Cum a încercat Oprea să tragă de timp în cazul coloanei ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vicepremier Gabriel Oprea, prin avocata sa, a încercat să amâne votul privind începerea urmăririi penale pe numele său invocând tot felul de tertirpuri, cerere care a fost respinsă de senatorii jurişti. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a trimis paznic la şedinţa Comisiei Juridice pentru a se asigura că niciun social-democrat nu va vota împotriva Justiţiei. Singurul vot în favoarea lui Oprea a fost Ruxandra Jipa.

Senatorii jurişti au avizat favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu pentru folosirea în mod ilegal a coloanei oficiale. Deşi la nivel declarativ a tot repetat că se pune la dispoziţia Justiţiei, în faţa senatorilor Jurişti, Oprea  a încercat să recurgă la tot felul de tertirpuri pentru a trage de timp.

Avocata lui Gabriel Oprea a cerut amânarea deciziei Comisiei Juridice, până când plângerea făcută la DNA de către Oprea va fi soluţionată. Oprea, prin avocata sa, a contestat faptul că solicitarea transmisă de Parchetul General către Parlament nu a fost semnată de procurorul general Tiberiu Niţu, care a refuzat să semneze tocmai pentru că numele său apare în dosar.

„Cine nu munceşte nu greşeşte“

Cu toate acestea, legea nu prevede obligativitatea semnăturii procurorului general, expeditorul fiind instituţia Parchetului General. „Această solicitare s-a discutat, s-a dezbătut în Comisie. În procedura Comisiei nu sunt prevăzute astfel de solicitări. Scrisoarea din partea Procurorului General ne-a sosit pe canalele legale, uzuale, deci, nu ţine de competenţa noastră să verificăm o semnătură de pe acel document“, a explicat preşedintele Comisiei Juridice, Cătălin Boboc.

În final, solicitarea avocatei lui Oprea de a retrimite dosarul la Parchet, contestând faptul că solicitarea către Senat a fost semnată de unul dintre adjuncţii procurorului general Tiberiu Niţu şi nu de acesta, a fost respinsă.

În apărarea sa, Oprea a arătat că nu este singurul ministru de Interne care a beneficiat de coloană oficială. „Înţeleg foarte bine jocul de putere. Nu am cerut nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de Interne. Înţeleg momentul în care mă aflu ca om politic. Am căutat să-mi fac datoria. Poate doar cine nu munceşte nu greşeşte“, a spus Oprea.

Dragnea a trimis paznic

Rezultatul votului – nouă „pentru“, unul „împotrivă“ şi o abţinere – a arătat că parlamentarii au votat conform deciziei politice luate la nivelul partidelor. Mai puţin senatoarea UNPR Ruxandra Jipa, singura care a votat împotriva solicitării DNA, în ciuda indicaţiei verbale a lui Oprea de nu se opune Justiţiei. Ruxandra Jipa a fost şi cea care l-a însoţit pe vicepremierul Gabriel Oprea către sala Comisiei Juridice.

Deşi nu este membru al Comisiei Juridice, liderul senatorilor PSD Mihai Fifor s-a prezentat la şedinţă pentru a se asigura că niciun social-democrat nu va vota altfel decât în favoarea începerii urmăririi peale a lui Oprea. „A fost trimis de Dragnea să-i păzească“, au declarat surse social-democrate.

Plenul Senatului urmează să se pronunţe chiar astăzi asupra solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Oprea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite