Hellvig, audiat în Comisia SRI pentru „lovitura de stat“ din Piaţa Victoriei. Claudiu Manda: „Toate protocoalele şi acordurile au fost cerute de Comisie”
0Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, va fi audiat joi în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI, iar printre temele care vor fi abordate se numără protocoalele semnate de instituţie, bugetul instituţiei şi evenimentele din 10 august.
UPDATE Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a spus că a discutat cu conducerea Serviciulu despre rectificarea bugetară şi râmâne de văzut dacă diminuarea bugetului instituţiei poate asigura cheltuielile necesare cu salariile şi pensiile, iar, în caz contrar, Guvernul este obligat să rezolve acest lucru. De asemenea, Manda a precizat că, la un moment dat, s-a făcut o comparaţie a bugetului SRI cu bugetul serviciilor interne din alte ţări şi nu s-a putut ajunge la o concluzie, dat fiind faptul că "misiunea, obiectivele, competenţele şi activităţile sunt diferite".
"Un al doilea subiect (discutat la audieri –n.r.) a fost legat de bugetul SRI şi de modificările bugetare. Şi comisia a înţeles, pe deoparte, cum s-a făcut această rectificare bugetară, în sensul că s-a făcut o analiză a cheltuielilor pe primele şase luni de zile şi o previziune a cheltuielilor pe următoarele şase luni. Sigur că avem de-a face cu o tăiere, iar în măsura în care SRI consumă banii alocaţi, există posibilitatea de suplimentare în zona de investiţii”, a spus Claudiu Manda.
De asemenea, social-democratul a precizat că râmâne de văzut dacă diminuarea bugetului Serviciului poate asigura cheltuielile necesare cu salariile şi pensiile, iar în caz contrar, Guvernul este obligat să suplimenteze bugetul.
“La fel, rămâne să vedem dacă bugetul în acest moment asigură resursele necesare pentru cheltuielile de salarii şi pensii, iar dacă nu le asigură, sigur că e obligaţia Guvernului să asigure aceşti bani. (…) În bugetul SRI, o pondere foarte mare o au cheltuielile legale de salarii, de pensii, de sistemul medical, de o serie de acţiuni şi misiuni pe care le are SRI”, a completat senatorul PSD.
Claudiu Manda a precizat că s-a încercat o comparaţie a bugetului SRI cu bugetul serviciilor interne din alte ţări şi nu s-a putut realiza, dat fiind faptul că misiunea şi obiectivele sunt diferite
“A fost la un moment dat făcută o comparaţie a bugetului din România al SRI cu al altor servicii interne din alte state, însă nu avem cum să facem o comparaţie doar financiar, atâta timp cât misiunea, obiectivele, competenţele şi activităţile sunt diferite. Spre exemplu, în Germania sunt cinci astfel de obiective ale serviciului intern, în România sunt mult mai multe”, a adăugat Claudiu Mandal.
UPDATE: Directorului SRI, Eduard Hellvig, a transmis Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI că Serviciul Român de Informaţii a transmis mai multe note Ministerului de Interne şi Jandarmeriei şi înainte şi după evenimentele din 10 august, inclusiv informaţii că exista pericolul ca protestul paşnic "să escaladeze", a declarat preşedintele comisiei parlamentare, senatorul PSD Claudiu Manda.
"A spus (directorul SRI - n.r.) că au existat note trimise Ministerului de Interne, jandarmeriei, a identificatnbeneficiarii acestor note trimise şi înainte şi după evenimentele din 10 august. (...) SRI spune că nu are ce să şi reproşeze, însă concluzia a fost ca în perioada imediat următoare toate informările transmise structurilor beneficiare, inclusiv consilierului preşedintelui, să ne parvină şi nouă, ca să ştim ce au cuprins. Sigur că au fost inclusiv informaţii că exista pericolul ca protestul paşnic va escalada şi va deveni vioelnt, rămâne să vadem ce conţin aceste note", a declarat Claudiu Manda.
UPDATE: Claudiu Manda: În concluzie şi foarte pe scurt sunt semnate protocoale între SRI şi instituţiile statului din anul 1990. 432 au fost protocoale, restul au fost documente şi acorduri aşa cum vă spuneam. Discuţia a fost ca toate aceste documente, acorduri, protocoale, să ne vină la comisie. Dintre acestea s-a pus un accent deosebit pe ce înseamnă protocoale din Justiţie- Parchet, DIICOT, DNA, inspecţia judiciară, CSM. Unele dintre el denunţate, unele cu caracter public. Vorbim de 18 protocoale în Justiţie dintre care duoouă sunt în vigoare. în acest moment vorbim doar de două cu caracter public, cele două sunt deja la comisie, dintre cele 64 primite la sfârşitul anului trecut.
Nu avem în acest moment concluzii, au fost întrebări legate de aceste protocoale, nu putem să vorbim neapărat de efecte în condiţiile în care vorbim de legislaţie şi anume de Ordonanţa 6. În afară de Ordonanţa 6 mai sunt încă două legi care permit încheierea de protocoale.
Un al doilea subiect a fost legat de bugetul SRI şi comisia a înţeles cum s-a făcut această rectificare bugetară, avem de-a face cu o tăiere în măsura în care SRI consumă banii alocaţi, există posibilitatea unei suplimentări. Vom vedea dacă banii vor asigura banii de salarii şi de pensii, dacă nu, Guvernul va trebui să se ocupe de această problemă.
Un al treilea subiect a fost pesta porcină, iar problema era într-adevăr, conform legii, de competenţa SRI. Prima informaţie oferită de SRI a fost oferită în iunie 2016. Până în august 2018 au fost făcute 139 de informări.
Am avut o discuţie despre protocolul din 2016, cel secret şi cel nesecret. Au avut la bază Ordononţa 6 care presupunea două elemente,
UPDATE Eduard Hellvig, la intrarea la şedinţa Comisiei de control a activităţii SRI: „Sunt convins că va fi o zi foarte lungă“. De asemenea a subliniat că în mod „categoric“ va răspunde la toate întrebările.
Audierea directorului SRI în comisia parlamentară este programată de la ora 11.00. „Am avut astăzi o discuţie cu colegii din Comisia de control a activităţii SRI şi am decis să îl invităm la şedinţa comisiei noastre pentru ziua de joi, la ora 11.00, pe directorul SRI, împreună cu colegii domniei sale. Avem o serie de subiecte pe care dorim să le lămurim, sunt subiecte legate de protocoale semnate de SRI de-a lungul timpului, inclusiv ultimul protocol apărut în spaţiul public, o să vorbim de bugetul SRI, o să vorbim despre pesta porcină, o să vorbim despre evenimentele din 10 august, să vedem dacă sunt şi alte lucruri pe care SRI doreşte să le aducă în atenţia noastră", a declarat Claudiu Manda. De asemenea, el a afirmat că este posibil ca la audiere să se discute şi despre raportul de activitate al Serviciului pe anul 2017.
PSD a cerut instituţiilor statului să investigheze de urgenţă informaţiile care au apărut în spaţiul public cu privire la finanţarea externă a protestelor de stradă şi premeditarea acţiunilor violente de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, susţinând că cetăţenii României au dreptul să ştie întreg adevărul din spatele acestor mişcări de stradă, iar astfel de lucruri nu pot rămâne neinvestigate.