Alegeri prezidenţiale 2014. Campanie cu zornăit de cătuşe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O săptămână bogată în evenimente teatrale, cu premiere multe dintre care unele chiar bune, m-a ţinut destul de departe de ecranul televizorului. În bună parte şi pe cale de consecinţă, cum zic juriştii, şi de debandada vieţii politice româneşti.

Cum însă, aşa cum ştim încă de la Shakespeare, lumea-i o scenă şi toţi oamenii actori iar teatrul este oglinda vieţii, premiera unui spectacol văzut în prag de weekend, spectacol în care Mihai Măniuţiu a transplantat Lecţia ionesciană în zona asiatică sino-coreeană încă roşie, m-a readus în lumea lui Ponta şi mi-a reamintit coşmarul dorinţei lui defel secrete de coreinizare a României. Care dorinţă s-ar putea chiar împlini din decembrie încolo, dacă pasiunea actualului premier pentru televizoare, afirmată azi ba pe la Antene, ba pe la România tv, pasiune ale cărei origini s-ar putea afla în dragostea din tinereţe pentru monitoare şi programe Microsoft, nu-i va fi fatală.

Gurile rele spun că apetitul pentru ecrane al premierului e dragoste veche, datând de pe la începutul mileniului. De pe vremea când micul Titulescu, descoperit şi îndrumat pe calea matrapazlâcului de partid şi de stat de marele expert cu studii postdoctorale în domeniu săvârşite la Jilava, dl. Adrian Năstase, se iniţia în tainele copy paste-ului fără frontiere, extins de la teze de doctorat plagiate la tehnici de îmbogăţire transferate dinspre mătuşi cu nume ruseşti către mari companii americane. Oricum ar fi, pasiunea cu pricina, dacă se confirmă, s-ar putea să îi aducă acum prezidenţiabilului PSD vizite nu doar la BEC, ci şi pe la DNA.

O instituţie care pentru moment le dă insomnii, ba chiar le stimulează intenţii suicidare cu iz de autodafe unor trecute „excelenţe”, băieţi şi fete azi cu părul cărunt, vopsit pentru impresia artistică brunet sau blond, după gust. Personaje de prim-plan din guverne de odinioară, e drept, nu toate pesediste.

Dacă pentru dl. Ponta vizitele pe la DNA sunt deocamdată de domeniul probabilului, pentru preacinstita doamnă Udrea, garantată ca atare de cetecistul de la Cotroceni, ele au devenit săptămâna trecută certitudine. Şi au apărut cam în aceleaşi zile în care fosta doamnă Cocoş, în salopetă, cu caschetă galbenă şi inel mare de safir, acesta din urmă ţinut la vedere spre a ne reaminti, că- nu-i aşa?- clasa muncitoare merge în Paradis, îşi lansa candidatura în ruinurile de la Republica. „Porniţi înainte, tovarăşi, pe drumul marii biruinţi !” părea a ne spune „populara” doamnă, asta deşi cârcotaşii de serviciu s-au cam grăbit să ne sugereze că într-un chip asemănător fostului gigant industrial ceauşist va arăta peste un cincinal România, indiferent dacă în cursa pentru Cotroceni va birui doamna Udrea ori domnul Ponta.

Însă nu toate drumurile prezidenţiabililor duc la DNA. Spre a se evita aglomeraţiile şi pentru fluidizarea circulaţiei pe arterele murdarei vieţi politice dâmboviţene unii, precum dl. Klaus Johannis, au treabă cu ANI şi cu incompatibilitatea. Chestiunea celor şase case dobândite exclusiv din meditaţii e deocamdată în stand-by, aşa cum speră primarul Sibiului că va fi foarte curând, graţie imunităţii, şi neînţelegerea lui cu instituţia condusă de dl. Horia Georgescu. Aceasta dacă votul popular din noiembrie îi va atribui statutul de locatar principal într-o a şaptea casă.

În această campanie electorală cu zornăit de cătuşe, celorlaltor candidaţi le revin doar roluri de figuraţie specială. Drept pentru care dl.Tăriceanu se ocupă mai abitir de trusoul viitorului său nou moştenitor, după ce mascarada suspendării preşedintelui Băsescu a cunoscut un eşec lamentabil. Dl. Meleşcanu livrează măsurat, disciplinat şi sibilinic, aşa cum îi stă bine oricărui James Bond la pensie, informaţii doar de el ştiute, spre a-şi justifica astfel apariţiile preferenţiale la „echidistanta” televiziune tănăsistă, falimentară pe bani publici. Televiziune specializată, graţie doamnelor Miruna Munteanu şi Alina Stancu şi datorită domnilor Cornel Nistorescu şi Sorin Avram, în punerea pumnului în gură doamnei Monica Macovei. Dl. Kelemen Hunor e mai preocupat de disputele sale cu dl. Szilagyi, Zsolt pe voturile maghiarimii, pe chestiuni de autonomie şi pe raporturile viitoare cu dl. Viktor Orbán. Dl. William Brânză-cuceritorul, cu părul vopsit mai abitir decât doamna Ecaterina Andronescu, are parte de lansări ecologic-camerale, cu nici o sută de participanţi, iar dl. Ghişe face show, rating şi circ, concurându-l temeinic la acest capitol pe dl. Dan Diaconescu, dar şi pe reactivatul naţionalist primar Gheorghe Funar.

Departe de această lume colorată şi zgomotoasă, lume cu care românul de rând nu mai prea are niciun fel de legătură, educaţia, cultura şi sănătatea îşi pierd la fiecare nouă rectificare din alocaţiile bugetare. Micuţii din clasa întâi învaţă să scrie şi să citească fără a avea la dispoziţie elementarele abecedare, iar ministrul Şcolilor rămâne în funcţie, doctorii îşi dezinfectează mâinile cu soluţii ce au drept principal ingredient bacterii ucigaşe. Iar bugetul serviciilor secrete creşte, semn că doamna Victoria Nuland ştie foarte bine de ce i-a pus în aceeaşi oală pe Victor şi pe Viktor în chestiunea deficitului democratic în creştere.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite