Serviciile secrete, autodecapitate. Este ţara noastră vulnerabilă din punct de vedere informatic?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Maior, la Adevărul Live  FOTO David Muntean
George Maior, la Adevărul Live  FOTO David Muntean

Prin demisia şefului SRI, George Maior, România ţară NATO şi membră a UE, aflată în vecinătatea unui conflict armat care se poate apropia oricând de graniţele sale, a ajuns în situaţia de a avea principalele două servicii de informaţii secrete decapitate. De fapt, ambele insituţii sunt autodecapitate deoarece atât Maior a demisionat, recent, ca şi Teodor Meleşcanu de la SIE înaintea sa.

Dacă la Meleşcanu motivul demisiei a fost dorinţa acetuia de a face niscaiva jocuri politice la trecutele alegeri prezidenţiale, la George Maior demisia a venit surprinzător, fără motive enunţate public, tocmai atunci când se credea că fotoliul acestuia în fruntea SRI l-a fixat şi mai tare în funcţie. Evident, nu au întârziat să apară şi sigur vor mai fi reacţii, speculaţii, discuţii despre decizia luată. Cei mai mulţi spun că în spatele acestei demisii stau tot motive şi interese de ordin politic, de jocuri politice.

Încă nu este clar ce s-a întâmplat şi ce se urmăreşte, mai ales că noul şef al statului declarase răspicat că nu are în vedere schimbarea şefului SRI - care şef SRI, George Maior, este ridicat în slăvi de unii pentru reformarea Serviciului. Iar implicarea principalului serviciu de informaţii interne al României în lupta împotriva marii corupţii şi terorismului, în special, a dovedit într-o oarecare măsură eficienţa reformei mult lăudate.

Pe de altă parte, se pare că reforma respectivă a cam dat chix cu agenţii acoperiţi transformaţi în jurnalişti şi infiltraţi în media, agenţi pe care şeful spionilor interni nu s-a sfiit să-i recunoască public că există. Mai avea să le dea numele, dar nu cred că era nevoie, pentru că norodul privitor la televizor îi cunoaşte după eforturile ce le-au depus şi le depun pentru manipularea crasă de care dau dovadă, indiferent de redacţia unde sunt infiltraţi. Cât de eficienţi au fost şi sunt aceşti agenţi acoperiţi, cum este justificată activitatea şi susţinerea lor, numai SRI o poate şti.

Despre existenţa sau inexistenţa altor agenţi acoperiţi, infiltraţi în structurile de justiţie, printre procurori şi judecători, şeful SRI n-a suflat însă nici măcar un cuvinţel, în ciuda faptului că CSM a solicitat atât Parlamentului cât şi preşedintelui ţării să dispună verificări în acest sens. Şi pentru poporul acestei ţări ar fi bine de ştiut dacă există ofiţeri ai serviciilor secrete infiltraţi în Justiţie. Nu de alta, dar măcar să ştim dacă există şi dacă au sarcini de a depista şi scoate la iveală corupţia din domeniu sau, dimpotrivă, de a manipula şi influenţa mersul lucrurilor în Justiţie.

Surprinzător a fost şi interviul lui George Maior dinainte, ştiut fiind faptul că atunci când sunt solicitaţi în presă şi greu acceptă ieşirea, şefii serviciilor secrete nu spun nimic concret. Probabil că este o caracteristică a serviciilor secrete nu doar de la noi din ţară, ci de peste tot. Dar domnia sa a spus câte ceva, sugerând că are susţinerea totală în funcţie a noului şef al statului, Klaus Iohannis, dar şi mai surprinzător, venind după o săptămână cu o demisie nemotivată public.

În mod firesc oarecum, demisiile, schimbările la vârful serviciilor secrete sunt lucruri normale oriunde în lume, mai ales atunci când se schimbă preşedinţii de ţară. Par lucruri normale în situaţii normale.

Dar, în situaţia în care la graniţele României se încing tot mai tare armele războiului, când provocările geostrategice şi de securitate sunt tot mai mari, este normal ca principalele servicii secrete de informaţii să fie autodecapitate? Să funcţioneze pe pilot automat?

Când terorismul internaţional se extinde ca focul, iar ţara noastră este vizată de acest fenomen, este normal ca aceste servicii să fie bulversate de decizii politice?

Este normal când marele urs de la răsărit şi-a anunţat deschiderea de noi oficine de informaţii în ţara noastră, camuflate sub haina transparentă a unor redacţii media?

Cât de mult afectează demisiile şefilor SIE şi SRI securitatea şi interesele naţionale ale României? Este România vulnerabilă în acest moment, ca urmare  a faptului că cele două instituţii importante nu au o conducere civilă?

Simple nedumeriri de cetăţean din norod, dar firesc îndreptăţite la care nu cred că voi afla răspunsuri curând. Oricum, avem parte tot timpul de informare, dezinformare şi manipulare. Serviciile lucrează oricum, cât, cum şi pentru cine rămâne de văzut.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite