Alina Gorghiu şi argumentul juridic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Gorghiu a câştigat elegant în faţa lui Ludovic Orban, prieten şi rival, devenind preşedintele interimar al vechiului PNL şi copreşedinte al noului PNL. Acum, când unii se vor grăbi să o laude, să-i aprecieze tinereţea, frumuseţea etc, iar alţii o vor desfiinţa, cel mai bine este să lăsam faptele să vorbească.

În data de 2 septembrie, ordonaţa de urgenţă 55/2014, mult mai cunoscută ca ordonanţa traseismului, a intrat în vigoare. Singurul care putea opri această hoţie era Avocatul Poporului, dar cum Victor Ciorbea este mai mult avocatul PSD, a tăcut. Pe scurt, Guvernul a mutilat o lege şi le-a permis aleşilor locali să treacă de la un partid la altul (adică din Opoziţie la PSD) fără să-şi piardă mandatul. A fost o mişcare gândită de Liviu Dragnea pentru a-l face pe Victor Ponta preşedinte. Încă din prima zi, sute de primari de la ACL s-au înghesuit la poarta PSD pentru a primi pomana bugetară oferită de Liviu Dragnea. Atunci, juristul Alina Gorghiu le-a trasmis pentru prima dată să nu se lase momiţi, să nu plece, pentru că este o capcană şi îşi vor pierde funcţia.

Legea aleşilor locali spune clar: cine pleacă din partidul în care a fost ales îşi pierde mandatul. Cei mai mulţi traseişti i-au râs în faţă, iar alţii au întrebat ironic: „Cine mai e şi Alina Gorghiu?“.  Peste câteva zile, Alina Gorghiu le-a răspuns: A deschis un proces în instanţa de contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucureşti, şi a cerut ca prefecţii să constate încetarea mandatelor pentru primarii care au plecat din ACL spre alte partide. Practic, a ignorat ordonanţa de urgenţă a Guvernului şi le-a cerut judecătorilor să-i oblige pe prefecţi să aplice legea în varianta nemutilată de Dragnea&Ponta. Lege care spunea că un primar care demisionează din partidul pe listele căruia a fost ales îşi pierde automat mandatul, iar cel care oficializează pierdea mandatului este prefectul. Când toată lumea se uita îngrozită la faptul că Victor Ciorbea, singurul care putea contesta ordonanţa la CCR, doarme, Alina Gorghiu a gândit. Mai pe scut, Dragnea& Ponta au găsit o metodă de a încălca în mod legal Constituţia, iar Alina Gorghiu a găsit un contraargument reparatoriu.

Timpul a trecut, primarii au trădat, iar ordonanţa lui Dragnea a juns în Parlament pentru a fi aprobată, aşa cum spune procedura, printr-o lege. Cum PSD are o majoritate liniştitoare, legea a trecut repede, dar PNL a contestat-o la CCR. Ieri, magistraţii constituţionalişti au declarat atât legea, cât şi ordonanţa neconstituţionale, iar primarii, dacă nu au aflat până acum cine este Alina Gorghiu, cu siguranţă vor afla la începutul anului viitor, când judecătorii îi vor lăsa fără mandate. „Cu decizia de neconstituţionalitate voi merge la tribunal, la procesul din contencios, şi voi câştiga rapid. Aceşti oameni care au trecut la alt partid şi-au asumat un risc, iar acum trebuie să plătească“, ne-a spus, ieri, Alina Gorghiu, când încă nu era preşedintele PNL. Astăzi, când a fost instalată în fruntea liberalilor, trebuie să-şi amintească de Tudor Chiuariu, colegul său condamnat penal, şi să-l dea fară din partid. Altfel, nu va fi decât un dinozaur tânăr ajuns la putere.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite