Congres PNL: Iohannis, ales preşedinte. Dispută Antonescu - Iohannis pe candidatura la prezidenţiale. Noul partid de dreapta se va numi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, candidat la şefia PNL Foto: Eduard Enea
Klaus Iohannis, candidat la şefia PNL Foto: Eduard Enea

Liberalii şi-au ales astăzi noul preşedinte de partid: Klaus Iohannis, care a fost ales cu o majoritate covârşitoare de voturi. Urmează să fie votaţi şi cei 31 de vicepreşedinţi ai formaţiunii. Klaus Iohannis şi Crin Antonescu au fost protagoniştii celui mai fierbinte moment al Congresului, când s-au luptat direct pentru poziţia de prezidenţiabil. Noul partid rezultat din fuziunea PNL-PDL se va numi PNL.

UPDATE 23.50 Congresul PNL a ales sâmbătă, prin vot uninominal, 31 de vicepreşedinţi, cele mai multe voturi fiind obţinute de Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Marin Almăjanu şi Alina Gorghiu.

Noul preşedinte al PNL, Klaus Iohannis, a ţinut o scurtă declaraţie de presă la finalul votului:

„PNL are cea mai bună echipă în acest moment. Este cea mai mare provocare din cariera mea politică. PNL îşi doreşte zece ani de guvernare liberală”, a declarat Klauss Iohannis, noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal.

UPDATE 21.30 Congresul PNL a continuat, deşi sala s-a golit rapid, după ce s-a terminat votarea vicepreşedinţilor. La Parlament au mai rămas liberalii din comisia de numărare a voturilor, dar şi mai mulţi candidaţi la posturile de vicepreşedinte, precum şi preşedintele PNL, Klaus Iohannis. Liberalii s-au contrat, nervoşi, pe holuri şi s-au acuzat unii pe alţii de fraudarea voturilor, motiv pentru care numărătoarea a întîrziat. 

"Au pus semne pe buletinele de vot!", a acuzat un lider de filială din Oltenia. "Să recunoaştem, cooperativele au funcţionat la toată lumea, dar să pui semne pe buletinele de vot, aşa ceva nu se face!", a mai spus el. 

De asemenea, în tabăra Iohannis-Atanasiu au apărut primele îngrijorări referitoare la nominalizarea prezidenţiabilului. Atanasiu presează o decizie a Delegaţiei Permanente în ce priveşte nominalizarea prezidenţiabilului şi refuză ca duelul Iohannis-Antonescu să ajungă în etapa sondajelor. 

UPDATE Crin Antonescu a fost întrebat dacă acceptă să fie candidatul PNL la alegerile prezidenţiale: "Da!", a răspuns, răspicat, Crin Antonescu. Decizia sa a stârnit aplauze prelungite. Văzând reacţia sălii, Klaus Iohannis a făcut un pas în spate:  "Astăzi trebuie să ne bucurăm că avem doi candidaţi, nu să votăm. În calitate de nou preşedinte, aleg să retrag rezoluţia şi să stabilim candidatul PNL în Delegaţia Permanantă. Nu vreau să provoc o nouă sciziune în PNL".

UPDATE Liberalii s-au împărţit în două tabere. Cei care fac parte din echipa lui Klaus Iohannis  vor să nominalizeze acum viitorul candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale. Tabără lui Crin Antonescu vrea ca această decizie să fie luată ulterior, în cadrul delegaţiei Permanente.

Cea de-a treia rezoluţie de pe ordinea de zi a vizat  nominalizarea prezidenţiabilului. Consider că această rezoluţie numeşte candidatul dreptei”, a spus Iohannis. Din sală, mai mulţi au strigat: “Crin Antonescu!”, dar şi "Klaus Iohannis", moment în care Iohannis i-a cedat microfonul lui Mircea Ionescu Quintus şi l-a rugat să conducă mai departe şedinţa.

Forul care desemnează este Delegaţia Permanentă. Acum, însă, se pune altfel problema, de nominalizare. Nominalizare înseamnă un nume sau mai multe, că voturile trebuie să fie secrete”, a spus Quintus.

Imediat, a luat cuvântul Teodor Atanasiu, apropiat al lui Klaus Iohannis şi omul care a făcut jocurile din culise.  "Dacă tot ne-am adunat astăzi aici, atunci să ne alegem şi candidatul. De ce să mai aşteptăm până la Delegaţia Permanentă. Lăsaţi-l pe Crin Antonescu să revină atunci când este cazul.

UPDATE Cea de-a doua rezoluţie enunţată de Iohannis se referă la aderarea PNL la grupul PPE din Parlamentul European. Delegaţii au votat, de asemenea, cu largă majoritate pentru adoptarea rezoluţiei, cu trei voturi împotrivă şi o abţinere.

UPDATE “Prima rezoluţie priveşte unificarea dreptei, respectiv fuziunea PNL-PDL. Vă confirm că PDL acceptă ca noua formaţiune să se numească Partidul Naţional Liberal”, a anunţat Iohannis, iar delegaţii au votat, cu largă majoritate, pentru fuziune. Mai precis, doar patru liberali s-au abţinut. 

UPDATE Klaus Iohannis este noul preşedinte PNL, ales cu 1.334 de voturi dintr-un total de 1.519 voturi exprimate. "E un vot copleşitor, sunt emoţionat. Am îndrăznit să vin în faţa dumneavoastră să vă cer votul, am prezentat o moţiune care cred că poate să fie câştigătoare pentru PNL, dar acest vot masiv, recunosc, este foarte frumos! Mulţumesc mult!", a spus Iohannis imediat după ce a aflat rezultatele. 

Îi invit înapoi în partid pe cei care au crezut că le este mai bine în afara partidului”, a mai spus Iohannis. 

Contracandidatul său, Ioan Ghişe, a obţinut doar 144 de voturi. 

UPDATE Apropiaţii lui Crin Antonescu încearcă ca în Rezoluţia privind candidatul PNL la alegerile prezidenţiale să nu fie trecut doar numele lui Klaus Iohannis. În acest moment se poartă negocieri dacă rezoluţia va stipula doi candidaţi (Klaus Iohannis şi Crin Antonescu) sau niciun nume, urmând să fie ales ulterior candidatul care stă cel mai bine în sondaje. Parlamentarul Radu Zlati a cerut, d ela tribuna Congresului, ca Antonescu să fie candidatul PNL la prezidenţiale. De altfel, Zlati poartă o vestă din campania prezidenţială din 2009, cu chipul lui Crin Antonescu şi cu mesajul "Revoluţia bunului simţ".

UPDATE Crin Antonescu, despre aripa Tăriceanu: "După ce îşi fac numărul, Norica Nicolai şi Chiţoiu ar putea pleca din PNL".

UPDATE Procesul de votare pentru alegerea noului preşedinte al partidului s-a încheiat. 

UPDATE Ioan Ghişe, candidat la şefia PNL, însă cu slabe şanse, va demisiona din partid în cazul în care nu va fi ales preşedinte, poltrivit unor surse din partid.

UPDATE Quintus, despre fuziunea cu PNL: "Nu ştiu câte partide se vor mai apropia de PNL, pentru că, după adoptarea statutului, orice partid care vrea alianţă cu PNL va trebuie să accepte să fie înghiţit."

UPDATE Norica Nicolai, candidat pentru un post de vicepreşedinte: "Domnilor liberali, ce le veţi spune oamenilor atunci când vă vor vedea alături de Vasile Blaga, Gheorghe Flutur şi Emil Boc?". Discursul său a fost primit cu câteva aplauze.

UPDATE Delegaţii votează.

UPDATE Cei doi candidaţi îşi prezintă programele, dar sala este pe jumătate goală. Delegaţii au ieşit să mănânce.

Klaus Iohannis: Am ajuns să avem 25% de parlamentari din rândurile noastre, aproape 30% de funcţii în administraţia locală, 15% la alegerile europarlamentare, mai mult decât am avut vreodată. Noi am fost atacaţi în campania electorală pentru că s-au temut de noi. PNL este centrul preocupărilor pe scena politică. Eu m-am apropiat încet de PNL. În 2004, la Sibiu, în 2009, m-am apropiat un pic mai mult, în special de prietenul meu Crin Antonescu. În 2013, la invitaţia preşedintelui Crin Antonescu, m-am înscris în PNL. PNL are voinţa pentru a determina mersul României pentru zece ani. Îmi doresc să dăm preşedintele pentru două mandate. Unificarea dreptei, un concept care a fost vehiculat  în PNL de multă vreme, dar condiţiile nu au permis abordarea acestei chestiuni. Acum este momentul, şansa istorică să facem unificarea dreptei. Prin unificarea dreptei vom reuşi să devenim cel mai mare partid din România. PPE este locul prin care putem să ajutăm România cel mai bine. De ce îndrăznesc eu să vă cer preşedinţia PNL? Nu sunt traseist. PNL este singurul partid în care m-am înscris vreodată, este alegerea mea şi nu am venit să câştig ceva şi să plec. Dragi liberali, am venit în PNL pentru că sunt liberal indiferent de rezultatul acestor alegeri sau a altor alegeri. 

Despre prezidenţiale:Ce preşedinte pentru România ne dorim? Ne dorim un preşedinte care este echidistant, mediator, garant al funcţionării eficiente ale instituţiilor statului, care este un model de comportament public. Noi ne dorim un preşedinte garant al marilor orientări în politica externă, un preşedinte care promovează parteneriatul strategic cu SUA, care înţelege rolul României în NATO, preocupat de solidaritatea cu Republica Moldova. La alegerile prezidenţiale din 2009, cineva spunea că românii trebuie să aleagă între doi comunişti. Cu mine nu aţi avea problema să alegeţi între doi comunişti. Faptul că astăzi stau aici i se datorează în foarte măsură unui prieten, şi îmi doresc să rămână alături de mine. Este vorba de domnul preşedinte Crin Antonescu. 

Ioan Ghişe: Vă vorbesc dintr-o triplă perspectivă. În calitate de senator, care a fost promovat în Parlamnet de USL. Am fosta duşi azi aici să facem trei lucruri: să se decidă fuziunea cu PDL: să se desemneze candidatul la preşedinţie; să se deciddă afilierea la PPE şi să se aleagă o nouă conducere. Vechea conducere şi-a dat demisia pentru că cetăţenii, la europarlamnetare, au sancţionat schimbarea direcţiei politice. PNL este dator să ţină cont de nevoile, aşteptările şi speranţele de mai bine ale românilor. Atunci cînd a respectat aceste deziderate, PNL a avut succes. Guvernarea liberală, între 2005 şi 2008, a demointsrat că este posbil ca veniturile să se dubleze. Trebuie să facem în aşa fel încât PNL să devină primul partid al ţării şi să aducă bunăstare. Eu sunt tot profesor, e drept, de matematică, nu de fizică, mă ocup mai mult cu cititul. După drama din 2004, cu "Dragă, Stolo", mă rog la Dumnezeu să nu mai asistăm la o dramă: "Dragă, Klaus!" Tot ce înseamnă etichetă de la Băsescu nu pot depăşi 19 procente. Nu vă entuziasmaţi prea tare cu fuziunea, că s-ar putea să întărim şi PDL, şi PSD. Să o luăm încet.

UPDATE 10.45 Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu prezintă raportul de activitate al Biroului Politic Naţional al  formaţiunii.

“Îmi e greu să comprim în cinci-zece minute cinci ani de zile pe care eu, în calitate de preşedinte, i-am petrecut. A fost, probabil, una dintre cele mai agitate perioade din istoria politică a României de după 1990, implicit din istoria PNL. Există, la capătul acestei perioade, câteva învăţăminte de tras în legătură cu responsabilitatea, cu decizia, cu democraţia, cu ce înseamnă şi care e partea de responsabilitate a unui partid. Am decis că, oricât ar fi de greu, PNL trebuie să rămână în opoziţie. USL  a fost o şansă pe care noi am socotit că nu avem dreptul să o încercăm!”, a explicat Antonescu.

Crin Antonescu, despre fuziunea cu PDL: "E timpul să dăm lucrurile pe faţă şi să spunem lucrurilor pe nume. Nu vrem să renunţăm la numele nostru şi nu vom renunţa niciodată.Nu vrem să renunţăm la "povară", deşi, poate, uneori e tentant, la istoria de 140 de ani a partidului nostru", a spus fostul preşedinte al PNL.

Crin Antonescu a avut un mesaj si pentru critici. "Pe trădatori i-am ochit. Sunt invitaţi la televiziuni, critică, ţin vie flacara liberalismului, ca să citez. Cine trădează, încetează să mai existe. Eşti ceva, iar când trădezi, încetezi să mai exişti. Niciun partid nu poate să aibă numai oameni curaţi, numai oameni dedicaţi. Esenţial este ca viaţa partidului, istoria partidului să fie întrupată de oameni loiali. Klaus Iohannis spunea aseară că rolul meu este foarte important în campania electorală. Mulţumesc, domnule preşedinte interimar, dar pot să fac mai mult!, a încheiat Antonescu. "Domnule Antonescu, dragă Crin, mulţumesc!", a replicat Klaus Iohannis.

UPDATE 10.40 Ioan Ghişe nu va avea reprezentanţi în comisia de numărare a voturilor, dar va avea nouă observatori. 

UPDATE 10.30 În continuarea evenimentului a vorbit fostul premier Mihai Răzvan-Ungureanu, preşedintele Forţei Civice.E foarte bine să te simţi acasă”, a spus MRU, după care a transmis un mesaj special, în limba germană, pentru liderul interimar Klaus Iohannis, în care şi-a exprimat prietenia faţă de edilul Sibiului.  "Casa părintească pentru mine este PNL", a mai spus MRU, emoţionat. 

UPDATE 10.15 Lucrările celui de-al XVII-lea Congres PNL au debutat cu intonarea imnului naţional şi discursuri din partea invitaţilor. Primul vorbitor a fost Klaus Iohannis. 

„Acest Congres va dovedi că PNL este unit, este o echipă! O singură echipă puternică!”, a declarat Iohannis. 

Următorul invitat la microfon a fost preşedintele PDL Vasile Blaga.“Dragi liberali, viitori colegi în marele partid de centru-dreapta, am făcut mereu o distincţie clară între interesele personale şi acţiunea politică. Trăiesc emoţia visului pe cale să se îndeplinească, formarea marelui partid al dreptei, alături de PNL”,  a declarat Blaga, în faţa celor 1500 de delegaţi PNL. “Nu am venit să ofer PDL pe tavă altcuiva! Am venit cu mesajul că PDL vă este alături, pregătit pentru o construcţie comună”, a mai spus liderul PDL. 

UPDATE 10.00 La Congres participă şi o delegaţie PDL formată din liderul partidului, Vasile Blaga, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, dar şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Din partea Forţei Civice participă fostul premier Mihai Răzvan-Ungureanu. 

Liberalii s-au reunit vineri, în prima zi a Congresului PNL, pentru a modifica Statutul PNL. Principalele modificări au vizat desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, înfiinţată anul trecut special pentru Klaus Iohannis, dar şi schimbarea modului de alegere a vicepreşedinţilor, care urmează să fie votaţi nominal, şi nu pe sistem de moţiune, ca până acum. 

În cursa pentru cele 31 de posturi de vicepreşedinte s-au înscris, până la ora actuală, 57 de candidaţi, dar Iohannis a admis vineri seara, într-o emisiune la Realitatea TV, că este posibil să apară noi nume. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite