Magistrat: Directiva UE invocată de PSD-ALDE se referă „la cu totul alte aspecte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denis-Gabriela Ghervase Foto> gds.ro
Denis-Gabriela Ghervase Foto> gds.ro

Pe magistraţi îi îngrijorează lipsa de transparenţă şi urgenţa cu care sunt adoptate modificările la codurile penale şi la legile justiţiei. Mai mult, judecătorii şi procurorii spun că Directiva Uniunii Europene invocată de coaliţia PSD-ALDE „se referă la cu totul alte aspecte şi nu la cele menţionate în modifările aduse”

UPDATE Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) îşi exprimă "dezacordul ferm" faţă de lipsa consultării instanţelor şi parchetelor cu privire la modificările Codului penal şi Codului de procedură penală şi spune că o consultare formală, de pe o zi pe alta sau în viteza variantelor succesive ale unui proiect de lege, care nu pot fi urmărite coerent sau nu sunt comunicate în timp util, nu este consultare, ci simulacru. AMR mai afirmă că nici instanţelor şi nici parchetelor nu li s-au trimis proiectele legilor de modificare a Codurilor, astfel încât au fost nevoite "să prindă câte ceva" din spaţiul public, fără a avea certitudinea unui act oficial, "să se îngrijoreze pentru ceea ce au auzit sau să comenteze în orb de frica adoptării netransparente a unor legi de esenţă".

"S-a afirmat repetat că pachetul cuprinzând cele două proiecte de legi privind modificarea codurilor a fost dat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, spre dezbatere, în numele obiectivului de implementare a directivei privind prezumţia de nevinovăţie, precum şi pentru implementarea unor decizii ale Curţii Constituţionale. Dar, chiar şi prin raportare la acest scop sau, mai ales prin raportare la acest scop, importanţa unor astfel de legi impunea consultarea instanţelor şi parchetelor. Pentru că, în primul rând, este vorba despre modificări de substanţă care au efecte nu numai asupra actului de justiţie şi asupra modului de organizare a activităţii judiciare, ci şi asupra cetăţeanului. Pentru că, în al doilea rând, în situaţii similare, adică de modificări importante aduse Codului penal şi/sau Codului de procedură penală, instanţele şi parchetele au fost consultate, în mod efectiv, de fiecare dată, cerându-li-se puncte de vedere argumentate, în condiţiile în care judecătorii şi procurorii sunt cei ce aplică legile şi cunosc cel mai bine, în mod direct, plusurile şi minusurile dispoziţiilor legale în vigoare. Prin urmare, ei sunt în stare să aprecieze şi să propună soluţii care să răspundă necesităţilor justiţiei într-un stat de drept, dacă legislativul este cu adevărat interesat de acestea", precizează AMR.

Denis-Gabriela Ghervase, judecător la Tribunalul Dolj, a declarat la Jurnalul de seară, de la Digi24, că pe magistraţi îi îngrijorează „inclusiv legislaţia privind codul de procedură penală şi codul penal, cu atât mai mult cu cât noi n-am fost consultaţi, ci doar informaţi de CSM, care şi el a fost informat de comisia specială, motiv pentru care ne îngrijorează foarte mult toate aceste modifări care ne sunt aduse pe bandă rulantă, fără transparenţă şi în condiţii de urgenţă, deşi se invocă o directiva a UE care se referă la cu totul alte aspecte şi nu la cele menţionate în modifările aduse”.

Judecătoarea a mai spus că cei care pun în practică justiţia trebuie să fie consultaţi înainte de a fi adoptate legi în acest domeniu, pentru că efectele acestor schimbări legislative „afectează în primul rând justiţiabilii şi societatea”.

„Noi, ca magistraţi, suntem parte a acestei societăţi”, a subliniat magistratul.

Întrebată ce semnal primeşte societatea atunci când îi vede pe judecători şi procurori în stradă, protestând, Denis-Gabriela Ghervase a răspuns că „trebuie să dea foarte mult de gândit”. „Ar trebui să îşi pună întrebarea, să dea de gândit foarte mult, dacă noi magistraţii am ieşit să protestăm şi să ne expunem acest punct de vedere, punct de vedere pe care deşi l-am explicat în scris, deşi ne-am spus părerea şi care ar fi amendamentele noastre la aceste modificări legislative, din păcate n-au fost luate în calcul. CSM a dat aviz negativ pe legile justiţiei, dacă nu chiar două. Noi, prin adunări generale, ne-am menţionat punctul de vedere dar din păcate nefiind luaţi în considerare ar trebui să dea societăţii de gândit”, a precizat magistratul.

PSD şi ALDE, sprijinite de UDMR, modifică legile justiţiei şi codurile penale invocând o directivă (UE) 2016/343 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul de transpunere în legislaţia românească este aprilie 2018.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite