"Prima super-armă cibernetică" a infectat milioane de calculatoare în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul Stuxnet, care afectează programele de gestionare ale sistemelor industriale, considerat de unii experţi "prima super-armă cibernetică" din lume, s-a mutat în China, unde a infectat milioane de calculatoare, relatează AFP.

Virusul, care a fost proiectat să atace instalaţiile nucleare ale Iranului, a găsit o nouă ţintă - China. Stuxnet au provocat pagube în China, unde a infectat milioane de computere din întreaga ţară, a raportat mass-media în această săptămână.

Stuxnet este un virus periculos datorită capacităţii de preluare a controlului asupra computerelor care comandă diverse utilaje şi monitorizează funcţionarea. Astfel, virusul odată instalat poate ajunge să controleze sisteme precum pompe, motoare, alarme şi supape.

Acest malware este special conceput pentru a sabota fabrici şi sisteme industriale, în loc de furtul datelor cu caracter personal,  a declarat un inginer din cadrul furnizorului de solutii anti-virus Rising International Software pentru Global Times.

Dacă Stuxnet reuşeşte să infecteze calculatoarele fabricilor din China, sectoarele în cauză ar putea intra în colaps. Ar putea duce la afectarea securităţii naţionale, a adăugat acesta.

Stuxnet, identificat în iunie, infectează un program dezvoltat de compania Siemens, utilizat pentru controlul şi administrarea a numeroase instalaţii industriale, inclusiv platforme petroliere, centrale electrice sau conducte pentru transportul ţiţeiului.

image

Financial Times a afirmat, vineri, că Stuxnet este primul virus informatic care are capacitatea de a avaria fizic instalaţii industriale. Până în prezent, Virusul a afectat în principal sisteme informatice din Iran, dar şi din India, Indonezia sau Pakistan.

30.000 de adrese IP infectate în Iran

În Iran au fost înregistrate până în prezent circa 30.000 de adrese IP infectate de virusul Stuxnet, a declarat Mahmoud Liayi, responsabil pentru tehnologia informaţiei la Ministerul Industriei, citat de publicaţia guvernamentală Iran Daily.

Stuxnet transmite unui anumit destinatar informaţii privind liniile de producţie industriale şi sistemele de automatizare. Informaţiile sunt apoi prelucrate de creatorii virusului, pentru a pune la cale comploturi împotriva ţării, a precizat Liayi.

El a adăugat că "la originea acestui virus se află probabil un guvern străin", ţinând cont de complexitatea acestuia.

Iran Daily a evocat însă "un război electronic al Occidentului împotriva Iranului", citând mai mulţi experţi care pun în discuţie implicarea Statelor Unite şi a Israelului.

Financial Times a afirmat că virusul ar putea viza centrala nucleară iraniană de la Bushehr, însă Siemens a precizat că nu a livrat programul vulnerabil pentru centrala construită de Rusia, care va intra în funcţiune până la sfârşitul anului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite