Prădătorii sentimentali de pe Facebook. Cu dragoste, o mare ţeapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi români cad victime escrocilor pe site-urile de socializare şi cele matrimoniale. Tineri sau mai puţin tineri, dar iscusiţi, impostorii îşi înconjoară ţinta cu multă dragoste şi poveşti frumos împachetate, apoi deschid, printre lacrimi, portofelele victimelor. Escrocheriile din dragoste au devenit un fenomen.

Stă în faţa computerului şi analizează. Se uită atent la profile, la fotografii. În câteva clipe găseşte ţinta perfectă: profilul pe un site de socializare al unei persoane singure, eventual divorţată, cu vârsta între 30 şi 50 de ani, cu poze frumoase. Dă click pe butonul „add friend“ şi aşteaptă. Nu durează mult, confirmarea vine repede, legătura este stabilită. Se apucă de scris un mesaj: „Ce mai faci? Mulţumesc că ai acceptat invitaţia mea de a fi prieteni, eu sunt David Brown, locuiesc în Ohio, dar m-am născut în Irlanda. Am văzut profilul tău şi am zis că eşti foarte drăguţă în poză şi aş vrea să fim prieteni, dacă nu te deranjează, aştept veşti de la tine. Ai un zâmbet frumos, un păr frumos, e părul tău natural? Scuză-mă Elena, nu intenţionam să-ţi scriu, dar m-ai fermecat cu frumuseţea ta şi aş vrea să te cunosc mai bine. Cu respect, David Brown“.

Elena rămâne plăcut surprinsă de complimente, dar şi de înfăţişarea bărbatului care tocmai i-a devenit prieten virtual. Pentru moment însă, Elena face parte din categoria oamenilor suspicioşi la lucruri bune, gratuite, venite din senin de la necunoscuţi.

„La trei zile după ce vorbeşti cu ei, îţi spun ce frumoasă eşti, că s-au îndrăgostit de tine şi că vor să se însoare cu tine, iar după câteva săptămâni îţi cer bani. Primul tip care m-a abordat a fost un anume David Brown, pe Linkedin, avea un profil frumos. M-a abordat spunându-mi că îşi căuta după nume mama vitregă şi m-a găsit pe mine. Aşa am început să vorbim, am corespondat pe adresele de mail. La un moment dat mi-a cerut bani pretinzând că are un business în Ghana şi are probleme cu banca“, a povestit Elena, care a început să bănuiască o escrocherie. Femeia spune că nici n-ar trebui să dureze mult până să devii suspicios mai ales pentru că mesajele pe care le trimit aceste persoane nu sunt scrise într-o engleză corectă din punct de vedere gramatical şi în niciun caz nu sunt formulările folosite de vorbitorii nativi.

Un tip elegant, la costum. Iubire de 2.500 de euro

„Următorul care m-a abordat, de data aceasta pe Facebook, părea un tip foarte elegant, în poze apărea îmbrăcat la costum, pe la diverse conferinţe. Pe profilul lui scria că îl cheamă Peter W.P. Thomas, că trăieşte în New York şi că lucrează în domeniul petrol şi gaze. După o săptămână deja spunea că este îndrăgostit lulea de mine, mi-a cerut numărul de telefon, m-a sunat să vorbim, să-mi spună ce fericit este că m-a cunoscut, că îi aduc numai bucurie în viaţă. După un timp, mi-a zis că el pleacă să semneze un contract în Malaysia, mi-a trimis acte scanate de acolo şi îmi spunea că face afaceri de peste două milioane de dolari. La un moment dat însă m-a sunat să-mi spună că are o problemă cu banii, că are nevoie să aibă în cont 10.000 de dolari ca să poată face un transfer, dar are numai 7.500 şi dacă pot eu să-i dau restul de bani. Mi-a zis că atunci când vine în România îmi cumpără casă, maşină, tot ce vreau. Au aşa un stil oamenii aceştia să te facă să te simţi vinovat că nu îi ajuţi“, a povestit Elena.

Şi tocmai pentru că se confrunta cu astfel de probleme, Elena a început să studieze cu mai multă atenţie profilul lui Thomas. Aşa a văzut într-una dintre pozele de pe profilul lui Thomas numele unei firme pe un panou. A căutat firma pe Google şi a descoperit că adevăratul proprietar al fotografiilor era un cetăţean austriac, Marcus Raml. Furioasă mai mult pe ea că a avut momente în care l-a crezut pe Thomas, femeia i-a scris austriacului să-l informeze că cineva se foloseşte de pozele lui pentru a face escrocherii.

Ulterior, a reuşit să-l dea în vileag şi pe hoţul de identitate, care a recunoscut ceea ce a făcut şi i-a spus că este o femeie isteaţă fiindcă şi-a dat seama de asta.

Militar SUA în Afganistan, contul în Ghana

În timp, Elena a mai fost abordată şi de alţi astfel de indivizi, care pretindeau că sunt militari americani din Afganistan, dar care de fapt foloseau poze furate de la soldaţi americani adevăraţi.

„Unul dintre ei pretindea că este doctor neurochirurg în Irak, Anthony Hook, cetăţean american şi bineînţeles are un băiat care învaţă la Londra şi care are nevoie de bani. I-am zis că vreau să-l văd, dar el îmi spunea că nu are acordul ofiţerului de securitate să vorbească pe Skype. Până la urmă a obţinut un „acord“ şi am reuşit să-l văd pe cameră, numai că era îmbrăcat la costum într-o tabără militară din Irak şi, bineînţeles, nu putea să vorbească“, a povestit Elena, care bănuieşte că ceea ce a văzut este, de fapt, un video. Bărbatul i-a cerut să-i trimită 250 de euro unui profesor din Londra, prieten de-al lui, care să-i dea banii băiatului lui, fiindcă el nu ar putea să facă această tranzacţie din Irak.

image

Identitate furată (Anthony Hook), victima nu ştie că fotografiile sale sunt folosite de escroci

Văzând că Elena nu cedează, a încercat o nouă variantă în care i-a spus că băiatul lui a suferit un accident grav şi că are nevoie de bani pentru operaţie. I-a şi trimis o fotografie de la „locul accidentului“. Mai mult din curiozitatea de a vedea ce se întâmplă, Elena i-a zis că îi trimite banii. Atunci, el i-a spus că mai bine îi trimite suma unui prieten de-al profesorului din Londra, care este în Ghana, ca să fie mai uşor transferul, să nu schimbe euro în lire sterline. Aşa s-a dat în vileag. „Între timp, a mai apărut un personaj care pretindea că este căpitan în armata SUA, Richard Phillip. Dar ghiciţi ce! Avea aceeaşi fotografie de profil ca a lui Anthony Hook”, povesteşte amuzată Elena. Acesta i-a zis că vrea să transfere bani din banca din Londra să vină să investească în România şi îi cerea contul bancar să-i dea banii, despre care pretindea că vin din partea Naţiunilor Unite.

image

Adevăratul "Anthony Hook" era un bărbat din Ghana

„Francezul“ cu multe prietene românce pe Facebook

Olivier Porche s-a îndrăgostit în două zile doar uitându-se la pozele de pe Facebook ale Oanei (numele tinerei a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea – n.r.). „Acest bărbat m-a abordat într-o manieră destul de politicoasă şi atrăgătoare, la început fiind o conversaţie la nivelul general - câti ani ai, ai copii, vrei să te recăsătoreşti, etc. Peste două zile spune că s-a îndrăgostit de mine şi vrea să ne căsătorim şi să fim împreună până la sfârşitul zilelor noastre. Vreau să spun că tipul arăta destul de bine şi se pricepe foarte bine la cuvinte, a început să folosească vorbe de alint şi să îmi spună ce mult mă iubeşte“, povesteşte Oana cum a început totul.

Nu a trecut mult până când individul a invitat-o într-un voiaj în Africa de Sud, acolo unde are nişte afaceri. „Stând şi analizând la rece situaţia, am ajuns să am unele suspiciuni. I-am analizat mai bine lista de prieteni de pe Facebook şi am constatat că sunt câteva femei din România, vreo şapte, nu am stat să număr, şi o persoană de sex masculin cu un nume african. Ciudat mi s-a părut şi faptul că m-a invitat tocmai în Africa de Sud, când normal era să ne cunoaştem în realitate mai întâi. Eventual să vină el în România, sau în cel mai rău caz să mă fi dus eu în Franţa“.

„Această persoană este posibil să fie un criminal periculos care îşi racolează victimele de pe Facebook, le duce în Africa de Sud, unde scapă de ele şi nimeni nu mai ştie nimic, mai ales dacă femeia respectivă este îndrăgostită şi la plecarea din ţară spune că a fost cerută de soţie. Este posibil ca eu şi alte viitoare femei să fim într-un real pericol“, a realizat Oana.

Olivier e în comă. În Coasta de Fildeş

Începutul sfârşitului acestei poveşti de dragoste virtuală a fost când Olivier i-a spus Oanei că va face o nouă călătorie în Coasta de Fildeş, după care va veni la ea, în România. Ulterior, a căutat-o din nou şi i-a spus că a întâmpinat probleme mari legate de afacerea pe care o are şi că i-au fost blocate conturile. La numai câteva zile, Oana a fost căutată de o tânără care i-a cerut 500 de euro pentru Olivier.

„Mi-au cerut bani pentru o aşa-zisă operaţie. «Fiica» lui mi-a lăsat mesaj că el este în comă şi nu mai are de trăit decât 12 luni. Ei s-au bazat pe dragostea care credeau că au declanşat-o în mine, probabil că în alte situaţii le-a mers. Din păcate pentru ei, primul meu impuls a fost să deconspir ceea ce au făcut şi să le spun pe şleau ce cred despre ei şi să blochez contul lor de Facebook“, a povestit Oana.

Toate datele, false

Astfel, deja convinsă că este vorba despre o înşelătorie, în spatele căreia stă o adevărată reţea, Oana a apelat la jurnaliştii „Adevărul“, care au făcut o investigaţie în ceea ce îl priveşte pe Olivier.
Din verificările făcute, jurnaliştii au aflat că şcoala din Franţa la care pretinde că lucrează nu are un angajat cu numele Olivier Porche. Mai mult, nu există nicio persoană cu numele acesta în tot oraşul în care pretinde că locuieşte. 

Site special pentru avertizarea victimelor

Internetul este plin de informaţii despre astfel de escrocherii sentimentale. Site-ul romancescam.com este specializat exact pe acest tip de înşelăciuni şi explică poate cel mai bine cum acţionează aceşti impostori.

image

„Ei folosesc trucuri psihologice pentru a ademeni victimele lor, utilizând cuvinte frumoase şi chiar cadouri pentru a le prinde sub vraja lor. Apoi vor încerca să ajungă la portofel, tot timpul însă cu dragostea pe buze, declarând «iubire eternă» victimei. Pretind a fi partenerul perfect şi, folosind fotografii furate de pe site-uri matrimoniale sau de socializare. Adevărul trist este că există numeroase profile false. Oamenii din fotografii sunt la fel de mult victime ca şi cei care sunt înşelaţi cu sute, mii, chiar zeci de mii de dolari. Escrocheriile romantice pe internet sunt foarte reale“, explică cei care administrează site-ul care a fost fondat în 2005.

Astăzi este cea mai mare şi cea mai influentă resursă online împotriva escrocilor sentimentali din întreaga lume. Are un forum cu peste 45.000 de utilizatori înregistraţi şi mai mult de 200.000 de posturi, site-ul fiind acum o adevărată bază de date cu escroci pe internet.

Ce să nu spui niciodată că ştii

Specialiştii site-ului romancescam.com recomandă victimelor să nu se încreadă în necunoscuţii care le abordează pe site-urile de socializare. Însă cel mai important lucru este să nu le spună niciodată că i-au prins cu mâţa-n sac şi că şi-au dat seama că sunt nişte escroci. „Niciodată să nu puneţi întrebări care l-ar putea face să înţeleagă că ştiţi cu cine aveţi de-a face. Dacă le spuneţi că v-aţi dat seama că e un escroc, nu faceţi altceva decât să îl educaţi şi să-şi perfecţioneze metodele de înşelare“, explică romancescam.com.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite