Deputatul Ghişe a colaborat cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul liberal Ioan Ghişe, fost primar al municipiului Braşov, a confirmat pentru Adevărul că s-a angajat, în scris, înainte de 1989, să sprijine organele Securităţii pentru a preveni

Deputatul liberal Ioan Ghişe, fost primar al municipiului Braşov, a confirmat pentru Adevărul că s-a angajat, în scris, înainte de 1989, să sprijine organele Securităţii pentru a preveni eventuale infracţiuni îndreptate împotriva statului român.
"Mă angajez să sprijin în mod secret şi organizat organele de Securitate în scopul prevenirii, descoperirii şi lichidării oricăror infracţiuni îndreptate împotriva securităţii statului (...), să informez în mod real despre orice fapte îndreptate împotriva securităţii statului, indiferent de persoane sau grad de rudenie", se arată în angajamentul olograf în posesia căruia am intrat.
Dumitru Butan cel care ne-a trimis la redacţie anagajamentul susţine că a făcut public documentul încă din 1998 şi că a revenit cu acest demers, încurajat de decizia luată de CNSAS în cazul lui Dan Voiculescu. "Am senzaţia că în CNSAS se întâmplă ceva pozitiv şi cred că, acum, această instituţie, pe care cu chinuri mari am născut-o, poate face lumină şi poate să spună cine sunt turnătorii şi faptul că ei sunt încă peste tot în politica şi societatea românească", ne-a declarat Butan. El a precizat că nu a avut un conflict personal cu Ghişe, al cărui şef a fost la Partidul Liberal `93, şi că a primit fragmentul din declaraţia-angajament prin poştă, în `98.

"Am colaborat, dar nu am fost turnător"

Deputatul PNL a recunoscut că a semnat acel angajament de colaborare cu Securitatea obligat fiind de faptul că lucra într-un contract comercial cu Libia, în domeniul industriei militare. "Toţi cei care eram angajaţi în contractul respectiv am fost nevoiţi să semnăm o astfel de declaraţie şi să furnizăm informaţii. Când am plecat din contract, s-a întrerupt colaborarea cu Securitatea", ne-a declarat Ghişe, precizând că a elaborat şapte note informative între 1982 şi 1984, dar că nu a fost "turnător". Fostul primar al Braşovului a precizat că a obţinut certificatul de bună purtare de la CNSAS în 1999 şi îl acuză pe Dumitru Butan că vrea să se răzbune pe el, întrucât, în 1997, s-a opus includerii acestuia pe listele electorale ale PL `93.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite