STENOGRAME Fostul ministru Sandu: „Fiecare să îşi ia partea lui de vină“. Prima noapte de arest în dosarul Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au obţinut miercuri primele mandate de arestare în dosarul „Microsoft“. Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, dar şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi-au petrecut prima noapte în arest.

Primele mandate de arestare în dosarul „Microsoft“ au scos la iveală şi primele stenograme după interceptările telefonice şi ambientale făcute de procurorii anticorupţie. Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe „Pinalti“ Ştefan, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, dar şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, cu toţii acuzaţi de corupţie, au primit, miercuri dimineaţă, mandate de arestare pentru 30 de zile. Aceste măsuri pot fi însă contestate de către inculpaţi deoarece deciziile nu sunt definitive.

Cei patru au fost interceptaţi de DNA inclusiv luna aceasta, mult după izbucnirea scandalului în care numele lor figurau cap de afiş. Chiar şi aşa, ei nu s-au sfiit să vorbească despre ce au făcut sau despre cum încercau să-şi acopere urmele şpăgilor enunţate în dosarul procurorilor.

O întâlnire de 15 milioane de euro

Marţi dimineaţă, imediat după ce judecătorii au anunţat că cei patru pot fi cercetaţi în stare de arest preventiv, admiţând astfel cererea procurorilor DNA, fostul ministru Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au fost ridicaţi de poliţişti de la locuinţele lor şi duşi în arestul Poliţiei Capitalei. Nicolae Dumitru a ales să se predea singur. Numai Gheorghe Ştefan a fost dus în arest direct din sala de judecată.

Procurorii îi acuză pe Dorin Cocoş, pe Dumitru Nicolae şi pe Gheorghe Ştefan de trafic de influenţă şi spălare de bani, în timp ce fostul ministru Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

În actele aflate la dosar anchetatorii explică cum Cocoş, Ştefan şi Sandu s-au întâlnit în primăvara anului 2009 şi au discutat despre continuarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, în contextul în care contractul de închiriere de licenţe Microsoft pentru Guvernul României expira în 2009. Procurorii spun că tot atunci s-au stabilit şi comisioanele celor aflaţi faţă în faţă, la discuţii: 9 milioane de euro pentru Nicolae Dumitru, aproape 4 milioane de euro pentru Gheorghe Ştefan şi 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Sandu.

Influenţă la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica

DNA mai susţine că Nicolae Dumitru şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft. „Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers“, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere a lui Nicolae Dumitru.

Sandu: Funeriu şi Vreme au făcut toată porcăria

În referatul pr care l-au prezentat judecătorilor Curţii Supreme când au cerut arestarea celor patru anchetatorii redau şi o discuţie interceptată în care Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, se plângea unei persoane neidentificate de faptul că el se numără printre „vinovaţii de serviciu“ din dosarul „Microsoft” şi ar fi „ăla care-i cel mai belea“.

Doamna: Măi, nu, nu, deci, priveşte lucrurile altfel, deci, priveşte-le pozitiv.

Gabriel Sandu: A, nu, nu, nu, ascultă-mă ce-ţi spun, că eu sunt realist, înţelegi. Adică, chestia asta că a vorbit cineva cu cineva, ca să forţeze pe altcineva şi cineva care nu mă cunoaşte a făcut nu ştiu ce cu altcineva de care a auzit, adică asta e o... un c... înţelegi? Sau c... ăla că eu am refuzat să plătesc şi ăla m-a plătit că n-am plătit. Adică, astea-s nişte aberaţii grosolane, înţelegi?

Doamna: Da, da’ mediatizarea asta nu este ok, îţi dai seama că sunt ăştia pe tine cu ochii ca pe butelie de ceva timp, aşa, şi la un moment dat tot caută, scormoneşte şi găseşte un c...

Gabriel Sandu: Da, da, da, da.

Doamna: Singura, ţi-am zis, singura putere şi cea mai mare putere, şi nu ţine nici de ei şi aşa, e Doamne-Doamne, care poate schimba lucrurile cum nici ei nu-şi pot imagina.

Gabriel Sandu: Ştii ce se-ntâmplă, după părerea mea, au făcut o singură greşeală, au exagerat total, au exagerat şi mai e şi altă treabă, a, a-nceput să ne facă doar pe unii vinovaţii de serviciu. înţelegi, că dacă observi, sunt eu şi... pe Funeriu, dacă are protecţie de la PMP, şi pe Vreme... au şi ei acolo un abuz în serviciu când, în fond, ei au făcut toată porcăria asta, deci de la ei a pornit tot, înţelegi, iar ăla care-i cel mai belea sunt eu.

Circuitul şpăgilor prin firme offshore

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu şi-au luat aproape toate măsurile de precauţie atunci când au primit mita, spun anchetatorii. Ei ar fi cerut firmei D-CON.NET. AG, care a câştigat licitaţia măsluită, să înfiinţeze o altă firmă, prin conturile căreia să fie „spălată“ mita. În octombrie 2009, firma special creată Barringwood Investment Ltd ar fi încasat 18 milioane de euro pentru un contract fictiv, iar de aici, în baza unui alt contract fictiv, ar fi fost livrate 4 milioane de euro către o firmă controlată de Gheorghe Ştefan.

Offshore-ul creat special ar mai fi transferat 2,7 milioane de euro în contul firmei ESSIM Partners, controlată printr-un prieten de ministrul de atunci Gabriel Sandu. Dorin Cocoş ar fi preferat însă banii în mână. Nouă milioane de euro ar fi fost scoşi din conturile offshore-ului de către Dinu Pescariu, aduşi în ţară de acesta şi înmânaţi lui Cocoş, arată procurorii.

Anchetatorii mai susţin că Nicolae Dumitru ar fi cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari de la Fujitsu Siemens pentru a interveni la Guvern în contractul licenţelor Microsoft.

Claudiu Florică a devenit martorul procurorilor

În documentele procurorilor, numele lui Claudiu Florică (fost şef la Fujitsu Siemens) apare mai des decât al oricărui alt personaj din dosar, fie el martor, suspect sau inculpat. În viziunea DNA, Florică a fost cel care a iniţiat şi controlat întreaga afacere Microsoft încă din 2002. Procurorii arată că, prin alţii, el făcea trafic de influenţă la angajaţii Guvernului, el împărţea contracte, tot el gestiona comisioanele, numite de procurori „mită“.

Totuşi, acesta nu a fost inculpat şi nu este anchetat. Asta pentru că Florică a ales să colaboreze în anchetă, iar pe 25 august anul acesta a formulat un denunţ în care a dat toate detaliile afacerii pe care o ştia poate cel mai bine. Declaraţia sa pare să fie una dintre cele mai importante piese din puzzle-ul dosarului. Odată cu Florică, şi compania Fujitsu Siemens a formulat un denunţ în acest caz.

„Pinalti“ despre Florică: „Poate nu l-am remarcat“

Procurorii anticorupţie i-au confruntat pe martorul Claudiu Florică şi pe inculpatul Gheorghe Ştefan, la cererea primarului din Piatra Neamţ. „Deşi în declaraţia de suspect susţinea că nu a avut nicio legătură cu Claudiu Florică şi că nu a participat la discuţiile cu Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Claudiu Florică cu privire la sumele de bani pretinse, inculpatul Gheorghe Ştefan recunoaşte că este posibil să se fi întâlnit cu Florică în biroul lui Dorin Cocoş, dar să «nu-l fi remarcat»“, susţin procurorii. Anchetatorii mai precizează că „Pinalti“ nu a negat că s-ar fi discutat în prezenţa sa despre comisioanele legate de reînnoirea contractului de licenţiere, dar că nu îşi mai aminteşte.

Un dosar cât patru

Ancheta în dosarul „Microsoft“ a demarat la sesizarea Corpului de Control al primului ministru, ca urmare a unor verificări făcute la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Raportul de control semnala încheierea ilegală a contractului de închiriere licenţe, din 15 aprilie 2009, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului „Sistem Educaţional Informatizat”.

După ce procurorii anticorupţie au demarat ancheta au descoperit că în filiera licenţelor Microsoft apar numele mai multor foşti miniştri, dar şi cele ale unor oameni de afaceri importanţi care sunt cunoscuţi ca având legături strânse cu partidele politice. Aceştia ar fi jucat rolul de intermediari în mituirea demnitarilor, având grijă să oprească şi pentru ei sume consistente, mai spun procurorii.

Potrivit DNA, miniştrii ar fi deturnat un discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, pentru încheierea contractului-cadru de licenţiere. Din cele 54 de milioane de dolari achitate de Guvern, 20 de milioane de dolari ar fi reprezentat numai comisioane pretinse de intermediari, mai spun anchetatorii.

În dosarul „Microsoft“, procurorii mai verifică şi contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat, încheiat între EADS Germania şi Ministerul de Interne.

Mai exact, dosarul vizează activitatea a trei ministere: Ministerul Educaţiei, Ministerul de Interne şi Ministerul Comunicaţiilor, dar şi cea a Secretariatului General al Guvernului.

Procurorii au făcut mai multe percheziţii în acest caz. Printre cei vizitaţi de anchetatori se numără şi fostul şef al SIE Cătălin Harnagea, dar şi fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Remus Truică.

Gabriel Sandu: „Deci, voi, în momentul ăsta, orice ar fi, trebuie să aveţi un venit“

Potrivit interceptărilor de la dosar, într-o discuţie de pe 18 septembrie 2014, Dorin Cocoş i-ar fi cerut lui Dinu Pescariu să semneze chitanţele antedate, chiar dacă ştia că este ilegal.

Dorin Cocoş: Pot să fac asta. Da, măi, cap sec! Eu n-am nicio problemă. Eu am vorbit şi cu Marian Nazat. Am vorbit şi cu mai mulţi avocaţi. Dar ăla nu recunoştea.
Dinu Pescariu: Ţi-am zis că am vorbit cu el. Dar Rareş...?
Dorin Cocoş: Are şi el (...). Nu se poate să spună chiar tot.
Dinu Pescariu: Ce să zică?
Dorin Cocoş: Păi cum ce să zică? Ăsta mi-a zis cu teamă, Marian. Şi zic: Măi, dacă ţi-a dat din conturile unui om care (...?)
Dinu Pescariu: Nu contează. Dar de ce? Să zică el (...?)
Dorin Cocoş: Mă duc până la prezidenţiale, în p... mea.
Dinu Pescariu: Zice...Asta e chiar pe faţă. (…)
Dorin Cocoş: Nu, te cred, dar din contul tău. Tu mi-i dai mie din cont şi-i spun care e problema. Păi hai să ne vedem într-o zi. Ia-ţi un avocat care ai încredere în el.

Într-o altă discuţie, care a avut loc pe 25 septembrie 2014, Dorin Cocoş a discutat cu Dinu Pescariu despre nişte contracte de împrumut fictive, potrivit interceptărilor de la dosar.

Dorin Cocoş: Las-o aşa, că e mai bine aşa. Las-o aşa. Că am vorbit şi cu... cu Elena, şi a zis: Foarte bine.
Dinu Pescariu: Da?
Dorin Cocoş: Da.
Dinu Pescariu: Bravo!
Dorin Cocoş: Când.. Am spus... Că am stat şi m-am gândit... Băi, acolo nu scrie că trebuie să-i dau decât după 10 ani. Păi încep să-i dau de mâine. Ce? Hai să fim drepţi. Şi cu asta basta. Şi tu lasă-le acolo!
Dinu Pescariu: Mi-a fost frică să le duc acasă.
Dorin Cocoş: Foarte bine! Eşti nebun? Mai bine dă-le încoace!

Cu doar câteva zile înainte ca dosarul „Microsoft” să „explodeze” în presă, adică pe 29 septembrie, Gabriel Sandu poartă o discuţie cu o persoană neidentificată în care fostul ministru cere ca fiecare să îşi asume partea lui de vină.

Gabriel Sandu: Deci, voi, în momentul ăsta, orice ar fi, trebuie să aveţi un venit, indiferent ce-ar fi. Că mor, că trăiesc, că mă duc în morţii mamii, voi trebuie să rămâneţi pe picioare, ca să poa’ să trăiască şi ăla liniştit. Şi aşa e şi ăla agitat. I-am spus, ca să nu cumva să afle sau să se întâmple ceva, dar  n-aveam cum să nu îi spun că altfel se speria de leşina. Nu ştiu, o să mă gândesc... să fac şi cât fac, dar nici să mă duc ca mielul la tăiere, n-accept chestia asta, cu orice consecinţe! Fiecare să îşi ia partea lui de vină. Şi mă jur în faţa ta că nu am nicio vină, niciuna! E doar că la momentul oportun le-am dat picioare în gură şi n-am vrut să fac ce au zis ei. Iar acum, vor să mă scoată pe mine ţap ispăşitor.

Andronescu şi Mihăilescu, protejaţi de Parlament

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Cei nouă miniştri din Guvernul Năstase şi Guvernele Boc 1, 2 şi 3 sunt acuzaţi fie de abuz în serviciu, fie de luare de mită.

Pentru europarlamentarul Dan Nica, procurorii trebuie să primească aviz de la Parlamentul European. Camera Deputaţilor a aprobat, pe 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme. La rândul lui, preşedintele Traian Băsescu a avizat, pe 3 octombrie, cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

De altfel, săptămâna trecută, procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă Adrianei Ţicău şi lui Daniel Funeriu acuzaţiile şi faptele de care s-ar face vinovaţi în dosarul „Microsoft”. Dintre toţi numai fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu pot răsufla uşuraţi, deocamdată.

Asta după ce marţi votul Comisiei juridice privind ridicarea imunităţii celor doi senatori pentru a putea fi cercetaţi în dosarul „Microsoft“ a fost amânat până după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Anunţul a fost făcut de Alin Tişe (PDL), membru al Comisiei juridice. Amânarea a fost aprobată cu şase voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”, iar motivul acestei decizii a fost necesitatea solicitării de la DNA a unor date suplimentare. Propunerea de amânare a votului a aparţinut senatorului PSD Ioan Chelaru.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite