Cum se poziţionează partidele pe tema modificării legislaţiei în domeniul securităţii naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii politici sunt încrezători că se va ajunge la un consens asupra mai multor legi ce ţin de securitatea naţională, aşa cum e cazul actului normativ privind cartelele preplătite sau combaterea terorismului. Marile partide vor o rezolvare cât mai rapidă, în timp ce partidele mici s-au declarat în favoarea unei atitudini prudente.

Marile partide de pe scena politică românească, PNL şi PSD, sunt cele mai deschise în a discuta cu preşedintele Klaus Iohannis despre adoptarea unui pachet complet de legi privind securitatea naţională. Teme ca aducerea la zi a legislaţiei privind securitatea cibernetică, combaterea terorismului sau adoptarea unui act normativ care să prevadă că pentru achiziţionarea unei cartele telefonice cumpărătorul trebuie să prezinte un act de identitate.

Liberalii au avut o poziţie tranşantă asupra acestor subiecte. Merg la Palatul Cotroceni pentru dezbateri şi sunt gata să pună umărul pentru sprijinirea măsurilor necesare de modificare a legislaţiei pe partea de securitate naţională. „Cadrul legislativ pe problema securităţii este unul depăşit. Vorbim de legi din anii '90 care şi-au atins perioada de valabilitate şi care trebuie actualizate pentru că sunt dinaintea intrării României în diferite structuri, cum ar fi UE, NATO şi ne confruntăm în 2016 cu provocări noi la nivel regional şi internaţional, cu ameninţări noi. Din acest motiv, o discuţie pe această temă este mai mult decât necesară“, a declarat vineri copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Reprezentanta liberalilor a punctat faptul că discuţiile vor fi purtate la nivel de principii nefiind în prezent un draft elaborat pe temele în cauză. „Vom discuta despre principii, pentru că nu avem un pachet de legi care să ne fi parvenit în acest moment. Vă asigur că va exista un echilibru clar între nevoia de respectare a drepturilor şi libertărilor cetăţenilor şi nevoia de apărare a ideii de siguranţă“, a adăugat Gorghiu.

Liberalii vor merge la consultările de la Cotroceni cu cei doi copreşedinţi, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, secretarul general, Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Partidele să ia iniţiativa

Pe partea stângă a eşichierului politic, liderul PSD, Liviu Dragnea, şi şeful Comisiei de control a activităţii SRI, Georgian Pop, au declarat că e nevoie urgentă de schimbări  în ceea ce priveşte legislaţia pe partea de securitate naţională. Pop a explicat într-un interviu pentru Digi24 despre ce este vorba, mai exact. „Mă refer la acele acte legislative de care avem nevoie urgentă, Legea 535 privind combaterea terorismului, legea securităţii cibernetice, legea cartelelor prepaid şi care pot fi adoptate prin consens politic mult mai repede”,  a declarat preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI.

Liderul social-democrat , Liviu Dragnea, şi-a completat colegul de partid subliniind că partidele şi preşedintele trebuie să ia iniţiativa în condiţiile în care la nivelul Legislativului nu sunt purtate discuţii pe această temă.

UDMR: Nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ce înseamnă drepturile şi libertăţle fundamentale

O abordare diferită vine din partea UDMR.  Liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, a subliniat că UDMR nu va susţine un pachet de legi care ar afecta drepturile omului, discursul necesităţii asigurării unul climat sporit de securitate, nefiind întrebuinţat de partidul său.

„Eu cred că în orice situatie această dispută securitate versus libertate nu trebuie să ne ducă în direcţia în care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate. Securitatea, siguranţa este importantă pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare ţară, mai ales când există ameninţări de genul de care, din păcate, se loveşte toată Europa şi nu numai. Dar nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ce înseamnă drepturile fundamentale şi libertăţile fundamentale. Trebuie găsită o soluţie prin care se poate asigura securitatea fiecărui cetatean şi securitatea comunităţii“, a declarat joi Kelemen Hunor.

Călin Popesscu-Tăricenau şi formaţiunea pe care o conduce, ALDE, s-au pronunţat doar în favoarea adoptării unei legi referitoare la cartelele preplătite. Celelalte reprezintă teme care vor fi discutate în interiorul partidului, apoi va exista şi o poziţie comună. „Toate aceste ameninţări nu pot să constituie un motiv pentru îngrădirea sau încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, cum, din păcate, în ultima perioadă s-a întâmplat“, a precizat Tăriceanu, aproape în permanenţă nemulţumit în ultimele luni de instituţii precum DNA sau SRI.

Programul consultărilor la Cotroceni:

Marţi, 12 aprilie 2016:

• Ora 10:00 - Partidul Social Democrat (PSD);

• Ora 11:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);

• Ora 12:00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

Miercuri, 13 aprilie 2016:

• Ora 10:00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);

• Ora 11:00 - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);

• Ora 12:00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Citeşte şi:

Care e raportul de forţe PNL-PDL la candidaturi în Capitală

Vechii membri ai PDL au fost lăsaţi în afara jocului, după ce şase din şapte candidaţi pentru primăriile Capitalei au fost desemnaţi politicieni din vechiul PNL. Pe de altă parte, singurul PDL-ist intrat în cursă, Alexandru Nazare la Sectorul 1, are şi cele mai mari şanse să câştige.

Dragnea către Blaga: Pedeliştii ştiu numai să taie venituri, orice încercare de creştere e populism

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat sâmbătă, referitor la criticile copreşedintelui PNL Vasile Blaga pe tema pensiilor pentru aleşii locali, că "pedeliştii nu ştiu decât să taie pensiile şi salariile" şi că "orice orice încercare de creştere a veniturilor oamenilor este populism".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite