CCR: Modificările la Statutul cadrelor militare sunt constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională a validat noul statut al cadrelor militare FOTO www.ccr.ro
Curtea Constituţională a validat noul statut al cadrelor militare FOTO www.ccr.ro

Curtea Constituţională a României a respins miercuri sesizarea privind modificarea Statutului cadrelor militare şi a constatat că legea, în raport de criticile formulate, este constituţională.

Decizia este definitivă şi general obligatorie, urmând ca actul normativ să fie transmis preşedintelui României pentru promulgare.
Curtea a reluat miercuri dezbaterea sesizării de neconstituţionalitate asupra modificării Legii 80/1995 privind Statutul cadrelor militare.
În şedinţa din 8 mai, CCR a amânat dezbaterea acestei sesizări semnate de toţi senatorii PDL, cărora li s-a alăturat şi senatorul PP-DD Tudor Barbu.
Potrivit PDL, legea adoptată de Senat pe 10 aprilie depăşeşte cadrul cererii de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu şi dezbătute în cele două Camere ale Parlamentului, fiind astfel 'neconformă' cu prevederile Constituţiei şi cu toată jurisprudenţa CCR.


„Parlamentarii Puterii au adoptat un alineat 22 la art. 86 din legea criticată de neconstituţionalitate, la dezbaterea cererii de reexaminare a preşedintelui României, al cărui conţinut nu are nicio legătură cu conţinutul cererii de reexaminare în cauză. Conţinutul cererii de reexaminare se referă la aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi a amiralilor după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani şi la trecerea în rezervă a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregătire fizică, în timp ce textul adăugat la Legea rezultată după reexaminare se referă la ministerele cărora li se aplică dispoziţiile din art. 86 alin. (2) care, la rândul său, priveşte condiţiile în care coloneii şi comandorii pot fi menţinuţi peste limita vârstei de grad prevăzută la art. 92 din Legea nr. 80/1995“, susţin contestatarii.

Deputaţii au menţinut prevederea criticată de preşedintele Traian Băsescu potrivit căreia un general care poate să iasă la 56 de ani la pensie poate fi menţinut de către conducătorul instituţiei până al 60 de ani, completând proiectul de lege, însă, prin adăugarea unor prevederi clare prin care se stabileşte momentul în care generalii ies la pensie. Astfel, în urma reexaminării proiectului de lege, Camera a stabilit, în urma adoptării raportului Comisiei de apărare, ca un general cu o stea să iasă la pensie la 56 de ani, un general cu două stele - la 57, un general cu trei stele - la 58 de ani şi un general cu patru stele - la 59 de ani.

Şeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care prevede că generalii şi amiralii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei.

El a prezentat, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care a trimis legea înapoi spre reexaminare, după care a precizat: "Eu sper că această lege să nu mai plece din Parlament niciodată".

"Pot să o interpretez ca fiind o lege care reflectă ori un act de trădare naţională, şi sunt profund responsabil în ceea ce spun, ori un act care vădeşte o evidentă prostie", mai spunea Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite