Adrian Năstase: „O cerere de eliberare se decide în 10 zile. Poate trebuie căutat un alt «calculator» la Judecătoria Sectorului 4”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-o postare anterioară pe blog, Năstase a afirmat că nu este eliberat din detenţie fiindcă a criticat sistemul juridic FOTO Adevărul
Într-o postare anterioară pe blog, Năstase a afirmat că nu este eliberat din detenţie fiindcă a criticat sistemul juridic FOTO Adevărul

Fostul premier Adrian Năstase s-a arătat uimit că instanţa a respins cererea lui de preschimbare a termenului pentru eliberarea condiţionată, având în vedere că „la celelalte judecătorii din ţară, termenele de examinare fixate nu depăşesc zece zile”. Fostul lider PSD spune că Judecătoria Sectorului 4 ar trebui să-şi cumpere un alt „calculator”.

Năstase spune că „mica reformă în justiţie”, care se bazează pe principiul celerităţii, se aplică doar la condamnare, nu şi la eliberare. Fostul premier arată că recursul procesului său s-a judecat la Înalte Curte în doar cinci săptămâni, chiar dacă era vorba de patru-cinci termene, dintre care unul preschimbat. „Cererea de eliberare condiţionată, depusă la o judecătorie de sector, a primit primul termen, tot după 5 săptămâni! Stiţi, deja, că cererea de preschimbare a termenului a fost respinsă de judecător. Unii bănuiesc că ar fi vorba de demersuri întreprinse de alte instituţii ale statului…”, a scris luni fostul premier pe blog.

Fostul lider al PSD mărturiseşte că a fost surprins de decizia instanţei, „în condiţiile în care peste 70% din cererile de preschimbare a termenului , la aceeaşi instanţă (inclusiv cele depuse în aceeaşi perioadă), au primit soluţii favorabile şi în condiţiile în care la celelalte judecătorii din ţară, termenele de examinare fixate nu depăşesc 10 zile”.

Trecând peste ingerenţele politice în justiţie pe care le insinuează, Năstase pune şi altfel problema. „Cele 30-60 zile petrecute în penitenciar în aşteptarea zilei fixate de calculator înseamă între 500 şi 1000 Euro cheltuieli suplimentare. Într-un an sunt zeci, sute de astfel de situaţii. Cine plăteşte sumele suplimentare determinate de lipsa de celeritate în examinarea cererilor? MCV-ul? Nu. Plăteşte guvernul şi, deci, plătesc contribuabilii români”, a mai scris Năstase.

Fostul premier sugerează că pentru el nu s-au respectat cutumele privind cererea de eliberare. "În condiţiile astea, nu ar trebui căutat, poate, un alt «calculator» la Judecătoria Sector 4 sau, eventual, suplimentarea completelor care să examineze, mai rapid, astfel de cereri? Şi dacă lucrurile nu s-ar rezolva, poate că ar putea fi transferată competenţa de examinare la altă judecătorie. Prietenii ştiu de ce…", conchide el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite