Proteste de amploare faţă de despăduririle abuzive, anunţate pentru sâmbătă în Bucureşti. Moblizarea s-a făcut pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta defrişărilor din România INFOGRAFIE Adevărul
Harta defrişărilor din România INFOGRAFIE Adevărul

Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi, sâmbătă, la proteste în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora, faţă de despăduririle abuzive. Iniţativa organizării acţiunii aparţine campaniei „Uniţi Salvăm“, aflată în centrul protestelor faţă de exploatările aurifere de la Roşia Montană şi faţă de exploatarea gazelor de şist. Mobilizarea s-a făcut pe Facebook.

“Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţă împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţă totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive “retrocedările ilegale de păduri” îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, “Prinţul” Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”, se arată în anunţul de mobilizare de pe Facebook creat de ”Uniţi Salvăm”.

În Capitală adunarea va avea loc la intrarea în Parcul Herăstrău, din Piaţă Charles de Gaulle, şi şi-au anunţat prezenţa pe Facebook peste 9.000 de persoane, scrie hotnews.ro. Participanţii sunt invitaţi la “o plimbare” pe traseul Piaţă Charles de Gaulle, Piaţă Victoriei, Buzeşti, bd. Ştirbei Vodă, Cotroceni, Parcul Izvor şi Ministerul Mediului.

Manifestaţii similare vor avea loc şi în oraşele Alba-Iulia, Arad, Baia Mare, Bârlad, Braşov, Cluj, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Galaţi, Iaşi, Mangalia, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui.

harta greenpeace defrisari adevarul

De unde a pornit scandalul

Scandalul a pornit după difuzarea unor  investigaţii care prezintă practicile frauduloase de exploatere a lemnului din pădurile României de către compania austriacă Holzindustrie Schweighofer. Dezvăluirile au ajuns şi în presa germană. Un amplu material publicat de ”Der Spiegel” a prezentat investigaţiile activistului Gabriel Păun, de la ”Agent Green”, şi ale lui Alexander von Bismarck, de la Environmental Investigation Agency (EIA). De asemenea, publicaţia germană a făcut şi istoricul firmei, de la venirea ei în România, în timpul Guvernului Năstase, şi cum a ajuns să monopolizeze piaţa locală a prelucrării lemnului, punând pe butuci micile afaceri autohtone.
EIA, un ONG de mediu cu birouri în Washington D.C. şi Londra, a publicat mai multe filmări din care reiese că reprezentanţii companiei Holzindustrie Schweighofer România ar accepta cu bună ştiinţă şi ar recompensă printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din pădurile din România.

La iniţiativa de-clic.ro, a fost lansată petiţia “Salvează pădurea: ia drujbă din mâna Holzindustrie Schweighofer!“, care a fost semnată deja de circa 8.000  de persoane.

“După ani de dezbateri, Parlamentul a adoptat recent o lege de modificare a Codului Silvic. Legea este departe de a fi una ideală, însă acum se află în pericol de a fi amendată din nou, la presiunea firmelor austriece. Miza este limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricărei companii în procesarea unei specii de arbori din România. În replică Holzindustrie Schweighofer, care toacă deja, la propriu, pădurile României a trecut la intimidări. Această ameninţă cu deteriorarea relaţiilor comerciale dintre Austria şi România dacă plafonarea nu este eliminată din lege. Ameninţările au funcţionat: preşedintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii şi a retrimis-o în luna martie Parlamentului pentru rediscutarea amendamentelor impuse de HolzindustrieSchweighofer. Cere ACUM deputaţilor să introducă URGENT Codul Silvic pe ordinea de zi a plenului şi să respingă amendamentele solicitate prin vocea preşedintelui României de Holzindustrie Schweighofer”, scrie în petiţie.

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer România spun într-un punct de vedere trimis la solicitarea HotNews.ro că respectă legile şi reglementările în vigoare atunci când cumpără lemn.

Replica austriecilor

Ca urmare a scandalului iscat, Gerald Schweighofera publicat pe site-ul companiei pe care o conduce, Holzindustrie Schweighofer, un mesaj video prin care ia atitudine faţă de acuzele că ar folosi lemn tăiat ilegal.

„În ultimele zile compania şi salariaţii noştri se confruntă cu acuzaţii grave. Un ONG reclamă faptul că noi punem în pericol pădurile României prin metode ilegale. Acesta nu este adevărul şi în consecinţă aleg să vă răspund în acest fel.

De multe decenii, Holzindustrie Schweighofer este un pionier în ceea ce priveşte prelucrarea durabilă şi responsabilă a lemnului. De asemenea doresc să vă spun de ce suntem atât de dedicaţi: lemnul este chiar mijlocul nostru de trai. Ar fi total greşit din punctul de vedere al unei afaceri de familie să distrugem această resursă. Suntem în prim-planul prevenirii tăierilor ilegale, spirjinim lupta împotriva distrugerii pădurilor şi suntem certificaţi în concordanţă cu standarde de calitate internaţional recunoscute, precum PEFC şi FSC. Noi prelucrăm doar lemn cu documente de provenienţă legală.

Pentru a garanta aceasta, am creat proceduri şi sisteme de control şi monitorizare eficiente. În momentul livrării la poarta fabricilor noastre verificăm toate documentele de provenienţă. Livrarea este acceptată în incinta unităţilor noastre doar după ce s-a demonstrat fără nici un dubiu provenienţa sa legală. În acest fel, ne asigurăm că în unităţile noastre de producţie doar lemnul însoţit de documente oficiale de provenienţă este acceptat şi prelucrat. Refuzăm în mod categoric achiziţia lemnului provenit din parcuri naţionale - chiar dacă aceasta este permisă conform Codului Silvic. Orice furnizor care nu respectă regulamentele noastre sau care încalcă prevederile legale, pierde contractul cu noi iar livrarea acestuia nu este acceptată.

În acest moment există un material video care circulă în mediul online şi care prezintă angajaţii mei filmaţi cu camera ascunsă. După cum puteţi vedea, acest material video a fost editat. Angajaţii mei m-au asigurat că ei au menţionat pretinsului vânzător că noi achiziţionăm doar lemn legal. Am cerut de mai multe ori producătorilor acestui material video să ne ofere înregistrarea originală. Am încredere totală în echipa mea. Cu toate acestea, până la clarificarea definitivă a situaţiei, am suspendat din funcţie angajatul care este responsabil pentru aceste conversaţii.

Aş dori să invit toate organizaţiile de mediu independente să se aşeze cu mine la masa discuţiilor, pentru a identifica împreună propuneri de conservare a pădurilor şi de promovare a silviculturii durabile. Şi aceasta pentru că sunt dedicat din toată inima acestui scop.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite