UPDATE Pensiile poliţiştilor şi militarilor se rediscută. Un număr de 15 şefi ai Poliţiei de Frontieră au depus dosarele de pensionare
0Pensiile poliţiştilor şi militarilor se rediscută, anunţă Ministerul Apărării Naţionale. Noul proiect ar putea duce la scăderea pensiilor speciale din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Apărării Naţionale, transmite instituţia.
„În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare", se arată într-o precizare a MApN. Anunţul ministerului este prezentat pentru a respinge informaţiile apărute în presă potrivit cărora ministrul Adrian Ţuţuianu s-ar împotrivi acestui act, considerând că ele sunt "lipsite de fundament".
Cu toate acestea, un număr de 15 persoane cu funcţii de conducere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) şi-au depus, în ultimele zile, dosarele de pensionare, transmite Mediafax. Conform sursei citate, între şefii care au cerut să se pensioneze se numără atât angajaţi din teritoriu, cât şi ai structurii centrale.
Peste 1.100 de cereri de pensionare au fost înregistrate şi sunt în curs de soluţionare, în prezent, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), arată sursa ciată.
Tudose: Situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată
Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la Antena 3, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de "moralitate", iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui "incediu" înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată.
"Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.
Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor.
"O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie. (...) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge", a afirmat el.
Întrebat despre situaţia militarilor care au ieşit deja din sistem, el a răspuns: "Am înţeles, asta e viaţa".
Tudose a spus că schimbările nu vor fi făcute "peste noapte", ci proiectul se va afla în dezbatere. El a mai explicat că cea mai mare problemă este în cazul militarilor, în schimb magistraţii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discuţii.
Media veniturilor pe 12 luni, în cuantum de 65%
Ministerul Muncii ar fi pregătit deja un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să fie modificat modul de calcul al pensiilor militarilor, noul algoritm urmând să le reducă apreciabil pentru cei care se vor pensiona după adoptarea actului normativ.
Potrivit proiectului, se va lua în calcul media soldelor lunare/salariilor de funcţii din 12 luni din ultimii cinci ani, la alegere, în cuantum de 65%. În prezent, se calculează media veniturilor brute din şase luni consecutive din ultimii cinci ani, la alegere, cu un spor de până la 15%.
Totodată, proiectul ar prevedea că ”pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”.
Dumitru Coarnă: Vor să execute tot ce înseamnă sistem operativ
Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), spune că Ordonanţa care se pregăteşte va fi un atac direct împotriva celor din sistemul operativ, care duc greul în Poliţie, dar şi în SRI sau Armată.
”Se va majora vârsta de pensionare şi se va diminua cuantumul, adică sistemul de referinţă din care rezultă valoarea bănească a pensiilor celor care îşi vor depune dosarul de pensionare de acum înainte. Din informaţiile mele, vor să umble la sporurile pe bază de pontaj. Asta înseamnă atac direct asupra ofiţerilor şi agenţilor de poliţie, SRI, SPP, MApN din zona executivă, pentru că numai ei lucrează în condiţii speciale – de noapte, sâmbătă, duminică. Acolo va fi atacul. Vor să execute tot ce înseamnă sistem operativ din Poliţie, SRI, MApN şi SPP. Din motivul ăsta lumea pleacă din sistem. Pentru că salarizarea nu au mărit-o, acum ne taie şi pensiile, iar oamenii nu vor să mai moară pe stradă pentru Olguţa Vasilescu sau Carmen Dan”, a explicat, pentru ”Adevărul”, Dumitru Coarnă.
În încercarea de a atenua nemulţumirile poliţiştilor, ministrul de Interne Carmen Dan a anunţat, luni, că salariile acestora vor fi mărite. În plus, în sistem se vor face şi circa 4.000 de angajări, pentru a suplini deficitul de poliţişti care lucrează în stradă.