Numărul persoanelor scoase în stradă atinge cote alarmante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

stat" se trezesc astfel, de cele mai multe ori, aruncaţi în stradă. În cele mai fericite cazuri, li se oferă posibilitatea de a rămâne în continuare în apartamente, contra unor chirii vizibil

stat" se trezesc astfel, de cele mai multe ori, aruncaţi în stradă. În cele mai fericite cazuri, li se oferă posibilitatea de a rămâne în continuare în apartamente, contra unor chirii vizibil mărite, pe care mulţi dintre ei nu şi le pot însă permite.
Viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, a prezentat ieri câteva variante care ar putea rezolva problema persoanelor rămase fără locuinţe în urma evacuării. El solicită guvernului iniţierea unui program de construcţii de locuinţe prin ANL destinate închirierii pentru evacuaţii sau chiriaşii din imobile redobândite de proprietar. Altă variantă susţinută de Orza este creditarea specială pentru această categorie şi eventual subvenţionarea cu sume de bani din costul unei locuinţe achiziţionate de aceştia cu credit ipotecar. Acordarea unei sume fixe de bani ca subvenţie pentru chiria achitată la proprietar, dacă se mută în gazdă ca urmare a evacuării chiriaşului din imobilul redobândit de proprietar este altă soluţie pentru rezolvarea acestei crize. Aceste sunt propunerile venite de la Timişoara pentru elaborarea proiectului de lege privind protecţia persoanelor rămase fără locuinţă în urma restituirii locuinţelor preluate în mod abuziv în perioada comunistă.

Perspective sumbre
Anul acesta, în evidenţa Primăriei Timişoara sunt 538 de cereri din partea evacuaţilor de repartizare a unei locuinţe. Majoritatea solicitanţilor au însă familii, aşa că numărul persoanelor evacuate sau aflate în curs de evacuare depăşeşte o mie. Conform evidenţelor primăriei, doar numărul copiilor minori ai familiilor înscrise pe această listă este de 337. "Având în vedere numărul mare de persoane evacuate ca urmare a retrocedării imobilelor şi numărul mic de locuinţe existent, din totalul de solicitări estimăm că pot fi soluţionate favorabil doar 5%", a declarat Orza. "În anii viitori, datorită numărului mare de retrocedări, se creează situaţii deosebite, respectiv instanţa de judecată pronunţă sentinţe judecătoreşti care devin definitive, irevocabile şi executorii care dispun evacuarea, necondiţionată de atribuirea altui spaţiu de locuit corespunzător, a foştilor chiriaşi şi a familiilor acestora. Aceştia din urmă sunt nevoiţi să părăsească locuinţa, fiind evacuaţi în stradă", spune viceprimarul Adrian Orza.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite