REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Mediile finale de la Capacitate se afişează miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri se afişează mediile finale de la Evaluarea Naţională, iar joi se va comunica ierarhia la nivel de judeţ, care va arăta elevilor la ce liceu ar putea să intre în urma repartizării computerizate.

Elevii care au dat examenul de Capacitate săptămâna trecută află în decursul zilei de miercuri dacă au obţinut note mai mari în urma contestaţiilor depuse sâmbătă, listele cu mediile finale urmând să fie afişate atât la şcoli, cât şi pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene.

În plus, joi, elevii şi părinţii vor afla şi ce loc ocupă copilul în mult aşteptata ierarhie la nivel judeţean, în funcţie de care îşi vor putea cântări opţiunile pentru liceu. Ierarhizarea, realizată pe fiecare judeţ, la nivel naţional, urmează să fie publicată pe site-ul admitere.edu.ro în data de 4 iulie.

Conform rezultatelor parţiale afişate sâmbătă, în jur de 76% din cei peste 123.000 de elevi prezenţi la Evaluarea Naţională au luat note mai mari de 5.

Notele finale, afişate diferit în ţară

„Noi, la nivel de Capitală, am decis ca rezultatele finale de la Evaluarea Naţională, după contestaţii, să fie afişate simultan la ora 18.00, atât la şcoli cât şi pe site-ul inspectoratului şcolar, însă nu ştiu să existe o decizie la nivel de minister în acest sens. Ierarhia pe fiecare judeţ va fi afişată pe 4 iulie de Ministerul Educaţiei, pe site-ul admitere.edu.ro”, a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar din Bucureşti.

După afişarea mediilor la Evaluarea Naţională, următorul pas este completarea fişei de înscriere pentru repartizarea computerizată la liceu, în perioada 5-9 iulie, în funcţie de ultima medie de admitere la liceul dorit, de locul ocupat de elev în ierarhia locală, dar şi de numărul de locuri disponibile pentru fiecare specializare.

Ca atare, un instrument util este broşura admiterii la liceu, publicată deja de fiecare inspectorat şcolar judeţean, unde părinţii pot vedea integral oferta tuturor liceelor: de la cele 1.449 de licee de stat ( dintre care colegii naţionale – 235,  licee teoretice – 295, vocaţionale – 98 şi tehnologice – 821), până la cele 44 de licee private acreditate din ţară.

Oferta pentru părinţii cu dare de mână

Taxele anuale la o astfel de instituţie privată de învăţământ preuniversitar variază între 1.000 – 1.200 de euro şi pot să ajungă chiar şi la 8.900 de euro, în funcţie de specificul şcolii, de prestigiul acesteia, dar şi de activităţile extraşcolare desfăşurate în şcoală. Un astfel de exemplu este Liceul Teoretic Naţional, unde elevii au parte şi de consiliere profesională şi de ajutor suplimentar, pe lângă pregătirea academică de bază.

Profesorii sunt antrenaţi să identifice talentele şi înclinaţiile fiecărui elev şi să-l pregătească personal, astfel încât elevii să obţină cele mai bune performanţe. Cel mai important este că profesorii liceului sunt gata să se adapteze nevoilor tinerelor generaţii, susţine  directorul instituţiei, Silvia Moraru, care consideră că aceasta este vremea schimbării. „Actualii miniştri din sistemul educaţiei sunt oameni tineri. Vârsta şi pregăirea lor sunt sinonime cu deschiderea către nou”, spune aceasta.

Silvia Moraru, directorul Liceului Teoretic Naţional: „La noi, elevii sunt testaţi la fiecare oră”

Profesoara de chimie Silvia Moraru conduce acum Liceul Teoretic Naţional, o instituţie de învăţământ privată, după ce timp de 13 ani a fost director al Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”. În cei 35 de ani de carieră i-au trecut prin mână mii de elevi. Silvia Moraru a fost şi profesoara lui Mircea Badea, a jurnalistului Adrian Halpert, precum şi a Mirunei Ionescu şi a lui Cătălin Tolontan.

Cum se desfăşoară o oră la Liceul Teoretic Naţional?

În mod tradiţional – şi se întâmplă la toate liceele publice – profesorul intră la oră, strigă catalogul şi apoi ascultă câţiva elevi. Apoi predă o lecţie nouă, ceea ce înseamnă că vorbeşte şi scrie la tablă cam 30 de minute, după care elevii îşi notează temele pentru acasă.

La Liceul Teoretic Naţional, profesorul începe ora cu un material multimedia, în care sunt prezentate conceptele şi temele lecţiei, după care au loc discuţii pe marginea noutăţilor, astfel încât elevii să îşi însuşească firesc noile cunoştinţe. Elevii dau apoi un test în fiecare oră, iar cei care nu au reuşit să înţeleagă toate conceptele vor lucra individual cu un profesor, în timp ce elevii care au obţinut punctaj maxim vor avea de rezolvat exerciţii mai complexe. În felul acesta, studentul să autodepăşeşte de fiecare dată.

De ce credeţi că e nevoie de o altă abordare a pregătirii elevilor?

În lumea de azi în care transformările, în toate domeniile, au loc cu repeciziune, educaţia copiilor şi tinerilor în şcoli capătă valenţe noi. Un învăţământ cantonat în nişte norme universale, rigide, folosind aceleaşi metode de învăţare, predare şi verificare a cunoştinţelor ca în secolele trecute nu mai poate asigura accesul ultrarapid la informaţie, conturarea personalităţii tinerilor sau dezvoltarea capacităţii creatoare a fiecărui elev.

Îi cunoaşteţi pe actualii miniştri ai Educaţiei?

Întâmplarea face să îi cunosc pe amândoi. Dacă pe Remus Pricopie l-am cunoscut în calitatea sa de părinte, pentru că în timp ce eram încă director la „Tudor Vianu”, băiatul său a venit în clasa a V-a, pe Mihnea Costoiu îl cunosc de mai multă vreme. Puţini mai ştiu că actualul ministru al Cercetării a fost olimpic internaţional la fizică, astfel că am participat la multe acţiuni împreună.

Calendar admitere liceu

  • 5-9 iulie - Completarea fişelor de înscriere
  • 6-10 iulie - verificarea fişelor de înscriere
  • 16 iulie - repartizarea computerizată
  • 17 iulie - afişarea listelor cu repartizaţii
  • 17-26 iulie - depunerea dosarelor la licee  
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite