Procurorul care i-a amendat pe poliţiştii care l-au oprit în trafic, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Mihai Laurenţiu de la Parchetul Slobozia, care vara trecută a emis o ordonanţă prin care i-a amendat cu 5.000 de lei pe poliţiştii care îl opriseră în trafic, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

„Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vasilescu Mihai Laurenţiu (procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. l Cod penal”, se arată într-un comunicat al Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie

În iulie 2018, procurorul Mihai Laurenţiu a fost oprit în trafic pe raza localităţii Ciochina, jud. Ialomiţa, de către un echipaj de poliţie format din doi agenţi de poliţie pentru depăşirea limitei legale de viteză. „La solicitarea documentelor personale şi ale autovehiculului la control, inculpatul şi-a declinat identitatea prezentând legitimaţia de procuror. Din probele administrate reiese că acesta ar fi susţinut că nu poate fi oprit şi nici sancţionat de către poliţiştii rutieri care desfăşoară activitate sub supravegherea parchetului la care este numit, ameninţând că se va sesiza din oficiu şi le va întocmi dosar penal pentru că l-au sancţionat abuziv”, susţin procurorii SIIJ.

         

Procurorii menţionează că agenţii de poliţie au constatat, după verificarea documentelor autovehiculului, că acesta avea Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) expirată, aplicând o sancţiune şi pentru această abatere. Ulterior, la data de 2 noiembrie 2018, în calitate de procuror, acesta a emis o ordonanţă prin care a aplicat celor doi agenţi de poliţie rutieră o amendă de 5000 lei (maximul legal). 

Procurorul Mihai Laurenţiu şi-a justificat atunci decizia de a-i amenda pe cei doi poliţişti prin faptul că „uterior perioadei strict necesare efectuării procedurilor prevăzute de lege pentru sancţionarea contravenţională, au împiedicat (în orice mod) exercitarea în legătură cu procesul a atribuţiilor ce revin procurorului, încălcând astfel prevederile art. 283, alin4, din Codul de procedură penală”, se arată în ordonanţa prin care procurorul a dispus amendarea oamenilor legii. 

Concret, acesta susţinea că, în condiţiile în care se afla în timpul serviciului, şi având de soluţionat un dosar penal, poliţiştii de circulaţie au tergiversat intenţionat sancţionarea acestuia, „batjocorind prin această tergiversare magistratul amendat”. Apoi, cei doi poliţişti, „contrar deontologiei profesionale, nu au oferit să-l conducă pe procuror la parchet”, deşi aceştia se îndreptau spre aceeşi localitate, în speţă, Slobazia.

La finalul lunii noiembrie, Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia a infirmat ordonanţa emisă de procuror Vasilescu Mihai Laurenţiu de amendare a celor doi agenţi de poliţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite