Blaga vrea ca legea Macovei să intre în vigoare de la 1 iulie. Liberalii se codesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL se angajează ca votul în cazul cererilor pentru ridicarea imunităţii parlamentarilor să fie la vedere de la 1 iulie. Această iniţiativă este posibilă prin modificarea Regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului, unde actuala majoritate PSD-UNPR-PC are un cuvânt greu de spus.

„PDL consideră că este extrem de important ca votul parlamentarilor să fie deschis, mai exact electronic, pentru ca românii să ştie exact cum s-a votat în cazul acestor solicitări. PDL este partidul care nu a protejat niciodată parlamentarii sau demnitarii cu probleme în justiţie şi consideră că legea trebuie să fie egală pentru toţi românii. PDL îşi asumă deschis faptul că se va opune prin vot şi în mod public oricăror iniţiative legislative care reduc atribuţiile instituţiilor anti-corupţie din România. PDL salută această iniţiativa civică şi invită toate partidele parlamentare să semneze «Angajamentul pentru combaterea corupţiei»“, se arat[ ]ntr+un comunicat al PDL.

PDL se angajează în faţa electoratului român din România şi din diaspora că va susţine şi vota până în 1 iulie 2014 modificarea Regulamentului Camerei Deptuaţilor şi al Senatului astfel încât votul pentru aprobarea reţinerii, arestării preventive şi percheziţiei în cazul parlamentarilor sau a cererilor de aprobare a urmăririi penale a parlamentarilor miniştri sau foşti miniştri să se facă electronic şi în termen de 48 de ore de la data primirii de către Parlament a solicitării procurorilor venită prin Ministerul Justiţiei.

Aceste propuneri au fost făcute mai întâi de europarlamentarul Monica Macovei cu scopul de a simplifica procesul de ridicare a imunităţii parlamentare.  Practic, Macovei propune introducerea votului electronic, la vedere, şi nu secret, cum este acum, iar solicitarea de ridicare a imunităţii să fie votată în plen în cel mult 48 de ore la trimiterea la Parlament.

Iniţiativa lui Macovei a venit ca urmare a votului dat în Parlament în cazul senatorului PSD Marius Isăilă. Potrivit fostului ministru al Justiţiei, liberalii şi social-democraţii au făcut front comun pentru a-l scăpa pe Isăilă de arestarea preventivă.

„Votul din Senat pentru refuzarea arestării preventive a senatorului PSD Marius Isailă este un motiv de îngrijorare în privinţa seriozităţii şi onestităţii angajamentelor publice recente ale PNL că îşi va corecta comportamentul faţă de justiţie. Un simplu calcul matematic demonstrează că au fost cel puţin 20 de senatori liberali, din cei 30 prezenţi la vot, care au votat împotriva ridicării imunităţii parlamentare a senatorului PSD Isăilă. În spatele votului secret, frăţia PSD-PNL împotriva justiţiei funcţionează încă“, a scris Macovei, pe blog, imediat după votul în Parlament.

Liberalii spun pas legii Macovei

Propunerea lui Macovei nu este privită cu entuziasm de colegii din Parlament, nici măcar de către proaspeţii aliaţi din PNL. În replică, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, cei care au votat în cazul Isăilă, a reacţionat dur la comentariile Monicăi Macovei pe marginea acestui subiect. Hasotii i-a răspuns în patru puncte europarlamentarului PDL: „1. Nu mă interesează concluziile Monicăi Macovei. 2. Macovei nu o să facă ordine în PNL. 3. Nu sunt atât de lipsit de imaginaţie încât să mă intereseze măcar o silabă a doamnei Macovei. 3. Decât să ţin cont de ce spune doamna Macovei, mai bie mă călugăresc în Himalaya. Eu ţin cont de ce spune marea majoritate a PDL, nu de ce spune doamna Mcovei, a spus Haşotti, pentru „Adevărul“.

Contactat de „Adevărul“, deputatul liberal Ioan Ghişe a precizat, scurt, că nu îl interesează propunerea. „Pentru desecretizarea votului trebuie modificată Constituţia. Sunt elemente de procedură, trebuie respectat un principiu. Orice propune cineva pentru care este necesară modificarea Constituţiei se poate discuta în cadrul Comisiei pentru revizuirea Constituţiei“, a spus Ghişe, care a folosit un fals argument.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a explicat că nu a existat o discuţie între PDL şi PNL pe tema modificării Regulamentelor Camerei Deputaţilor şi Senatului. „În acest moment nu cred că există dorinţă din partea actualei majorităţi PSD-PC-UNPR-UDMR de a modifica Regulamentul astfel încât să nu fie niciodată vreo acţiune de blocare a funcţionării instituţiilor statului“, a precizat Nicolăescu, pentru Mediafax.

Şase protejaţi

Procedura de ridicare  a imunităţii parlamentare este stipulată în Constituţie numai la nivel de principiu, în timp ce modalitatea de a vota şi durata în care aleşii trebuie să voteze pentru ridicarea imunităţii sunt chestiuni ce ţin exclusiv de Regulamentul Camerei Deputaţilor sau al Senatului. Iar pentru a modifica acest regulament nu este nevoie de o revizuire a Constituţiei, dar este nevoie de o aprobare a majorităţii parlamentare, formată acum din alianţa de guvernare PSD-UNP-PC.

În actuala legislatură, au fost salvaţi de arestare preventivă sau de începerea urmăririi penale următorii parlamentari: Vlad Cosma (PSD), Daniel Chiţoiu (PNL), Ovidiu Silaghi (PNL), Varujan Vosganian (PNL), Florin Popescu (PMP) şi Marius Isăilă (PSD). Singurul care a primit aviz de arestare a fost necunoscutul Ion Coman, cunoscut ca „deputatul-auto“.

Citeşte şi:

Legea Macovei: aleşii ţin cu dinţii de imunitate

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a propus o serie de măsuri menite să simplifice procesul de ridicare a imunităţii parlamentare, după ce s-au înregistrat mai multe cazuri în care Parlamentul a blocat arestarea preventivă a mai multor aleşi. Macovei a propus, în acest sens, introducerea votului electronic, la vedere, şi nu secret, cum este acum.

Alianţa PNL-PDL, în faţa primelor neînţelegeri. Predoiu: Problema ridicată de Macovei este reală. Haşotti o atacă la persoană

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul partidului, sare în apărarea europarlamentarului PDL Monica Macovei, care i-a acuzat pe liberali că s-au aliat cu social-democraţii pentru a-l scăpa de arestare preventivă pe senatorul PSD Marius Isăilă, aceasta fiind criticată pentru afirmaţii de către liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.



 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite