Apocalipsa ţărişoarei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dl. Mircea Morariu sare în sus şi cu o falcă-n cer şi una-n pămînt, într-un limbaj detestabil îi înjură pe politicienii UDMR.

N-a trecut încă nici o zi de cînd am declarat pe un post regional că afişarea privind descentralizarea României mi se pare o greşeală. Judeţele Harghita şi Covasna figurează de regulă printre cele mai sărace din ţară, în cazul lor sigur nu se poate vorbi despre avantajele descentralizării. Şi cu toate că Transilvania nu este alcătuită numai din ele, acţiunea afişelor mi se pare o greşeală enormă şi pentru că trădează faptul că UDMR nu ştie cui vrea să trimită mesajul electoral: alegătorilor care vor ca el să fie la guvernare încontinuu, sau celor care se radicalizează pe zi ce trece.

Acestea fiind zise, limbajul Dlui Morariu mi se pare totuşi excesiv de viscerală. „Profitori”, „scursori”, „monştri”, „şnapani” — e totuşi prea mult. Nemaivorbind de faptul că domnia sa spune răspicat că sintagma „stat naţional unitar” este cît se poate de adevărată (uitaţi-vă în jur!) şi vorbeşte de parcă acum ar fi venit Apocalipsa României.

Nu înţeleg nici de ce ar fi atît de deplasat să ceri ca limba maghiară să devină limbă oficială în două judeţe cu netă majoritate maghiară. Liniştiţi-vă, Dle Morariu, nu s-ar dărîma pămîntul! Poate numai maghiarii de acolo s-ar simţi un pic mai acasă pe pămîntul pe care s-au născut. Sau la asta nu vă gîndiţi?

Cîteodată mă bate gîndul că sunteţi ca mulţi români cultivaţi cu care m-am întîlnit. Vă place teatrul maghiar, aveţi prieteni printre actori, regizori, scenografi, critici etc., dar nu puteţi accepta în ruptul capului că teatrul sau arta în general este numai una dintre identităţile unui om, o alta este cea etnică şi asta fără ca printre ele să fie şi monstruozitatea sau şnapanismul. Adică credeţi că maghiarii sunt băieţi buni doar dacă nu prea accentuează faptul că sunt maghiari.

Nu m-am uitat la comentarii de sub textul Dvs., dar văd că aveţi +5 voturi şi sunt convins că mulţi comentatori sunt naţionalişti pursînge. Vă felicit.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite