Românii îşi fac dreptate cu pistolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demersurile poliţiei de a înăspri condiţiile de deţinere şi folosire a armelor neletale nu-i sperie pe români. Pistolarii s-au înmulţit în ultima perioadă, focuri de armă răsunând

Demersurile poliţiei de a înăspri condiţiile de deţinere şi folosire a armelor neletale nu-i sperie pe români. Pistolarii s-au înmulţit în ultima perioadă, focuri de armă răsunând aproape în fiecare zi în plină stradă chiar şi pentru tranşarea unor dispute banale.

Valul de incidente din ultimele zile, în care mai multe persoane au fost împuşcate cu arme aşa-zis neletale, ar trebui să forţeze politicienii să nu mai tergiverseze adoptarea proiectului poliţiei de modificare a legislaţiei privind regimul armelor şi muniţiilor. Noua lege îi va aduce după gratii pe cei care folosesc armele cu iresponsabilitate.

Cel mai recent incident armat s-a petrecut în urmă cu două zile, în Capitală. În seara zilei de 22 august, şoferul unei limuzine a folosit o armă cu bile din cauciuc pentru a "convinge" un tânăr să traverseze mai repede strada. Victima s-a ales cu o alică în piciorul stâng.

În 21 august, un grup de romi din clanul "ţiganilor de mătase" i-a atacat, cu pietre şi cu o armă cu aer comprimat, pe proprietarii unui apartament din Timişoara, pentru a-i determina să le vândă locuinţa. Pe 20 august, trei bărbaţi, aflaţi în incinta Institutului de Medicină Legală (IML) din Craiova, au deschis focul asupra unui tânăr venit pentru a-şi scoate un certificat medical, cu care se certaseră anterior.

În 17 august, un rom din comuna Eşelniţa a fost împuşcat în spate, cu un pistol cu aer comprimat, în faţa unei discoteci. Agresorul de 18 ani avea permis de portarmă doar de trei zile şi primise pistolul cadou de la tatăl său. Pe 14 august, un poliţist al Secţiei 19, din Capitală, a fost împuşcat cu un pistol cu gaze, în timp ce încerca să aplaneze un scandal izbucnit între două grupări de romi din cartierul Rahova.

Infractorii pot deţine pistoale cu bile

Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, în România sunt înregistraţi 37.532 de posesori de arme neletale. Fenomenul a luat amploare mai ales în Bucureşti, unde sunt înregistraţi aproximativ 14.000 de deţinători de pistoale cu gaze şi bile. Numărul foarte mare al acestora este cauzat de permisivitatea legii armelor şi muniţiilor. Poliţia nu are dreptul de a impune restricţii pentru anumite persoane, chiar dacă există dovezi clare că aceştia sunt infractori.

"Este clar că uzul de armă a devenit un fenomen care a luat amploare în România. De la începutul acestui an au fost înregistrate 42 de evenimente cu arme neletale deţinute legal, cu 12 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În prezent, cine doreşte să îşi cumpere o armă o poate face în baza unei simple notificări date de poliţist.

Nu avem dreptul să le interzicem oamenilor acest lucru. Nici măcar nu putem să îi întrebăm scopul achiziţionării respectivei arme, pentru a nu fi acuzaţi de abuz în serviciu", ne-a declarat comisarul-şef Nicolae Marinescu, directorul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IGPR.

Modificarea legislaţiei, tergiversată

Poliţia a făcut o serie de propuneri pentru amendarea Legii 295 din 2004 referitoare la regimul armelor şi muniţiilor. Aceste amendamente au ajuns la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, aşteptând de peste două luni să fie propuse guvernului.

"Printre altele, am cerut introducerea obligativităţii cazierului judiciar pentru solicitarea autorizaţiei şi transformarea pedepselor pentru uzul de armă în afara cazurilor prevăzute de lege, de la sancţiune contravenţională la pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Adică din contravenţie, sancţionată cu 5.000 de RON şi confiscarea armei, la infracţiune", a mai spus comisarul Nicolae Marinescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite