Tun de peste 7 milioane de lei prin firme-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii antifraudă  au constat ca administratorii “fantomelor”, sunt oameni simpli, fără posibilităţi materiale, unii dintre ei fără locuinţă sau adăpost
Inspectorii antifraudă  au constat ca administratorii “fantomelor”, sunt oameni simpli, fără posibilităţi materiale, unii dintre ei fără locuinţă sau adăpost

Inspectorii antifraudă au constatat în urma verificării a 46 de firme că a fost pus la punct  un circuit de tranzacţionare fictivă de bunuri şi servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului este în sumă de 7.125.369 lei. Totodată, au fost sesizate organele de cercetare penală.

Societăţile implicate au înregistrat, în evidenţa contabilă, facturi emise de firme fantomă, în scopul diminuării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Au fost înfiinţate sau reactivate societăţi, care au pretins realizarea unor activităţi economice, al căror unic scop era de fapt emiterea de facturi către societăţile comerciale care încercau să scape de impozite.  

Societăţile furnizoare, de tip fantomă, nu înregistrau obligaţii fiscale de plată la bugetul de stat întrucât datele înscrise în declaraţiile şi deconturile de TVA nu generau obligaţii de plată. Sumele de bani reprezentând contravaloarea bunurilor şi serviciilor, înscrise în facturile emise de societăţile cu comportament fiscal inadecvat, au fost rulate prin intermediul conturilor bancare, fiind retrase, în numerar, la perioade scurte de timp, în principal prin intermediul ATM-urilor.

Fără casă, dar cu afaceri de milioane

Pe lângă rolul de a crea documente de provenienţă pentru societăţile beneficiare şi a sustrage sume de bani de pe circuitul tranzacţional, o parte dintre societăţile furnizoare au fost înfiinţate şi pentru atragerea nelegală de ajutoare financiare nerambursabile, prin intermediul Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.

De menţionat  că inspectorii antifraudă  au constat ca administratorii “fantomelor”, sunt oameni simpli, fără posibilităţi materiale, unii dintre ei fără locuinţă sau adăpost şi cu un nivel scăzut de cultură şi cunoştinţe. Evident, erau administratori de faţadă. În realitate, societăţile erau administrate de alte persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite