Reacţia Comisiei Europene la decizia de revocare a lui Augustin Lazăr: Procedura împotriva Procurorului General provoacă îngrijorări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a reacţionat joi după anunţul făcut miercuri de ministrul Justiţiei de revocar a Procurorului General, afirmând că demararea acestei proceduri „produce îngrijorare”.

Comisia Europeană are prima reacţie la vestea că procurorul general al României, Augustin Lazăr, ar putea fi schimbat din funcţie la cererea mninistrului Justiţiei, Tudorel Toader.

"Comisia Europeană, împreună cu partenerii internaţionali şi statele membre, au subliniat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt de o importanţă fundamentală.

După revocarea şefei DNA anul acesta, procedura de revocare a procurorului general produce îngrijorare.

Procedurile solide şi indepedente de revocare şi numire a procurorilor şefi au fost dintotdeauna un element-cheie al recomandărilor noastre. Comisia se va referi la situaţia generală din România în următorul ei raport MCV din 13 noiembrie,” transmite Comisia Europeană.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri seară, că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public.

Cu doar două zile în urmă Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de procedura de revocare. Raportul de evaluarea a procurorului general este răspunsul pe care Executivul înţelege să-l dea Comisiei de la Veneţia”, a afirmat Augustin Lazăr.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite