De ce trebuie să plece ruşinea numită V.V. Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puteau fi cuplul prezidenţial...
Puteau fi cuplul prezidenţial...

Oricine ar fi fost în situaţia electorală de a pierde 20 de procente în doar două săptămâni, ar fi intrat în pământ de ruşine. Se pare că personajul nostru nu deţine aşa ceva. Aşa cum am mai scris, „Michimaus“ a reuşit să personifice toate relele clasei noastre politice, prin urmare demisia sa, chiar dacă pe moment nu schimbă mare lucru, este necesară simbolic, ca efect al votului din 16 noiembrie.

Cine a văzut imaginile date în buclă de Euronews cu manifestanţii furioşi călcând în picioare portretele lui Ponta şi făcându-le fărâme îşi dă seama ce mai înseamnă acum Victor Viorel pentru Occident. Degeabă flutură preşedintele PSD citatele din Michael Jordan pe pagina sa de Facebook, el confundă politica cu sportul: în sport poţi să revii de câte ori vrei tu, dacă te ţin puterile, pe când politica are de-a face cu imaginea publică, or aceasta este complet distrusă pentru premierul (încă) în funcţie.

Nu vreau să spun că PSD-ul trebuie să plece neapărat de la guvernare, el trebuie să rămână pentru a face bugetul pentru anul 2015 şi pentru a încerca să pună ordine în dezastrul adus de pomenile electorale ale lui Ponta, pe care le vom deconta cu toţii de-acum înainte. Pentru binele său, însă, partidul ar trebui să se descotorosească de acest „looser“ fără seamăn, care este în acest moment ex-candidatul PSD.

Bun pentru Dragnea, nu pentru România

Aşa după cum Klaus Johannis este cel care a câştigat în primul rând alegerile, şi de-abia după aceea dreapta, alianţa ACL sau ura anti-PSD (dar voi reveni asupra acestui subiect), tot aşa Victor Ponta este cel care a pierdut alegerile, şi nu altcineva. Dacă Victor Ponta nu ar fi reuşit să simbolizeze atât de perfect răul din ţara asta, ura anti-PSD sau anti-sistem nu ar fi fost suficiente pentru a-l face să piardă la un scor atât de mare.

Cei care vor să-l menţină la guvernare pe Victor Ponta şi să se ascundă în continuare în spatele lui au ajuns la cele mai incredibile formulări pentru a minimiza dezastrul şi a-l scoate pe „catindat“ basma curată. Cum, Dumnezeule mare, poţi să spui tu, Liviu Dragnea, că „candidatul a fost foarte bun şi nu i se poate reproşa nimic“? Dacă ar fi fost atât de bun, nu ar fi avut cum să reuşească această contraperformanţă fără precedent în istoria confruntărilor electorale.

Preşedintele lui „dacă... “

Sociologi de tipul lui Dâncu (apropo, toate aceste „barometre ale opiniei publice“ ar trebui să se închidă şi s-o ia din nou de la zero) au emis justificări de genul: „Dacă prezenţa ar fi fost cea de la turul I, Victor Ponta ieşea preşedinte“ sau „La ora 19, Ponta era încă preşedinte“ sau „Cantitatea de voturi primită de Ponta atât în turul I, cât şi în turul II, este mai mare decât cea cu care a devenit Băsescu preşedinte în 2004 sau 2009“. Istoria nu se scrie însă cu „dacă... “ şi cu „wishful thinking“.

Să nu uităm nici aberaţia, emisă din ce în ce mai persistent, că fiecare votant Johannis din ţară ar fi fost sunat de un votant din diaspora pentru a fi îndemnat să voteze în locul lui. Am auzit până şi următorul dialog: „Trebuia să nu existe decât turul I şi nu s-ar fi întâmplat lucrul ăsta“; „Da, dom’le, dar nu ne lasă Comisia de la Veneţia“. Într-adevăr, noroc că Europa stă cu ochii pe noi...

6 motive de reflecţie pentru Victor Ponta

Iată câteva motive pentru care Victor Viorel Ponta trebuie să demisioneze din fruntea guvernului şi să dispară complet (din viaţa publică, bineînţeles):

1. Pentru că a fost cel mai prost candidat pe care l-a avut PSD-ul în ultimii 25 de ani. Fiecare dintre precedenţii candidaţi ai ex-PCR-ului a avut şi anumite calităţi ca politician, Victor Ponta este însă în întregime o „creatură“ a serviciilor secrete şi a eşalonului doi din PCR. Principalele sale însuşiri sunt aroganţa nelimitată şi carcasa care sună a gol.

2. Pentru imaginile cu români alungaţi cu gaze lacrimogene, călcaţi în picioare sau întinşi pe caldarâm în faţa propriilor ambasade şi centre consulare din marile oraşe europene. Aşa ceva este fără precedent în lumea civilizată şi nu ar trebui să fie trecut atât de uşor cu vederea. O astfel de catastrofă duce automat la demisia, şi eventual anchetarea, tuturor responsabililor, în primul rând a şefului guvernului (incredibil de jalnic finalul de carieră al „politrucului“ Meleşcanu, la 72 de ani, şi incredibil că acest om a fost unul dintre favoriţii la fotoliul prezidenţial în intervalul 1992-1996).

3. Pentru că, pe 16 noiembrie, protestatarii din marile oraşe europene, ca şi din Piaţa Universităţii, au strigat cu furie „Jos Ponta!“, şi nu altceva, or, nu-i aşa?, „poporul are întotdeauna dreptate“.

4. Pentru fraza memorabilă adresată mamei sale la intrarea în politica de partid, relatată de doamna Naum în documentarul lui Florin Iepan pentru Digi 24: „Ei (PSD-ul – n.n.) sunt singurii care mi-au oferit o şansă“. Această formulare exemplară este însăşi definiţia carierismului: a-ţi sacrifica eventualele principii personale în scopul ascensiunii în carieră. Nu ştiu care or fi fost idealurile lui Victor Ponta în timpul „tinereţii sale revoluţionare“, cert este că, în cei 14 ani de politică activă, el s-a transformat într-o emblemă a „sistemului ticăloşit“.

5. Pentru campania electorală execrabilă dusă în această perioadă, plină de atacuri mizere la adresa contracandidatului său, menite a gâdila instinctele primare ale votantului (după cum s-a dovedit) sub-mediu. Atacurile au fost de sorginte comunistoidă, specifice anilor ’40 şi începutului anilor ’90, dar pot fi considerate şi de esenţă fascistă, după cum voi încerca să demonstrez altădată. Am impresia că, în afară de morţii din Teleorman şi de oamenii simpli, sărăciţi şi săraci cu duhul, pe Victor Ponta l-au votat doar proştii (mă refer la segementul urban şi cu studii medii/superioare care l-a dorit pe „ortodox“).

6. Pentru „gaura neagră“ care va fi bugetul României pe 2015, din cauza nesfârşitelor pomeni electorale care au curs pe tot parcursul acestui an şi pe care va trebui să le decontăm cu toţii de-acum înainte. Viitorul guvern va trebui să ancheteze şi să lămurească această posibilă subminare a economiei naţionale, mi-e teamă însă că acest lucru nu se va întâmpla, aşa cum nu s-a întâmplat nici în cazul guvernării Boc din perioada 2010-2011 (nu spun că a fost bine sau rău ce s-a întâmplat atunci, dar mie, ca cetăţean, nu mi s-a explicat convingător despre ce a fost vorba).

Este suficient, Victor Viorel Ponta? Eu cred că da.

Citeşte şi: Zece motive pentru care trebuie votat Klaus Iohannis

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite