UPDATE Tăriceanu a câştigat războiul cu Daniel Constantin. ALDE i-a ridicat sprijinul politic . „Colegul nostru a fost un cântăreţ pe faţă al binomului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu sunt la cuţite FOTO Inquam / Adriana Neagoe
Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu sunt la cuţite FOTO Inquam / Adriana Neagoe

Liderii ALDE s-au reunit duminică după-amiază în şedinţa Biroului Politic Central pentru a tranşa disputa dintre copreşedinţii Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu. Conducerea ALDE a hotărât, cu o majoritatea covârşitoare, să-i retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin, care va rămâne fără funcţiile din Guvern. Constantin spune că decizia este nestatutară, în timp ce Tăriceanu îl acuză pe Constantin că a fost „cântăreţul binomului“.

Liderii ALDE s-au reunit duminică după-amiază în şedinţa Biroului Politic Central pentru a tranşa disputa dintre copreşedinţii Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu. Verdictul: retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, care, în consecinţă, îşi va pierde funcţiile de vicepremier şi de ministru al Mediului. Decizia a fost luată cu o majoritate covârşitoare: 86 de voturi împotriva lui Daniel Constantin, doar 12 voturi favorabile vicepremierului şi 5 abţineri, una fiind a rivalului Călin Popescu Tăriceanu. „Mi-am făcut-o cu mâna mea pentru că, de-a lungul timpului, am acceptat ca domnul Tăriceanu să pună mai mulţi oameni, deşi statutul spunea că trebuie să fie paritate. Deci, pentru că am mers pe buna-credinţă a domniei sale. Din păcate, de doi ani de zile probabil că urmărea să ajungem în acest moment. După ce a intrat în casă, să ne scoată pe noi din casă”, a spus Constantin după şedinţă. 

În ciuda scorului drastic, Daniel Constantin a reclamat faptul că sancţiunea a fost nestatutară. „Decizia nu are nicio legătură cu legalitatea. Un copreşedinte poate fi sancţionat doar de Congres“, a reclamat Daniel Constantin. „Nu e vorba de funcţia de copreşedinte, care ţine de Congres, ci de funcţiile care ţin de Guvern“, a răspuns Călin Popescu Tăriceanu. În ultima vreme, între Tăriceanu şi Daniel Constantin au avut mai multe contre pe seama statutului, însă, de această dată, preşedintele Senatului este acoperit de litera legii. Conducerea ALDE l-a sancţionat pe Daniel Constantin doar cu funcţiile din Guvern, nu şi din partid: Constantin rămâne în continuare copreşedinte al ALDE, cel puţin până la Congresul partidului.

Ce urmează
Călin Popescu Tăriceanu îi va anunţa, azi, în mod oficial, pe Liviu Dragnea şi pe Sorin Grindeanu că Daniel Constantin a răms fără susţinerea partidului, deci va trebui schimbat.  În replică, Daniel Constantin a început să pună presiune pe liderii PSD. „Acum mingea e în terenul domniilor lor, Dragnea şi Grindeanu, dacă vor accepta o decizie care nu are nicio legătură nici cu statutul, nici cu legalitatea“, a insistat ministrul Mediului, care se agaţă de protocolul de colaborare între PSD şi ALDE, pus pe hârtie după criza generată de adoptarea ordonanţei 13, „nopatea, ca hoţii“. După protestele masive, Constantin a propus un pact de coabitare între partidele care susţin guvernul, astfel încât nicio decizie politică nu mai poate fi luată fără semnătura celor trei lideri politici: Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Aşadar, vicepremierul ar trebui să-şi semneze el însuşi schimbarea din funcţie, ceea ce e foarte puţin probabil să facă. „Daniel Constantin nu se reprezintă pe sine, ci reprezintă partidul. Deciziile importante nu pot fi blocate de nimeni“, a replicat Tăriceanu.

Totuşi, Daniel Constantin nu poate fi salvat de propria semnătură. În cazul în care Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu se înţeleg să-l „execute“ pe Constantin, premierul Sorin Grindeanu ar putea să-l revoce invocând atribuţiile sale constituţionale, nu decizia politică adoptată de ALDE. Practic, Grindeanu ar putea să-l schimbe oricând din funcţie de Daniel Constantin, la fel cum ar putea demite orice ministru. „Dacă domnul Grindeanu îmi va cere acest lucru, categoric îmi voi da demisia”, a spus Daniel Constantin.Surse politice din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea va susţine decizia conducerii ALDE, deci Constantin este deja cu un picior în afara Executivului.

Locul său în fruntea Ministerului Mediului va fi luat de Graţiela Gavrilescu (foto), actualul ministru pentru relaţia cu Parlamentul, care va primi şi funcţia de vicepremier. La rândul său, Graţiela Gavrilescu va fi înlocuită la Relaţia cu Parlamentul cu senatorul ALDE Viorel Ilie, ambii politicieni foarte apropiaţi lui Tăriceanu.

Repetiţie pentru Congres

Disputa dintre Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu a pornit de la organizarea Congresului pentru şefia unică a partidului. În timp ce Tăriceanu a insistat pentru un Congres cât mai rapid, care să-l confirme ca preşedinte-unic, Constantin a cerut alegeri mai întâi în filiale, apoi la centru. Pentru a stinge războiul, Tăriceanu i-a oferit lui Constantin funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, în schimb, fostul lider al PC trebuia să renunţe la pretenţia de a-şi instala oamenii fdeli ca vicepreşedinţi. Practic, oferindu-i o funcţie, Tăriceanu l-ar fi izolat pe Constantin în ALDE. După votul de ieri, Daniel Constantin a rămas fără funcţiile din Guvern, dar va rămâne şi fără nicio funcţie în partid, după Congresul care va avea loc după Paşte, aşa cum a cerut Tăriceanu.

Daniel Constantin a devenit un susţinător şi un cântăreţ pe faţă al sistemului şi al «binomului». Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinte ALDE Chiar am râs de acest lucru pentru că în sală erau doi şefi ai SIE, domnul Harnagea (Cătălin Harnagea - n.r.) şi domnul Meleşcanu (Teodor Meleşcanu - n.r.).  Daniel Constantin, co-preşedinte ALDE
image

Daniel Constantin a părăsit, duminica trecută, sala în care se desfăşura Delegaţia Permanentă a partidului care a stabilit data Congresului, acesta susţinând că şedinţa este nestatutară. 

„Nu am declanşat eu un scandal, ceea ce s-a întâmplat ieri a fost un răspuns la scandalul declanşat de cealaltă parte. E departe de mine intenţia de a provoca un scandal, nu am pus niciodată în pericol vreun guvern. E o chestiune nedorită pentru mine, dar nu pot să validez, prin votul meu, o preluare abuzivă, ostilă a puterii. Nu am înţeles graba domnului Tăriceanu de a prelua, cu orice preţ, cu orice încălcare a legii, puterea, mai ales în ideea în care nu avea concurenţă“, a explicat Daniel Constntin, la Adevărul Live, a doua zi. 

Daniel Constantin susţine că Tăriceanu a încercat să-i închidă gura cu promisiunea că îi va oferi funcţia de preşedinte executiv al partidului, apoi l-a şantajat indirect, lansând mesaje „pe surse“ că va plăti cu funcţia de ministru dacă se va opune Congresului.

„Domnul Tăriceanu a crezut că pot fi cumpărat cu o funcţie de vicepreşedinte, iar ceilalţi oameni pot fi aruncaţi peste bord. Înţelegerea mea cu domnul Tăriceanu a fost să organizăm Congres, să candideze pentru funcţia de preşedinte, iar eu preşedinte executiv.  Nu mi-am imaginat niciodată însă că într-un partid care se doreşte democratic, de dreapta, că se poate organiza o chestiune ce ţine, mai degrabă, de totalitarism. Să ne alegem mai întâi preşedintele, iar ulterior acesta să decidă şi la nivel local cine va ocupa această funcţie. Îmi doresc ca participarea la luarea deciziilor să fie colectivă. Anul acesta nu prea am avut şedinte, deciziile s-au luat în mod unilateral“, mai spune Daniel Constantin. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite