Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis, interviu din curtea Primăriei Sibiu: Prim-ministrul a rămas ca fraierul cu banii în buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie FOTO AP
Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie FOTO AP

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, a vorbit, duminică seară la B1 TV, din curtea Primăriei Sibiu, despre principalele aspecte ale campaniei electorale, relaţia cu liberalul Crin Antonescu şi necesitatea dezbaterii cu Victor Ponta, contracandidatul său în turul doi.

Principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis:

România mea este o ţară în care lucrurile sunt puse la punct. România lucrului bine făcut este o ţară în care investiţiile se finalizează, proiectele sunt duse până la capăt. Prim-ministrul a rămas ca fraierul cu banii în buzunar şi se duce la televizor şi se laudă că termină anul cu excedent buzunar. Nu este România în care vreau să trăiesc eu. Avem un Guvern care promite pomeni electorale peste pomeni electorale. Totul creşte, dar acest lucru nu se poate.

Aş fi pregătit bugetul pentru 2015 în august, înainte de campanie electorală, aş fi negociat cu FMI în aşa fel încât să fie ceva realist, aş fi venit în Parlament. Aşa se face o campanie electorală când eşti cu bugetul în pregătire. Nu are un draft de buget. Habar nu are ce vrea să facă în 2015. Probabil se renunţă la cota unică în 2015. Această cotă unică a fost introdusă de PNL şi a influenţat în bine evoluţia economiei româneşti. Am ţinut cu dinţii de ea pentru că ni se pare importantă. Domnul Ponta a spus că dacă-i vreme bună este domnul Tăriceanu, dacă este vremea rea este domnul Maior.

Despre relaţia cu Crin Antonescu: Am avut un schimb de mesaje zilele trecute. Am schimbat amabilităţi la nivel general.

Eu vreau să fiu un preşedinte mediator, integrator, dar şi un arbitru al derapajelor. Coabitare nu vom avea, vom avea colaborare instituţională. Noţiunea de coabitare este folosită în sens peiorativ din cauza pactului de coabitare dintre premier şi preşedinte, de care nu ştim nici acum de ce a fost încheiat. Va rămâne o vreme o majoritate controlată de PSD. Poate o să-l pună ministru pe Vadim la ceva. Vor fi acolo. Va exista un Guvern controlat de PSD şi voi colabora instituţional corect cu el. Se va rezolva o problemă. Nu o să mă vedeţi că mă cert la TV cu prim-ministrul.

Eu sunt dispus la negociere politică, înţeleg compromisul politic serios, înţeleg că în situaţia în care se formează un Guvern, un proiect naţional, este nevoie de un compromis sănătos. 

Când este vorba de votul românilor, nu pot să negociez cu politicieni. Niciunul din politicieni nu are voturile la el în buzunar. Nu vreau să negociez voturile românilor. Nu este un lucru negociabil, ci un lucru pe care eu, candidatul, trebuie să-l câştig.

Despre legea amnistiei şi a graţierii

Sunt total împotriva acestei legi care se referă la amnistie şi graţiere. Voi găsi metode prin care voi opri definitiv această lege. Nu voi graţia vreodată un politician condamnat pentru corupţie, indiferent din ce formaţiune va fi. Faţă de orice situaţie, voi avea aceeaşi raportare. Avem două cazuri: Akos Mora, care trebuie să plece din Senat, şi Tudor Chiuariu, şi i-am spus-o şi lui, că ar fi bine să plece din PNL. Dacă vorbim despre încălcări ale legii, fiţi sigură că mă voi raporta la fel. Cine are probleme cu legea, să plece.

Despre planurile sale ca preşedinte

Vedem prea multă corupţie, hoţie şi prea multă frică. Ne arată că societatea nu funcţionează bine. Trebuie să schimbăm tot: schimbarea preşedintelui, a Parlamentului, a Guvernului. Avem un Parlament mult prea mare. Este nevoie de altă lege pentru alegerea Parlamentului. Sunt parlamentari care sunt parlamentari de pe locul trei. Cum ajunge cineva într-un sistem uninominal de pe locul trei? Parlamentul trebuie să fie mai mic, dar bicameral după părerea mea.

Dacă vrem să construim o societate în care ne simţim bine, oamenii trebuie să aibă încredere în Parlament, preşedinte, Justiţie şi Guvern. Ştim că nu s-a făcut nici Constituţia, nici regionalizarea, nici descentralizarea. Trebuie să o luăm de la capăt de atâtea ori până când se rezolvă.

Nu aţi văzut ce prezenţă masivă a fost în diasporă? De ce credeţi că s-au dus tocmai ei în număr mare? Pentru că ei au înţeles primii România lucrului bine făcut. Eu sunt convins că oamenii vor merge la vot pentru că şi-a dat seama că în votul din diaporă a fost o nedreptate mare. Tot mai mulţi sunt de părere că Guvernul Ponta, intenţionat, a suprimat votul din străinătate. Am solicitat suplimentarea secţiilor de votare. BEC a spus că se poate, dar MAE nu a vrut, mai ales după ce s-a văzut rezultatul votului. Nu mă conving deloc măsurile luate de MAE. Oamenii din diaspora vor merge masiv la vot ca să sancţioneze această atitudine a Guvernului. Acest Guvern va plăti.

Despre contracandidatul Victor Ponta

Nu l-aş caracteriza pe candidatul Ponta fiindcă nu îmi caracterizez niciodată adversarii politici. Dar îmi permit să fac câteva remarci despre faptul cum a ştiut PSD şi Victor Ponta să facă această campanie. Pot spune că această campanie a lor a fost o mizerie. Ei au minţit: că vreau să tai pensiile, de exemplu.

A speriat pe acei oameni care sunt nevinovaţi. I-a impresionat pentru că nu a venit de la cineva de la PSD, ci a venit odată cu poştaşul. A venit din partea unei instituţii oficiale.

A minţit Ponta că eu aş fi traficat copii, că am vândut copii. Aceasta  este o minciună ordinară.

Eu m-am interesat de acei copii. Aceasta era treaba instituţiilor statului. Am aflat cu certitudine de sută la sută că sunt bine, oameni adulţi, sunt în regulă.

Domnul Ponta şi cei din echipa PSD au inventat o altă minciună care este deja o ameninţare la adresa statului român. Au venit cu o informaţie potrivit căreia eu vreau să rup Ardealul. Ponta şi acoliţii săi merg prin ţară să spună că eu vreau să rup Ardealul. Nu le e ruşine?! (...) Victor Ponta îl ia în braţe pe Vadim Tudor ca să meagă în faţă cu aceste declaraţii.

Domnul Ponta este o ameninţare pentru România. Eu accept orice atac dacă este politic, dar nu dacă este la adresa statului.

Despre Ardeal şi românii din Diasporă

Eu vreau să fiu preşedintele tuturor românilor. Al oltenilor, al moldovenilor, al dobrogenilor, al celor din Diasporă etc. Faptul că am obţinut în Diasporă mai multe voturi decât contracandidatul meu este o dovadă că oamenii au înţeles ceea ce vreau eu. 

Despre confruntarea Klaus Iohannis - Victor Ponta

Candidatul Ponta se consideră deasupra tuturor celorlalţi candidaţi. S-a gândit ca această dezbatere se organizează la PSD. Oamenii săi nu i-au contactat pe oamenii mei.

Din cabinetul său de la PSD s-a gândit la programul dezbaterilor. Nu e vorba de a face o emisiune bună la televizor, e vorba de o dezbatere. Trebuie făcută o dezbatere pe un teren neutru unde toată lumea să aibă acces.

Am propus Universitatea de Vest. Am propus la  Institutul pentru Politici Publice. În concluzie nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

Una peste alta, pot să vă garantez că nu voi lăsa lucrurile aşa. Luni sau marţi voi încerca să văd cum să-i aduc la masa negocierii şi lumea să ne vadă în dezbatere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite