Peste 850 de persoane cu funcţii de conducere în administraţia locală, cercetate pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 750 de dosare penale privind fapte de corupţie au ajuns în acest an pe masa procurorilor după ce au fost iniţial instrumentate de poliţişti. Astfel, 1.600 de persoane au fost suspectate în aceste cazuri, iar 854 dintre cei cercetaţi au funcţii de conducere în administraţia publică locală.

Mai exact, în aceste dosare sunt suspectate 1.617 persoane, dintre care 633 pentru dare şi luare de mită, 176 pentru trafic şi cumpărare de influenţă, 31 pentru conflict de interese şi 777 pentru infracţiuni conexe celor de corupţie, prevăzute în Legea 78/2000, potrivit unui comunicat de presă emis luni de Poliţia Română.

Dintre cele peste 1.600 de persoane cercetate, 854 aveau funcţii de conducere în cadrul administraţiei publice locale, 301 dintre acestea fiind deferite Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În cazul a 109 persoane au fost luate măsuri preventive. Dintre acestea, 45 au fost arestate preventiv, opt au fost arestate la domiciliu, 33 de persoane au fost puse sub control judiciar, iar alte 23 au fost reţinute, fiind emise 46 de rechizitorii.

 

Medic gorjean, judecat pentru conflict de interese 

Într-unul dintre cazuri ajuns pe masa procurorilor, un medic gorjean este suspectat că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe care le avea ca funcţionar public, a participat la luarea deciziilor privind încadrarea în grad de handicap a mamei, soacrei şi socrului său, semnând, totodată, certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentele de evaluare medicală.

Prin încadrarea lor în grad de handicap, mama şi socrii medicului au beneficiat de indemnizaţie lunară, buget complementar şi indemnizaţie de însoţitor. Astfel, mama sa ar fi încasat prestaţii sociale în valoare totală de 28.869 de lei (pentru perioada august 2012 - mai 2014), soacra sa, în valoare de 24.215 de lei (pentru intervalul august 2011 - iulie 2012), iar socrul său suma de 18.110 de lei (pentru perioada decembrie 2012 - august 2013). Procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată pe medic pentru şase infracţiuni de conflict de interese.

Fost contabil la o primărie arădeană, cercetat pentru mai multe fapte de corupţie

Într-un alt caz, prezentant de Poliţia Română, un arădean este suspectat că, în perioada 2007-2012, când a fost contabil la o primărie din judeţul Arad, a efectuat plăţi către o societate comercială administrată de acesta şi mama sa, obţinând astfel 1.219.532 de lei. Parchetul Curţii de Apel Timişoara l-a trimis în judecată pentru conflict de interese în formă continuată (373 de acte materiale), fals intelectual şi uz de fals.

Un alt medic, din Sălaj, care se ocupa de expertiza medicală a muncii, a fost prins în flagrant în timp ce primea o sumă de bani. În această cauză au fost audiate peste 150 de persoane, anchetatorii stabilind că medicul ar fi primit aproximativ 20.000 de lei (în lei şi valută) pentru confirmarea gradului de pensie de boală în cadrul reviziilor anuale. Parchetul Tribunalului Sălaj l-a trimis în judecată pentru luare de mită.

Şeful Poliţiei Române a dispus suplimentarea poliţiştilor care anchetează fapte de corupţie

Numărul poliţiştilor care se ocupă exclusiv de combatrea corupţie, alături de procurori, a fost suplimentat prin dispoziţia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. De asemenea, Poliţia Română a intensificat colaborarea cu celelalte instituţii cu atribuţiuni în domeniu, în vederea prevenirii şi combaterii corupţiei, a precizat sursa citată.

„Corupţia reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei şi a securităţii statului. Astfel, Poliţia Română, prin structurile specializate desfăşoară activităţi de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie, sub delegarea procurorilor anume desemnaţi de la parchetele teritoriale, şi acordă sprijin Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate. Colaborarea cu ANI este importantă întrucât un conflict de interese nesoluţionat poate conduce şi la săvârşirea altor fapte de corupţie sau conexe acestora”, se mai arată în comunicatul citat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite