Românii nu mai emigrează în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu mai emigrează  în Canada
Românii nu mai emigrează în Canada

Numărul celor care vor să se stabilească în Canada a scăzut simţitor odată cu aderarea ţării noastre la UE. Vârful emigraţiei către Canada a fost înregistrat în anul 2002, când 5.688 de români s-au stabilit în această ţară. În 2006, numărul lor a scăzut la 1.787.

Montreal, Toronto, Vancouver sau Ottawa erau, înainte de 2007, destinaţii râvnite pentru românii sătui de sărăcia unei tranziţii interminabile. După aderarea României la UE, ţări precum Spania sau Italia au devenit favorite.

Procedură de emigrare întinsă pe doi ani

Vize, legalizări de acte, cozi interminabile în faţa Ambasadei Canadei din Bucureşti. Niciun obstacol nu-i descuraja pe românii hotărâţi să-şi croiască un alt destin pe alte plaiuri decât cele mioritice. 

Familia Dănilă din Iaşi este una din miile de familii din România care în 2000 au aplicat pentru obţinerea vizei de Canada. „Am plecat pentru a le oferi fetelor un viitor mai bun. Am ajuns în Canada, în Montreal, pe 12 iunie 2002. Toată procedura până am primit viza a durat un an şi jumătate. În perioada aceea toată lumea pleca.

Aveam în 2002 mulţi prieteni veniţi în Canada, dar unii dintre ei au renunţat şi s-au întors în ţară. A fost greu că am lăsat ţara, rudele şi prietenii în urmă”, povesteşte Ana Maria Dănilă.Odată ajunşi la Montreal, toţi au trecut prin fenomenul de „francizare”, cum îi spun ei, întrucât fără limba franceză eşti exclus din orice domeniu.

În România, Ana Maria era cercetător la Institutul de Chimie din Iaşi, iar soţul ei era taximetrist. Pentru că institutul dădea afară angajaţi, iar meseria de taximetrist nu aducea venituri substanţiale, emigrarea a rămas singura soluţie. „Deşi câştigăm mai bine decât în România, nu ne este uşor, pentru că viaţa e scumpă. O pereche de ochelari după consultaţia aferentă costă 700 de dolari, iar o plombă între 500 şi 1.000 de dolari“, spune doamna Dănilă.

După ce a lucrat la o firmă de imobiliare vreme de câţiva ani, a reuşit să prindă un post de profesoară de chimie la o şcoală, iar soţul ei lucrează în construcţii.

„Mulţi tineri se întorc în România”

Femeia spune că aproape toate planurile pe care şi le-au făcut înainte de plecarea în Canada s-au dovedit iluzorii. „Românilor de aici nu li se echivalează toate studiile şi nu-ţi găseşti de lucru în meseria pe care o aveai în ţară. Asigurările la maşină sunt foarte mari în unele zone, iar un job bine plătit nu găseşti fără recomandări şi referinţe”, povesteşte Ana Maria. 

În opinia ei, dacă înainte de 2007 oriunde era mai bine pentru români numai în ţara lor nu, acum se petrece fenomenul invers. „Mulţi tineri şi chiar familii se întorc în România pentru că au fost dezamăgiţi de ceea ce au găsit aici”. Valentina Crăciun, angajată la unul din birourile de emigrare în Canada, recunoaşte că, într-adevăr, numărul românilor care vor să emigreze în Canada a scăzut destul de mult.

„Nu mai e ca înainte, când primeam mii de cereri pe an. Unii nu întrunesc punctajul şi de aceea nu pot pleca, dar de când cu intrarea noastră în UE, de când se circulă liber în Europa, cei care pleacă în Canada s-au împuţinat. Poate acum să mai plece câţiva, pentru că, în Canada, criza nu se resimte atât de puternic”.

Meseriaşii iau locul intelectualilor

Potrivit satisticilor emise de Ministerul Cetăţeniei şi Emigraţiei din Ottawa, vârful emigraţiei a fost atins în anul 2002, când 5.688 de români au obţinut dreptul de rezidenţă permanentă în Ţara frunzei de arţar.

Doru Tâutan, consilier pentru obţinerea vizelor în Canada, spune, la rândul său, că numărul celor care vor să treacă Oceanul a scăzut. „Poate criza asta o să remedieze situaţia, pentru că în Canada piaţa muncii este mai puţin afectată. În prima perioadă după intrarea în UE am resimţit mai puternic această scădere. S-a schimbat şi specificul emigranţilor în ceea ce priveşte ocupaţiile.

Mai demult plecau cei cu studii superioare, acum pleacă cei cu calificări de la şcoli tehnice sau profesionale: zidari, dulgheri, brutari, măcelari şi asistente medicale”.

Persoane emigrate după 1990 (oficial)

Spania        731.806
Italia            625.278
Germania        100.000
Canada        60.000
Franţa        60.000
SUA            36.000
Marea Britanie        35.000

Emigrare mai aproape de casă

„După 2007, deplasarea în Germania sau Franţa a devenit mult mai accesibilă. Românii nu au mai avut nevoie de viză pentru ţările din UE”, afirmă Mircea Comşa, doctor în sociologie. Un alt factor ce i-a determinat pe români să emigreze în ţări europene este apropierea culturală. „State precum Spania sau Italia sunt mai apropiate de cultura noastră, a românilor, decât SUA sau Australia. Astfel, românii care emigrează în Europa se simt mai aproape de casă”, a explicat sociologul. A. G.

Meserii

Piaţa muncii din Canada are locuri de muncă vacante pentru asistente medicale, tehnicieni dentari, profesori pentru copii cu dizabilităţi, contabili, economişti, ingineri, măcelari, brutari, patiseri, prelucrători prin aşchiere, mecanici auto, constructori, fierari-betonişti, zugravi şi electricieni.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite