcarea Populară" într-un partid politic, echipa Fundaţiei face următoarele precizări: «Fundaţia Mişcarea Populară» nu întreprinde niciun demers pentru transformarea sa în partid politic. Din punct de vedere legal, acest lucru nu este posibil. Membrii-fondatori rămân consecvenţi cu intenţiile din momentul constituirii, şi anume: crearea unei platforme a societăţii civile destinat atât dezbaterilor de idei cât şi de analiză şi soluţii la problemele din societatea românească", se arata în comunicatul de presă dat publicităţii pe 14 mai.

Fundaţia „Mişcarea Populară“, născută la ideea preşedintelui Traian Băsescu, a fost lansată oficial în data de 7 aprilie, avându-l ca lider pe Marian Preda, decanul facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti. Din conducerea fundaţiei mai fac parte consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Daniel Funeriu şi Sebastian Lăzăroiu. Traian Băsescu s-a întâlit cu liderii fundaţiei într-un restaurant din Capitală.

Marian Preda a declarat, în ziua lansării „Mişcării Populare”, că „preşedintele Traian Băsescu, după cum ştiţi, este cel care a venit cu ideea, este, dacă vreţi, tatăl spiritual al Fundaţiei Mişcarea Populară şi cel care este, aş spune, primul şi cel mai important susţinător al nostru“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite