Înţelege elita politico-militară de la Moscova dezastrul spre care duce Putin Rusia? Dacă da, de ce nu-l opreşte?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Este tot mai clar că Putin nu are cum câştiga războiul cu Ucraina. Pierderile ruseşti în oameni şi echipamente militare sunt deja uriaşe. Presupunând că ar reuşi să schimbe regimul de la Kiev, ce ar obţine? O ţară în ruine şi un popor care îl urăşte de moarte. Pentru zeci de ani de acum înainte, pentru catastrofa umanitară pe care i-o produce. Nici măcar ruşii sau rusofonii din Ucraina nu-l acceptă.

Atunci, la ce bun atâţia morţi şi atâta distrugere de infrastructură? Pentru ce? Pentru o nouă ordine mondială? Dacă Putin are în cap că e capabil de aşa ceva, ce cred ceilalţi conducători ai Rusiei? Sunt şi ei, cu toţii, nebuni?

Sancţiunile occidentale sunt drastice. Prăbuşesc economia Rusiei

Puţin a lipsit ca Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriilor. Dar asta o aşteaptă în viitorul imediat. Germania şi alte ţări caută surse de hidrocarburi pentru a renunţa la importurile din Rusia. Din ce va mai trăi poporul rus, dacă nici hidrocarburi nu va putea vinde?

Dezastrul umanitar produs de armata rusă la Mariupol, dar şi în alte oraşe ucrainene, a oripilat o lume întreagă, care nu mai vrea să audă de Rusia. Nici comercial, nici economic, nici cultural, în niciun fel.

Mai toate firmele mari s-au retras din Rusia şi lipsesc poporul rus de binefacerile unor produse de înaltă calitate şi eficienţă. Şi de taxele şi impozitele pe care le plăteau în Rusia.

Dacă la început, şansa unui război fulger a aprins minţile generalilor şi politicienilor de la Moscova, acum ce mai au de spus? Premierul, miniştrii, capii armatei, nu văd încotro se îndreaptă Rusia?

Propaganda rusă spunea: la ce bun o lume în care Rusia nu-şi găseşte locul? Acum se poate spune pe dos: la ce bun o Rusie care nu-şi găseşte locul în lume?

Este adevărat, în Rusia există acum o dictatură, nu o democraţie. Totuşi, nu mai suntem pe timpul lui Hitler. Nu înţeleg cum oameni cu minimă inteligenţă politică şi militară, cu acces la informaţii din lumea largă, să se teamă de un singur om, fie el Putin, şi să accepte ca Rusia să fie dusă spre dezastru umanitar, economic, comercial, pentru zeci de ani de acum înainte. Inclusiv soarta familiilor lor, a copiilor şi nepoţilor lor este pusă acum sub semnul întrebării.

Mai grav, un posibil conflict militar cu NATO ar distruge Rusia

Putin a declarat „suntem gata pentru orice”, „voi merge până la capăt”. Ce să însemne aceste declaraţii? Că la un moment dat, nu prea îndepărtat, Putin va genera un conflict cu NATO. Sau o întâmplare nefericită va avea acelaşi deznodământ.

Ce poate face armata rusă împotriva NATO? Nimic, dacă nu reuşeşte să ocupe Ucraina. Singura variantă pentru Putin ar fi apelul la armele nucleare, tactice sau strategice. Sper că toată elita politico-militară de la Moscova înţelege ce va însemna o astfel de variantă.

Să nu-şi imagineze şefii Rusiei că NATO nu şi-a făcut socotelile şi pentru acest caz, şi şi-a programat deja acţiunile. Scopul NATO va fi anihilarea forţei militare nucleare ruse încă din primele momente. Nu sunt specialist, dar posibil ca NATO să înceapă prin a paraliza comunicaţiile militare ruse, cum vedem că se întâmplă şi în Ucraina.

Există un lanţ de persoane implicat în decizia de a lansa rachete conţinând arme nucleare. Putin se iluzionează, în nebunia lui, că toţi îi vor da ascultare, când e vorba de familiile lor.

În secunda a doua a unei provocări militare a NATO, cu sau fără arme nucleare, NATO trece la anihilarea forţele militare ruse, a bazelor de rachete, a industriei de armament, a căilor de comunicaţie ruse. Aşa cum nu a anticipat reacţia ucrainenilor, tot aşa Putin subapreciază capacitatea NATO de a paraliza armata rusă imediat. Dar ceilalţi şefi politici şi militari, nici ei nu înţeleg că nu te poţi pune cu lumea întreagă, mai ales când ai în faţă o organizaţie militară de calibrul NATO? Cât va plăti poporul rus, în vieţi omeneşti şi în infrastructura militară şi civilă acest deznodământ?

Nu pot să cred că toate aceste argumente şi raţionamente nu sunt făcute şi de generalii şi conducătorii politici de la Moscova. Şi că acceptă toţi, cu seninătate, provocarea NATO de către Putin, ca o compensare la faptul că pierde războiul din Ucraina.

Pierderile de vieţi omeneşti şi obiective civile sunt deja imense în Ucraina. Să se multiplice aceste pierderi la nivelul întregii Rusii este ceva de neimaginat.

Depinde doar de elita politico-militară de la Moscova să înţeleagă aceste riscuri şi să adopte singura soluţie existentă în acest moment: eliminarea lui Putin de la conducerea Rusiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite