Senatorul Marius Isăilă, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este însă definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Isăilă a fost trimis în judecată în iulie 2014 FOTO Mediafax
Marius Isăilă a fost trimis în judecată în iulie 2014 FOTO Mediafax

Senatorul Marius Isăilă a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă după ce acesta, printre altele, ar fi cerut bani în schimbul intervenţiei pentru blocarea unui control ANAF şi pentru atribuirea de contracte pe bani publici.

De asemenea, instanţa a stabilit ca Isăilă să rămână sub control judiciar.

În acest caz, Cristian Ştefan Ene, fostul consilier al lui Isăilă, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.

În această perioadă, Ene trebuie să respecte mai multe obligaţi:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalului Bucureşti, la datele fixate de acesta; 

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; 

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; 

d) să comunice schimbarea locului de muncă; 

e) să comunice informaţii şi documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

De asemenea, el nu are voie să părăsească teritoriul României fără acordul instanţei.

Totodată, în această perioadă el va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 100 de zile la Administraţia Domeniului Public Sector 6 sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială Sector 6.

Magistraţii Curţii Supreme au mai decis şi confiscarea unei sume de 180.000 de euro de la Marius Isăilă şi 20.000 de euro de la Cristian Ene.

Decizia aparţine Curţii Supreme, însă nu este definitivă.

Ene a recunoscut acuzaţiile aduse de procurori

La ultimul termen al procesului, judecătorii l-au reaudiat pe Cristian Ene. El a recunoscut două dintre cele trei fapte de trafic de influenţă de care este acuzat alături de senator.

„Este real că am pretins şi primit împreună cu Isăilă suma de 200.000 de euro şi ulterior, în 2012, cu acelaşi inculpat am pretins 120.000 de euro de la Cristescu Cătălin pentru a aranja un control al Fiscului”, a spus Ene în faţă judecătorilor, potrivit news.ro.

De asemenea, el a mai arătat că, în anul următor, a cerut 20.000 de euro de la Cătălin Cristescu, denunţător în cauză, pentru a interveni în vederea ocupării unor posturi de funcţionari publici în contextual desfiinţării Gărzii Financiare din ANAF şi angajării foştilor inspectori în alte posturi.

„Împreună cu Isăilă am primit suma de 20.000 de euro în martie 2014 de la Cristescu pentru un concurs. 15.000 de euro trebuia să-i dau lui Preda Nicoleta. După prinderea mea în flagrant, Isăilă mi-a cerut să fac un contract de împrumut cu Cristescu Cătălin pentru suma respectivă. Am fost de accord, dar nu l-am mai întocmit. Isăilă mi-a spus să întocmesc fictiv contractul de împrumut. Am dat toate declaraţiile la DNA. Care a fost contribuţia lui Isăilă ? De fiecare dată, sumele de bani mi-au fost comunicate de Isăilă şi eu doar le-am transmis mai departe lui Cristescu. Prima suma i-am dat-o în parcarea de la Dunărea, a două în birou”, a completat fostul consilier al senatorului.

Procurorul DNA a cerut atunci condamnarea lui Isăilă la pedeapsa maximă cu închisoare cu executare.

„Inculpatul neagă orice valori, nu are repere morale”, a spus procurorul, adăugând că DNA cere şi confiscarea a 200.000 de euro de la Isăilă şi să i se retragă dreptul de a fi ales.

Isăilă, trimis în judecată în 2014

Marius Isăilă a fost trimis în judecată în iulie 2014. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în prima parte a anului 2012, Marius Ovidiu Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF, la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens.

„După ce Marius Isăilă şi Cristian Ene i-au pretins lui Cătălin Cristescu suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină inculpatului Cătălin Cristescu, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi 2 inculpaţi“, scriu procurorii în rechizitoriu.

Denunţătorul a crezut că şi-a cumpărat liniştea, dar controlul a continuat. Astfel, Cătălin Cristescu le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea omului de afaceri. Aceştia au pretins o nouă sumă - 150.000 euro - plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control.

„În cursul anului 2013, în luna august, inculpaţii Marius Isăilă şi Cristian Ene i-au pretins lui Cătălin Cristescu 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală“, susţin procurorii.

După ce a primit cei 20.000 de euro de la Cătălin Cristescu, Marius Isăilă, pentru a ascunde primirea banilor, a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut, între ceilalţi 2 inculpaţi.

Promisiuni de lucrări date de la Primăria Sectorului 3

„În cursul anului 2013, inculpaţii Marius Isăilă şi Cristian Ene au promis unui om de afaceri, realizarea de intervenţii pe lângă funcţionari din cadrul Primăriei Sector 3 Bucureşti şi la alte entităţi juridice, pentru ca societatea acestuia să obţină încheierea unor contracte de lucrări“, mai spun procurorii.

Folosul celor 2 inculpaţi, urmare a acestor „intervenţii” a constat în nerestituirea unui împrumut, în sumă de 25.000 euro, pe care Marius Isăilă îl contractase de la omul de afaceri, parte din suma de bani împrumutată fiind folosită de inculpatul Cristian Ene.

Acord cu procurorii pentru o pedeapsă mai mică. Cristescu a recunoscut tot

„Inculpatul Cătălin Cristescu a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în sarcina acestuia reţinându-se săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. În prezenţa apărătorului ales inculpatul Cătălin Cristescu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani“, se arată în actul de sesizarte a instanţei 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite