Vânzările pe datorie, oxigen pentru săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienţi, cu orice preţ! Aceasta pare să fie deviza unor comercianţi care, de teamă că, în curând, n-o să le mai calce nimeni pragul, au devenit extrem de maleabili. Aceştia sunt dispuşi

Clienţi, cu orice preţ! Aceasta pare să fie deviza unor comercianţi care, de teamă că, în curând, n-o să le mai calce nimeni pragul, au devenit extrem de maleabili. Aceştia sunt dispuşi să-şi rişte încasările prin vânzarea de produse în... rate.
Chiar dacă este vorba de produse ieftine, fie că vând numai o pâine, un kilogram de zahăr sau un litru de ulei, patronii de magazine acceptă plata acestora în rate. De obicei, îşi recuperează banii când cei trecuţi pe un caiet, înfiinţat la sediul magazinului, iau leafa, ajutorul social sau pensia. Cert este că tot mai multe magazine de cartier, care vând de toate, adoptă acest sistem de lucru. Vânzătoarele, cu sau fără ştirea patronilor, au devenit maestre în a şti căror "muşterii" trebuie să le ofere marfă pe încredere, chiar dacă uneori mai sunt nevoite să pună contravaloarea mărfii din salariile lor. Micii întreprinzători cu astfel de chioşcuri închid ochii uneori şi atunci când se face inventarul şi trec cu vederea sumele de bani lipsă. "ştiu că vânzătoarele mele mai dau pe datorie. N-am ce face, mai accept şi aşa ceva, altfel îmi pierd clienţii, care se duc la alte magazine mici, unde primesc marfă pe datorie", ne-a spus un mic întreprinzător bârlădean. Clienţii, de cele mai multe ori depinzând de un salariu mic, văd în caietul cu datorii ultima resursă la care apelează atunci când nu mai au cum să se aprovizioneze cu produse de strictă necesitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite