Sebastian Ghiţă scapă de arestare. Fostul deputat rămâne sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă nu va fi arestat
Sebastian Ghiţă nu va fi arestat

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă pentru încălcarea termenilor controlului judiciar. Totodată, magistraţii au menţinut măsura controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara.

DNA Ploieşti a cerut instanţei supreme înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru Sebastian Ghiţă, pe motiv că a dat dovada de rea-credinţă şi a sfidat organele judiciare.

Sebastian Ghiţă a fost reprezentat de trei avocaţi, care le-au spus judecătorilor că au încercat să ia legătura cu el, dar nu au reuşit nici ei şi nici fratele fostului deputat. Avocaţii au mai spus că Ghiţă nu a încălcat controlul judiciar, pentru că IPJ Prahova a invocat faptul că fostul deputat nu a răspuns la telefon, fără a fi făcută o citare legală, "faţă în faţă”.

Procurorul DNA Ploieşti prezent la şedinţa de judecată a arătat în faţa instanţei că Sebastian Ghiţă a încălcat măsurile dispuse de judecătorul de fond în decizia din 16 decembrie. Magistratul a arătat că Ghiţă a fost citat să se prezinte în faţa organelor judiciare, dar acesta nu a venit, iar avocaţii fostului deputat nu au putut să dea date despre el.

Magistratul a mai solicitat instanţei ca, dacă va considera neîntemeiată cererea de arestare preventivă, să admită contestaţia şi să menţină interdicţia de a părăsi ţara din cadrul controlului judiciar. Acesta a susţinut că, în luarea deciziei, ar trebui să se ia în considerare conduita procesuală a lui Sebastian Ghiţă din 19 decembrie, când acesta nu a mai dat curs cererilor organelor judiciare de a se prezenta când a fost citat.

Procurorul DNA a depus la instanţă o adresa oficiala de la Poliţia Judeţeană Prahova, din 22 decembrie, un  comunicat al Ministerului Afacerilor Interne şi articole din presă legate de o eventuală dispariţie a lui Ghiţă şi posibilitatea ca acesta să fi fugit din ţară.

Fostul deputat este căutat din 21 decembrie, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite