Ce-ar trebui să lămurească Klaus Iohannis în discursul său din parlament?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un prilej nimerit pentru ca dl preşedinte Klaus Iohannis să-şi precizeze poziţia faţă de multe dintre problemele care îi preocupă pe români. 1. Prima problemă care îi preocupă, încă, pe români, rămâne poziţia exprimată faţă de Antena 3: libertatea de exprimare vs. respectarea legii.

Nu a fost pe deplin lămurită atitudinea preşedintelui nici după intervenţia de la Bruxelles.

Iată la ce întrebări ar trebui să răspundă la acest subiect:

-ce discuţii şi măsuri a întreprins timp de un an şi jumătate, perioadă în care n-a fost pusă în executare o decizie definitivă a instanţei  referitoare la Antena 3?

-cum de a confundat o decizie a justiţiei cu o  "banală chestiune administrativă"?

-care este situaţia proprietăţii domniei sale,  pierdută în urma unei decizii definitive a justiţiei şi dacă trebuie să returneze fiscului vreo sumă de bani? Ca să nu bănuim că a luat apărarea trustului Intact fiind oarecum într-o situaţie similară.

-isi recunoaşte eroarea făcută, recunoaştere însoţită de scuze adresate milioanelor de români care l-au votat?

2. Cum intenţionează să joace un rol important în trecerea la alegerea primarilor în două tururi?

-intentioneaza să-şi utilizeze influenţa pentru ca parlamentul să modifice legea, în sensul ajungerii la alegerea primarilor în două tururi?

-de ce n-a trimis la CCR această lege?

-care este explicaţia pentru care PNL a votat pentru această lege, iar apoi şi-a modificat poziţia? A avut o explicaţie cu conducerea PNL?

3. Ce poziţie are faţă de pensii şi salarii speciale pentru parlamentari, primari, demnitari de tot felul?

-este de acord preşedintele Iohannis cu nerespectarea principiilor contributivităţii şi solidarităţii?

-considera că a procedat corect când a susţinut, printr-o declaraţie publică, triplarea salariilor a 48 de demnitari, în frunte cu domnia sa?

-de ce n-a trimis la CCR legea  pensiilor parlamentarilor?

4. Cum apreciază evoluţiile legate de plagiate şi soluţiile propuse de ministrul Curaj?

-i-a cerut premierului Ciolos să-l demită pe ministrul Tobă, acuzat de plagiat de renumiţi specialişti universitari, aşa cum a cerut demisia lui Ponta?

-apreciaza ca fiind corectă decizia ministrului Curaj de a lăsa universităţilor sarcina de a-şi devoala propriile  plagiate?

-a cerut guvernului să abroge modificările aduse Legii Educaţiei Naţionale prin OUG-urile PSD?

-considera dl preşedinte Iohannis că este necesară o nouă reformă în educaţie, după atâtea reforme şi modificări care au bulversat şcoala românească?

-stiati ca dl Dan Mihalache, consilierul dv., incaseaza 2700 lei lunar, de la Academia fantoma a lui Oprea, nu se stie pentru ce? Acesta sa fie motivul pentru care nu aveti nici o reactie la fenomenul plagiatelor?

5. Este mulţumit dl Preşedinte Iohannis de situaţia din sănătate?

Ultimele evenimente, legate de situaţia copiilor decedaţi sau aflaţi în situaţii grave arată starea precară a medicinii româneşti.

-Este mulţumit dl preşedinte de evoluţia sistemului românesc de sănătate? Ar fi necesară schimbarea cadrului legislativ? Există suficiente protocoale pentru situaţiile de urgenţă care pot interveni?

- Ar fi necesară o comisie specială, în Parlament sau la Preşedinţie, care să cerceteze cum sunt cheltuiţi banii destinaţi sănătăţii prin bugetul de stat?

6. Situaţia din Republica Moldova

-isi menţine declaraţia că nu este de actualitate unirea României cu Republica Moldova?

-Cand la Moscova a fost convocat Consiliul de Securitate destinat situaţiei din Republica Moldova, de ce n-a convocat şi domnia sa CSAT-ul cu aceeaşi problematică? Era mai îndreptăţită Federaţia Rusă să facă această convocare, iar România nu?

-Ce măsuri concrete intenţionează să ia pentru integrarea sistemelor energetice, de educaţie, de media, dintre România şi Republica Moldova, pentru acordarea de burse, cetăţenie, mai rapid şi fără condiţii materiale, pentru fraţii de peste Prut?

7. Cum apreciază negocierile da la Consiliul European referitoare la pretenţiile Marii Britanii pentru rămânerea în UE?

-îsi păstrează cetăţenii români toate drepturile pe care le au ca membrii ai Uniunii Europene, libera circulaţia, asistenţa socială egală cu alţi cetăţeni europeni, sau nu?

- a acceptat dl Iohannis discriminarea cetăţenilor români, comparativ cu alţi cetăţeni europeni, în capitole ale tratatelor la care România este parte?

-a acceptat dl Iohannis cotele obligatorii de migranţi, repartizate de către UE României?

Răspunsuri la acest gen de probleme ar fi corect şi folositor să aflăm de la dl Preşedinte Iohannis.

De limbajul de lemn al societăţii comuniste şi al urmaşilor lor ne-am săturat.

Nu s-ar putea ca preşedintele României să vorbească direct şi fără ocolişuri, să răspundă românilor la întrebări care îi frământă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite