Omar Hayssam îl trage după gratii pe doctorul Mohamad Yassin, negociatorul eliberării ziariştilor români răpiţi în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam l-a turnat la DNA pe medicul Mohamad Yassin, pentru o şpagă de 2 milioane de euro FOTO Adevărul
Omar Hayssam l-a turnat la DNA pe medicul Mohamad Yassin, pentru o şpagă de 2 milioane de euro FOTO Adevărul

Mohamad Yassin, cel care a avut un rol-cheie în negocierea eliberării celor trei jurnalişti români răpiţi în 2005, în Irak, a fost arestat pentru o şpagă de 2 milioane de euro. El ar fi fost turnat la DNA chiar de Omar Hayssam, condamnat pentru răpirea ziariştilor.

Medicul de origine siriană Mohamad Yassin este acuzat că ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a unei pedepse cu închisoarea. Surse judiciare susţin că, în schimbul banilor, Yassin urma să tragă sfori pentru eliberarea vechiului său prieten Omar Hayssam. Potrivit aceloraşi surse, unul dintre denunţători în acest caz ar fi fost chiar Hayssam, care s-ar fi simţit escrocat.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)  arată că a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva lui Mohamad Yassin, pentru trafic de influenţă, şi a lui Tahli Fadel, pentru complicitate la această infracţiune.

Arestaţi pentru 30 de zile

“În perioada octombrie 2014 – martie 2015, inculpatul Yassin Mohamad, în mod direct şi prin intermediul inculpatului Tahli Fadel, a pretins de la doi denunţători, suma de aproximativ 2.000.000 euro, prevalându-se de influenţa exercitată asupra organelor judiciare, în vederea desfiinţării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare aplicate unui condamnat, şi el denunţător în cauză, cu consecinţa punerii în libertate a acestuia din urmă”, se arată în ordonanţele procurorilor.
La sfârşitul săptămânii trecute, magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au trimis pe Mohamad Yassin în arest, pentru 30 de zile, după ce, anterior, procurorii anticorupţie îl reţinuseră timp de 24 de ore. Sirianul mai are însă o şansă să petreacă Paştele în libertate dacă instanţa superioară, Curtea de Apel Bucureşti, îi admite contestaţia făcută la măsura arestării preventive. Alături de el a fost arestat şi Tahli Fadel, acuzat de complicitate.
Fadel Tahli a fost cercetat şi în dosarul “Foresta Nehoiu”, în care Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, în iunie 2010.

Prietenul la nevoie se cunoaşte

Pe medicul Mohamad Yassin şi Omar Hayssam îi leagă o veche prietenie. Cei doi au fost şi parteneri de afaceri. Mai mult, Yassin şi-a ajutat conaţionalul să-şi pună la adăpost averea în momentul în care autorităţile române au vrut să i-o confişte în dosarul răpirii ziariştilor români în Irak.
În 2004, Omar Hayssam era în ”Top 300 Cei mai bogaţi români”, cu o avere estimată la aproape 100 de milioane de dolari. Sirianul îşi dobândise această poziţie în calitatea lui de asociat în câteva firme cu cifre de afaceri însemnate. Astfel, Omar Hayssam deţinea 90% din City Center din Bucureşti, 98% din Bucovina Enterprises – producător de ape minerale – şi o cotă aproape la fel de însemnată la Rio Bucovina Distribution. Medicul a preluat o parte din participaţiile deţinute de Omar Hayssam la diferite companii. Tot la Yassin au ajuns zeci de mii de metri pătraţi de teren intravilan deţinute de Omar Hayssam. Transferul terenurilor s-a făcut prin intermediul familiei soţiei lui Hayssam, Adela.

Omar Hayssam, 23 de ani la puşcărie

Curtea Supremă l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 23 de ani şi 4 luni de închisoare, prin contopirea pedepselor primite de acesta în trei dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul “Volvo Truck” şi trei ani de închisoare în dosarul “Foresta Nehoiu”. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut astfel decizia dată în luna februarie de Curtea de Apel Ploieşti.
După ce a intrat în vigoare noul Cod Penal, unele dintre aceste pedepse au fost reduse, instanţa stabilind la final ca pedeapsa principală cea mai grea să fie de 13 ani şi patru luni închisoare, în dosarul răpirii jurnaliştilor. La aceasta, instanţa a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse principale, astfel că, în final, Omar Hayssam va executa 23 de ani şi 4 luni de închisoare.

Yassin, rol-cheie în eliberarea ziariştilor

Mohamad Yassin, stabilit în România în urmă cu  20 de ani, a avut un rol important în negocierea eliberării jurnaliştilor români răpiţi în Irak. În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad. În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.
La 29 aprilie 2005, Mohamad Yassin, împuternicit de preşedintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, a plecat la Bagdad pentru a contacta autorităţile irakiene. Din echipa de negociatori au mai făcut parte, printre alţii, ambasadorul României în Irak, Mihai Stuparu, reprezentanţi ai Ligii de Prietenie Româno-Irakiene şi ai Asociaţiei Clericilor Musulmani.
În urma negocierilor cu răpitorii, la 22 mai 2005, cei trei jurnalişti români au fost eliberaţi.

Omar Hayssam, fugit din ţară

În 2006, la un an de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Omar Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.
Au urmat negocieri intense între autorităţile române şi cele siriene, în urma cărora, în iulie 2013, Omar Hayssam a fost readus în ţară şi încarcerat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite