Pompierul care a salvat opt copii de la înec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sublocotenentul Marian Ruscan (23 de ani) a fost îngerul păzitor al unei familii din comuna Arbore, județul Suceava. Surprinşi de puhoaie, soţii Bodnariu şi cei opt copii ai lor s-au refugiat în podul locuinţei, ţipând după ajutor. Pompierul Ruscan şi-a riscat viaţa şi i-a adus pe toţi pe uscat.

UPDATE: Bănăţenii sunt nepăsători faţă de sinistraţii din Moldova. Doar doi oameni au făcut donaţii!

Opt dintre cei 11 copii ai familiei Bodnariu şi părinţii lor din comuna suceveană Arbore au trecut săptămâna aceasta prin cea mai mare cumpănă a vieţii. Ei au fost la un pas să fie măturaţi de viitura care s-a abătut miercuri asupra satului.

De frică, s-au urcat cu toţii în podul casei şi priveau îngroziţi spre puhoaiele care se năpusteau cu putere peste sat. Cu ultimele puteri, micuţii cu vârste între 2 şi 14 ani ţipau după ajutor, în timp ce părinţii lor încercau cu disperare să găsească o cale să scape de apa care le acoperise deja jumătate din casă. „Când am văzut apa atât de mare în curte, m-am gândit la familia mea care era adăpostită în casă. Am urcat în pod cu gândul să-i salvez, dar apa a ajuns până în dreptul ferestrelor casei şi mi-a fost frică să mai ies cu cei mici şi soţia", ne-a povestit Mircea Bodnariu, tatăl copiilor.

Scoşi pe ferestre

După minute întregi de teroare, salvarea a venit de la „îngerul păzitor", aşa cum l-au numit copiii pe Marian Ruscan (23 de ani). Pompierul, sublocotenent la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, a fost alarmat de vecinii familiei Bodnariu că în casa acestora sunt captivi mai mulţi oameni. „Am fost anunţaţi că sunt persoane izolate între ape. Am ajuns în cel mai scurt timp la casa lor şi toţi erau în pod", îşi aminteşte salvatorul.

Imediat s-a mobilizat, s-a legat cu frânghii de alţi colegi care erau pe mal pentru a nu fi luat de şuvoaie şi, cu ajutorul a doi militari, a escaladat pereţii casei. „Am luat-o prin apa care ajunsese până la doi metri în faţa casei familiei Bodnariu. Am escaladat pereţii locuinţei şi i-am scos pe toţi cei zece pe geamuri", a mai spus pompierul.

Ultima oră: Insula Mare a Brăilei nu va fi inundată pentru salvarea Galaţiului

Prefectura a pregătit două puncte de colectare/Vezi aici unde și ce puteți dona sinistraților din țară

Dunărea a depășit cota istorică la Brăila și a inundat câteva clădiri de pe Faleză/Află de aici prognoza (FOTOGALERIE)

„Cel mai mic se uita încremenit"

Tânărul salvator îşi mai aminteşte că l-a marcat privirea celui mai mic dintre fraţi, Octavian, care nu avea mai mult de 2 ani. „Cel mai mic se uita încremenit la mine când l‑am luat în braţe. Avea nişte ochi foarte mari şi nu a scos niciun sunet. Am făcut tot ce am putut pentru ei. Asta este meseria noastră, pe care o urmăm cu sfinţenie zi de zi", a declarat Marian Ruscan. „Mi-a fost foarte frică. A venit omul acela îmbrăcat în uniformă şi m-a scos în braţe pe geam. Toată curtea era plină cu apă mai mare decât mine", îşi aminteşte Samuil Bodnariu, în vârstă de 12 ani.

„Dumnezeu să-i păzească"

Şi tatăl celor opt micuţi este fericit că toţi copiii săi au scăpat cu bine de potopul care s-a abătut asupra lor. „Trei dintre copii erau plecaţi în altă localitate, dar pe ăştia mici îi aveam acasă. Îi mulţumim pompierului care ne-a scos pe geam şi celorlalţi care l-au ajutat. Fie ca Dumnezeu să-i păzească şi pe ei şi pe familiile lor", a spus Mircea Bodnariu, tatăl micuţilor.

Băsescu: Cu ce să vă facem digul?

Aflat ieri printre sinistraţii din Săuceşti, judeţul Bacău, preşedintele Traian Băsescu s-a arătat iritat de nemulţumirile localnicilor. „Ţara asta se împrumută cu nouă miliarde de euro.Cereţi pensii mari, salarii mari. Când se întâmplă inundaţii, vă plângeţi că nu vă facem digul. Cu ce?", le-a spus Băsescu sinistraţilor. Oamenii i-au reclamat preşedintelui lipsa locurilor de muncă, pensiile și salariile mici şi faptul că este a treia oară în ultimii cinci ani când localitatea se inundă.

Cod galben până mâine dimineaţă

Meteorologii au prelungit, până mâine, la ora 9.00, avertizarea Cod galben de ploi pentru Moldova şi zona Carpaţilor Orientali.Vor fi afectate de ploi 16 judeţe. Acestea sunt Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău şi Prahova. Cantităţile de apă din aceste zone vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Emil Boc, atacat de ţărănişti cu ouă

Premierul României, Emil Boc, a participat ieri la şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, desfăşurată la Prefectură, unde a prezentat măsurile care vor fi luate pentru ajutorarea sinistraţilor în cazul în care Siretul şi Dunărea se vor revărsa.

La plecare, înainte ca şeful Guvernului să urce în maşina oficială, trei persoane - o femeie şi doi bărbaţi - aflate în faţa instituţiei au aruncat asupra lui cu ouă şi roşii. Jandarmii le-au imobilizat şi dus la poliţie.

1.000 de lei amendă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei, locotenentul Costin Barbu, „cele trei persoane sunt Marian Popa, preşedintele organizaţiei judeţene PNŢCD Galaţi, Nelu Furtună, vicepreşedintele acestei formaţiuni politice, şi Geanina Caracaş, preşedintele organizaţiei de tineret a PNŢCD. Aceştia au fost duşi la Secţia nr. 1 de Poliţie, unde bărbaţilor li s-au aplicat amenzi de câte 1.000 de lei, pentru constituire în grup infracţional şi aruncare de obiecte în persoane oficiale, iar femeii o amendă de 700 de lei pentru aruncarea de obiecte şi injurii".

Întrebat de ziarişti despre incidentul din faţa Prefecturii Galaţi, Emil Boc a afirmat: „Nu mă opresc pe mine doi, trei oameni care aruncă cu ouă. E o ţară liberă şi toţi avem dreptul să protestăm, aşa cum credem de cuviinţă".După şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Emil Boc s-a deplasat la Şendreni, acolo unde a fost montat, experimental, un dig mobil, metalic, asamblat din segmente etanşate cu piese speciale din cauciuc, în lungime de 800 de metri, brevetat şi pus la dispoziţie, în mod gratuit, de către o firmă din Baia Mare.

Premierul a examinat cu interes acest nou tip de îndiguire şi a declarat că dacă sistemul îşi va dovedi utilitatea va fi produs în serie pentru a fi utilizat şi în alte zone expuse pericolului de inundaţie. După aceea, deplasându-se pe digul „clasic", a vrut să repete gestul din urmă cu trei zile şi să dea o mână de ajutor celor care umpleau saci cu pământ pentru supraînălţarea acestuia. (Liviu Ghinea)

Ajutor pentru sinistraţi

Zeci de saci cu alimente, haine şi jucării s-au adunat, ieri, la centrele de colectare organizate în Capitală. Produsele strânse vor fi încărcate mâine în TIR-uri şi duse către persoanele evacuate din calea apelor din judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bacău.
Bucureştenii pot aduce produse la fostul sediu al Primăriei Municipiului Bucureşti, în sectorul 2 la un centru pe Aleea Circului, iar în sectorul 3, pe Calea Dudeşti Pantelimon.

În sectorul 4 sunt deschise şase corturi de colectare, iar în în sectorul 5 sunt 11 astfel de centre. În sectorul 6 se pot face donaţii la sediul Complexului de Servicii Sociale Sf. Nectarie, la Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi „Domniţa Bălaşa" şi la sediul Direcţiei de Protecţia Copilului.

Convoi umanitar din Oltenia

De asemenea, un convoi umanitar va pleca mâine din Oltenia către nordul ţării, încărcat cu alimente, pături şi saltele. 11.000 de ortaci din cadrul Uniunii Sindicale Mine Energie (USME) Oltenia au acceptat să renunţe la masa caldă pentru a-i ajuta pe sinistraţii din Moldova. În acelaşi timp, minerii şi energeticienii din USME Oltenia vor vira 150.000 de lei în Fondul Solidaritatea, constituit pentru ajutorarea oamenilor din localităţile inundate. (Ana-Maria Niculae, Loredana Fîciu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite