Nu aşa se face Unirea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei
FOTO Inquam Photos Liviu Florin Albei

Mare diferenţă între cele trăite, de mine, la manifestaţia unioniştilor, şi cele povestite de alţii, la televiziuni cunoscute. Cum a fost la marşul pentru reîntregirea naţională? Până la Piaţa Victoriei frumos, emoţionant, un miting paşnic. În faţa palatului premierului a început diversiunea, care a reuşit macularea unui ideal frumos.

1. La locul adunării iniţiale, la Hanul lui Manuc, unde erau circa o mie de persoane, dominanţi erau tinerii, cei mai mulţi studenţi din Republica Moldova, unii dintre ei fiind invitaţi, de George Simion la microfon. Vestea bună, dată în acest context, era că junii basarabeni vor iniţia un referendum pentru unire, în 2018.

2. La microfon a fost şi prima slăbiciune a organizatorilor, pentru că primul vorbitor pare a fi fost din partea unui partid, de care s-a delimitat imediat George Simion, liderul Acţiunii 2012.

3. S-a plecat frumos de la Hanul lui Manuc, s-a trecut cu steaguri fluturate şi scandări unioniste prin Piaţa Universităţii.

4. De aici apare şi prima întrebare. De ce mai trebuiau întorşi manifestanţii în Piaţa Universităţii?

5. A urmat o deplasare plăcută, din Piaţa Universităţii la Piaţa Victoriei, cu steaguri fluturate, scandări unioniste, mulţi juni bucuroşi de evenimentul în sine.

6. La Piaţa Victoriei a început... diversiunea.

7. Brusc, fără nicio explicaţie, prin megafon, cel ce conducea manifestaţia a decis ca mulţimea, care se mărise de la Hanul lui Manuc, la Piaţa Victoriei, să revină, pe Calea Victoriei, în Piaţa Universităţii. O decizie lipsită de sens, din moment ce anunţase iniţial că manifestanţii vor rămâne în Piaţa Victoriei până va veni acolo Dacian Cioloş.

8. Jandarmii au fost prinşi pe picior greşit şi au alergat, cu sufletele la gură, pentru a bloca Calea Victoriei.

9. Ca din senin a apărut ceea ce părea a fi o femeie în vârstă, roşie în obraji, strigând contra basarabenilor şi afirmând că Basarabia trebuie să rămână la…ruşi.

10. Apoi un june cu un mare Tricolor încerca să scape de el, pentru ca să îl dea altcuiva, gest destul de semnificativ pentru deruta ce se dorea a fi instalată.

11. M-am apropiat de zidul format de jandarmi pentru a vorbi cu George Simion, care nu răspundea la telefonul mobil, deja închis.

12. Acolo era un grup de robuşti, unul dintre ei spunându-i celuilalt: „Hai să intrăm în ei!” Adică în jandarmi.

13. În SUA, unde am fost, pentru nerespectarea traseului aprobat, toţi manifestanţii care s-au abătut de la traseu ar fi fost săltaţi pe sus de poliţia americană, fără nicio negociere la faţa locului.

14. În mod ciudat, o voce afirma că ar fi bine să iasă o încăierare, să vină salvarea...

15. Am revenit în Piaţa Victoriei, acolo unde era locul aprobat pentru miting.

16. Cine a gândit diversiunea obţinuse deja victoria. În „ţarcul” metalic erau deja unionişti dispersaţi pe grupuri.

17. Au apărut doi tineri, cu drapele pe ei, care scandau aiurea, în timp ce românii prezenţi se întrebau ce urmează.

18. Un imberb a anunţat că George Simion a fost arestat. Era clar, nu exista un lider secund şi fără el, restul mulţimii părea ca o turmă de oi, fără cioban. Un lucru inadmisibil.

19. A apărut o Cosânzeană, cu păr de amazoană, picioare lungi şi o portavoce îndemnând lumea să se ducă pe Calea Victoriei, traseu neaprobat, pentru negocieri cu jandarmii! Nebunie totală...

20. A fost momentul când am decis să plec, pentru că manifestaţia unioniştilor se transformase în altceva.

21. Ajuns acasă am urmărit scârbit comentariul lui Robert Turcescu de la B1TV, util poate campaniei unui partid, de a da jos guvernul actual.

22. Acum am înţeles cât de repede au acţionat unii, cu alte manifestaţii, pentru a fi dat jos premierul Victor Ponta.

23. Dacă intenţia serioasă a organizatorilor manifestaţiei era să stea în Piaţa Victoriei până vine Dacian Cioloş, atunci este pur şi simplu inexplicabilă, asta ca să fiu elegant, de ce brusc a fost manipulată mulţimea spre Calea Victoriei, spre uluirea jandarmilor şi a multor demonstranţi.

24. Că sunt alte scopuri o demonstrează şi chemarea manifestanţilor la Piaţa Universităţii! Ce să facă acolo? Să planteze flori, ca minerii lui Iliescu?

25. Dăm vina pe ruşi, pe germani, dar războiul româno-român continuă, mai nou şi pe stradă.

26. Reîntregirea naţională nu este jocul de biliard al unui singur om, nici al unei organizaţii, ci al unei naţiuni inteligente, precum cea română.

27. Ceea ce am văzut astăzi a fost transformarea unei manifestaţii democratice, frumoase, în isteria unor juni cam de prea multă vreme neduşi pe la cosânzene.

28. Nu aşa se face Unirea.

29. Cineva îmi semnala prezenţa unui obişnuit al Pieţii Universităţii la acest marş. O fi unirea obiectiv de interes naţional, dar nu are nimic în comun cu batalioanele de asalt şi cu cei de profesie manifestanţi pe viaţă.

30. Nu ne iese reîntregirea dorită pentru că unora le place să aplice principiul dominoului. Dar domină, prost şi regretabil, mulţimile naive.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite