Cum a fost prins Viorel-descurcărel într-un ofsaid cât Cotroceniul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Victor Viorel Ponta s-a descurcat ca un român reprezentativ şi când şi-a
 făcut rost de doctorat, şi când i s-au pus la îndoială calităţile de 
diriguitor.”
„Victor Viorel Ponta s-a descurcat ca un român reprezentativ şi când şi-a făcut rost de doctorat, şi când i s-au pus la îndoială calităţile de diriguitor.”

Pentru un străin normal la cap, faptul că Victor Viorel Ponta mai e premier şi Ioana Petrescu ministru de Finanţe, după ce s-au comportat la Cotroceni ca doi Gâgă la Bac, e o aporie. Pentru un român mediu, această dificultate de ordin raţional poate fi un prilej de mândrie: sunt de-ai noştri. Deoarece, se făleşte prim-ministrul, „Domnule preşedinte, o să ne descurcăm, nu vă faceţi griji!“.

Deloc surprinzător că premierul îl face bădăran pe preşedinte ÎNAINTE de difuzarea înregistrării video. Intră în siajul tuturor minciunilor sfruntate, tot de elev nepregătit care nu şi-a făcut tema fiindcă au ascultat vecinii manele până dimineaţa, pe care politicianul le-a rostit fără să clipească, mizând pe faptul că nu va fi prins. A-l acuza pe preşedinte, după o prestaţie precum a cuplului guvernamental de nostimă actualitate, e ca şi cum partida de fotbal Brazilia-Germania nu s-ar fi televizat, iar David Luiz şi Fred i-ar fi învinuit pe nemţi că au stricat meciul baricadându-se în poartă. Dar uite că s-a difuzat, înregistrările demonstrând indubitabil că şeful guvernului nu numai că n-a auzit de Medium Term Objective, ci că e pe dinafară total. Sigur, premierul s-a bazat pe ministrul de Finanţe. Numai că, paradoxal, şovăielile şi lacunele unei persoane şcolite precum Ioana Petrescu îi întăresc, la noi, prestigiul ministerial, în loc să i se retragă pe dată portofoliul. Dacă înainte era suspectată că măcar s-ar pricepe la ceva, acum a trecut la nivelul superior: pare că nu se pricepe la nimic, ceea ce o face eligibilă pentru trecerea de la tehnocrat la politician.

Înregistrarea negocierilor dintre Băsescu, Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, privind reducerea CAS

Şi nici măcar acestea nu sunt cele mai grave aspecte de la o întrunire veselă, de n-ar fi nespus de tristă. Dramatic e că premierul l-a asigurat pe preşedinte că domnia sa, alături de eterogenul Grup Infracţional Organizat care guvernează în dorul lelii, se va descurca.

În destule situaţii – nici rare, nici minore – în România e invers de cum ar trebui să fie. Problema, astfel, nu e că nu ne descurcăm. Ci, tocmai, că ne descurcăm. Furăm cu plăcere şi dexteritate din propriul buzunar. Otrăvim fântânile (cum şi când o să facem altele? Ce contează? După noi, potopul!). Jucăm precum căluşarii „Uite-aşa, aşa, aşa/ Am f*tut Germania/ Uite-acuş, acuş, acuş/ O să-i f*tem şi pe ruşi“, după care le plătim despăgubiri de război şi unora şi altora. Nu ne mai dau ăştia program la TV? Ne uităm la bulgari. Ne-au tăiat şi mâncarea? Zău că ne descurcăm cu fraţii Petreuş luaţi pe sub mână! Vine delegaţia Fondului Monetar Internaţional, iar la Cotroceni a ajuns un interimar-avion în chestiuni economice? Nu-i bai, Crin Antonescu, fostul fârtat de lovituri de stat al lui VVP, se descurcă, fiindcă îl are alături pe „ză mazăr end ză fazăr“ de Florin Georgescu, nemaipomenind despre „program, ingheigimănt, vijăn“.

Din această perspectivă, Victor Viorel Ponta s-a descurcat ca un român reprezentativ şi când şi-a făcut rost de doctorat, şi când i s-au pus la îndoială calităţile de diriguitor. Ce Dumnezeu, nu e evident că e pe lângă fenomenul CAS?! Ei, aş, Viorel se descurcă şi aici: dacă era un protocol clar, se ştia de la început că se va ţine o minută, o stenogramă, ceva, acolo, se prezenta mult mai competent în faţa preşedintelui! Şi, până la urmă, când vine vorba despre economie, majoritatea se înşală – a spus-o Galbraith, un economist de care a auzit chiar şi Ion Iliescu. De ce nu s-ar înşela infima majoritate care nu se culcă şi nu se scoală cu obiectiva staţie guvernamentală RTV?!

Ponta va fi, pentru alegătorul mândru că e român indiferent de circumstanţe, un preşedinte mai bun decât Băsescu. Cumva se va descurca, precum simbolul naţional Hopa Mitică. Or, Băsescu n-a prea făcut-o. Nici când şi-a asumat măsurile suicidale politic de a tăia de la bugetari, nici când s-a bazat pe mari oameni de stat precum Vasile Blaga şi Mihai-Răzvan Ungureanu. Dom’le, nici pe frate-său nu l-a salvat de la arest!

Amuzat copios de ignoranţa arţăgoasă a viitorului şef al statului român şi de ofsaidul în care a fost prins Viorel-descurcărel, autorul acestei rânduri simte impulsul de a se autoplagia. Şi apelează la o încheiere pe care a mai scris-o: nu, n-am greşit cu Traian Băsescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite