Schimbarea la Faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, sfinţii părinţi au dat dezlegare la peşte

Acest praznic împărătesc evocă un eveniment tulburător petrecut pe muntele Tabor. Urmat de trei ucenici, Petru, Iacov şi Ioan, Iisus a urcat pe munte pentru a se ruga împreună, într-un moment de mare zbucium sufletesc.
Mântuitorul i-a ales pe cei trei ucenici pentru a le dovedi că El este Fiul lui Dumnezeu, că moartea Lui face parte din planul de mântuire a omenirii. Ucenicii obosiţi au adormit. Iisus a continuat să se roage singur cu evlavia celui care crede în ajutorul lui Dumnezeu. La scurt timp, rugăciunea Lui a fost ascultată. S-au deschis porţile cerului şi o strălucire nemaivăzută a acoperit muntele. Iisus S-a înfăţişat pentru prima dată privirilor omeneşti în plinătatea slavei Sale. Faţa Lui strălucea ca un soare, iar îmbrăcămintea Lui era albă, strălucitoare precum lumina.
Când s-au trezit ucenicii, orbiţi de minunea ce acoperise muntele Tabor, s-au prăbuşit cu feţele la pământ, aşa cum sunt zugrăviţi în icoana care evocă evenimentul. Ei au văzut că Iisus nu era singur. În preajma Lui au apărut Moise şi Ilie, care-i vorbeau. Strălucirea aceea fără asemănare le-a dovedit ucenicilor că sunt martori oculari ai slavei Mântuitorului, că într-adevăr El este Mesia.
Praznicul Schimbării la Faţă proslăveşte puterea credinţei noastre în urcuşul duhovnicesc care ne transfigurează. În această zi ne putem schimba în bine, acoperiţi de harul credinţei şi puterea iubirii lui Dumnezeu. Pentru credincioşii care doresc să se roage în biserici cu hramul Schimbării la Faţă, iată adresele acestora: Mânăstirea Bucium: sat Bucium, comuna Sinca, jud. Braşov, Mânăstirea Schimbarea la Faţă - Cheile Turzii, sat Petreştii de Sus, comuna Petreştii de Jos, judeţul Cluj, Mânăstirea Săraca, sat şemlacu Mic, comuna Gătaia, jud. Timiş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite