Culise. Ce a discutat Klaus Iohannis cu europarlamentarii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputaţii PSD au semiboictot întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, desfăşurată joi seara la Bruxelles, la discuţie fiind prezenţi doar Claudia Ţapardel şi Victor Negrescu, ambii fără funcţii în conducerea Parlamentului European. În timpul întâlnirii, s-a iscat chiar şi o mică dispută între Monica Macovei şi Cristian Preda, pe tema cotelor de refugiaţi.

Aflat la Bruxelles cu ocazia Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a avut programată o întâlnire şi cu eurparlamentarii români. Însă euroaleşii nu s-au înghesuit să discute cu preşedintele, la întâlnire find prezenţi mai puţin de jumătate din cei 32 de europarlamentari români.

„Am fost puţini pentru că PSD a boicotat şedinţa“, a spus un europarlamentar prezent la discuţii. Nu a fost chiar un boicot din partea PSD, ci un semiboicot, în condiţiile în care din 16 oameni au fost la întâlnire doar doi: Claudia Ţapardel şi Victor Negrescu , plus Maria Grapini, europarlamentar PC, care activează însă în grupul PSD. Dintre aceştia, niciunul nu este  lider de grup şi nici n-are vreo funcţie în conducerea Parlamentului European. Nu sunt preşedinţi de comisii sau vicepreşedinţi ai PE. „Cea mai tare a fost Ţapardel, care întrerupea pe toată lumea, inclusiv pe preşedintele Klaus Iohannis. Nu a pus întrebări, ci s-a lăudat cum îi salvează ea pe românii din Marea Britanie“, au spus, pentru „Adevărul“, surse participante la discuţie.

Maria Grapini a pus două întrebări. „Una referitoare la clarificarea situaţiei României cu privire la problema refugiaţilor, alta pe tema schimbărilor climatice. La prima a răspuns foarte clar. A zis că România şi-a manifestat solidaritatea faţă de partenerii europeni, dar că solidaritate înseamnă voluntariat, nu ceva obligatoriu. Chiar a spus despre europarlamntarii care au votat acea rezoluţie privind cotele obligatorii de imigranţi că au votat sentimental. Dar cine au fost cei care au votat? Liberalii săi. La a doua întrebare a spus că nu ştie ce să răspundă, nici nu era domeniul său“, a povestit Maria Grapini pentru „Adevărul“.

Reproşurile Monicăi Macovei

„Preşedintele a început aşa: «vreau să vă spun că reprezentăm România, indiferent de grupuri politice». Mi se pare corect ce a spus“, a încheiat Maria Grapini. Victor Negrescu nu a fost la fel de volubil. „A fots o întâlnire cordială. Ne-a expus punctul său de vedere privin migraţia şi a rămas că vor urma şi alte discuţii“, a comentat, succint, Negrescu.

Surse prezente la întâlnire au spus pentru „Adevărul“ că cel mai vocal europarlamentar a fost Monica Macovei. „I-a spus preşedintelui că trebuia să anunţe că vrem şi noi refugiaţi, că s-a poziţionat greşit faţă de Europa“, au declarat sursele citate. Poziţia Monicăi Macovei nu este una surprinzătoare, în condiţiile în care, cu doar două zile înaite de întâlnirea cu Iohannis, spunea despre poziţia României de a refuza cotele obligatorii de imigranţi: „Este o poziţia care arată prostie şi lipsă de diplomaţie, care te duce la izolare. Tu, România, când vezi că vei fi alături de alte patru ţări care se opun, deci ştii că trece decizia şi că tot vei primi refugiaţi, e doar o chestie populistă, că vii acasă şi spui că noi n-am primti refugiaţi. Tu ai nevoie de UE, iar tu te situezi împotrivă când ştii că pierzi. Deci nu eşti deştept“.

Sursele citate au mai declarat pentru „Adevărul“ că Monica Macovei a avut un schimb mai aprins de replici şi cu Cristian Preda pe tema cotelor de refugiaţi. „S-a vorbit la un moment dat despre un sondaj de la Bruxelles care arăta că 75% din europeni vor cote. Atunci cred că a intervenit şi preşedintele Iohannis care a spus că nu crede în acest sondaj“, au adăugat sursele noastre. Cât despre Cristian Preda, acesta a propus ca europarlamentarii români să fie permanent informaţi de către Guvern care este poziţia oficală a României înainte de Consiliile Europene. De altfel, Preda a postat şi un mesaj pe Facebook după întâlnirea cu şeful statului.

„Am avut o întâlnire foarte interesantă cu preşedintele Klaus Iohannis. Ne-a explicat câteva dintre opţiunile sale, susţinute în Consiliul European, a ascultat cu răbdare solicitările colegilor - inclusiv ale Mariei Grapini- şi a promis că vom avea consultări periodice. Discuţia de astăzi mi-a dat motive suplimentare să îl susţin politic“, a spus europarlamentarul Cristian Preda.

La discuţia cu europarlamentarii, şeful statului a vorbit şi despre eşecul României de a adera la spaţiul Schengen. „A spus că nimeni nu are nicio vină, nici Guvern, nici Preşedinţie, că România nu a fost acceptată în Schengen. A spus că am pierdut o şansă, dar va veni alta“, au mai spus surse de la Bruxelles.

Poziţia oficială

Administraţia Prezidenţială a postat un următorul mesaj după întâlnirea lui Klaus Iohannis  cu europarlamentarii români: „Preşedintele României a prezentat poziţia părţii române cu privire la fenomenul migraţiei, la procesul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare, la relaţia UE - Marea Britanie, precum şi la perspectivele Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. 

Referitor la migraţie, şeful statului a reiterat că România susţine o abordare bazată pe solidaritate şi responsabilitate, pe dezvoltarea dialogului şi cooperării cu statele de origine şi de tranzit şi pe identificarea de soluţii pe termen lung la această criză.  În legătură cu relaţia UE - Marea Britanie, Preşedintele României a menţionat că este în interesul atât al Uniunii Europene, cât şi al Marii Britanii, ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii. Eventuale soluţii care să ţină seama de solicitările britanice nu trebuie, însă, să afecteze principiile fundamentale europene, în primul rând libera circulaţie a persoanelor.

În cadrul discuţiei cu europarlamentarii români, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că aderarea României la spaţiul Schengen continuă să fie o prioritate. În urma discuţiilor, a reieşit oportunitatea instituirii unei modalităţi de informare şi consultare reciprocă pe temele europene şi abordările României asupra acestora“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite