Întrebările din jurul sentinţei  prin care firmele Primăriei Capitalei au fost declarate ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Primăriei Capitalei susţine că cele 22 de firme înfiinţate de Consiliul General au fost votate conform legii, cu o majoritate simplă, nu de două treimi, pentru că nu vizează patrimoniul, aşa cum susţine Opoziţia. Potrivit unor surse juridice, magistratul care a dat sentinţa finală este apropiat de Oana Schmidt Hăineală, apropiată de Liviu Dragnea, aflat în conflict cu Gabriela Firea. „Adevărul“ vă prezintă argumentele ambelor părţi.

Primăria Capitalei a înfiinţat anul trecut 22 de societăţi comericale cu scopul de a face mai eficientă administraţia locală. Hotărârea Consiliului General prin care au fost create aceste companii a fost adoptată cu o majoritate simplă ( 50% plus unu). USR susţine că Primăria avea nevoie de o majoritate de două treimi, pentru că unele firme nou-înfiinţate au ca obiect şi patrimoniul Capitalei, iar Legea adminsitraţiei publice locale spune că hotărârile ce vizează patrimoniul necesită o majoritate de două treimi. Pe de altă parte, Marian Nicolae, avocatul Primăriei Capitalei, susţine că hotărârea Consiliului General a vizat strict înfiinţarea de noi societăţi comerciale, iar legea spune că în acest caz e suficientă o majoritate simplă. În primă instanţă, judecătorii au dat dreptate Primăriei Capitalei. Sentinţa definitivă a fost de partea USR. 

Potrivit unor surse juridice, judecătorul de la Curtea de Apel care a dat sentinţa finală este apropiată de Oana Schmidt Hăineală, magistrat din cercul lui Liviu Dragnea. Oana Schimdt Hăineală a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Florin Iorache, la rândul său fidel lui Dragnea. Din ianuarie 2018, Hăineală este şefa Corpului de control din Ministerul Justiţiei. 

Liviu Dragnea şi Gabriela Firea sunt în conflict deschis, după ce primarul Capitalei i-a cerut demisa şefului PSD din fruntea partidului şi a Camerei Deputaţilor. În replică, Dragnea a lăsat-o pe Gabriela Firea fără majoritate în Consiliul General al Capitalei. Cele 22 de companii municipale au fost înfiinţate, anul trecut, cu o majoritate simplă, pe care Firea o avea la limită. Acum, Primarul Capitalei nu mai are deloc majoritate, nici măcar una simplă. O majoritate de două treimi poate fi strânsă doar cu ajutorul Opoziţiei.

Primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că, prin înfiinţarea companiilor municipale s-a dorit „stârpirea mafiei din Capitală”, ea anunţând că aşteaptă motivarea instanţei. Firea susţine că nu vor fi desfiinţate societăţile, pentru că au activitate, şi precizează că vor fi folosite toate căile de atac.

În replică, PNL şi USR cer demisia Gabrielei Firea din funcţia de primar al Capitalei, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis că firmele Primăriei Generale au fost înfiinţate ilegal.

Judecător din zona magistraturii pro-PSD, decizie privind completul lui Liviu Dragnea 

Judecătoarea de la Curtea de Apel care i-a dat câştig de cauză lui Liviu Dragnea este Alina Ghica, fostă preşedintă CSM şi considerată o apropiată a Liei Savonea, membru CSM care trece drept unul dintre oamenii de bază din justiţie ai liderului PSD, potrivit G4Media. Savonea a fost preşedinta Curţii de Apel Bucureşti. Potrivit surselor G4Media.ro, conducerea secţiei a VIII a a propus-o pe Ghica cu doar două zile înainte de şedinţa, să intre în complet în locul judecătorului Vasile Bîcu, cu nesocotirea oricăror reguli privind serviciul de permanenţă. Culmea ironiei, cauza judecată de Ghica priveşte tocmai legalitatea compunerii completelor de cinci judecători de la Înalta Curte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite