Lucian Bode: „10.624 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore”. Câte persoane au solicitat azil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat, vineri, că aproximativ 10.000 de ucraineni au intrat în România după ce trupele ruseşti au invadat Ucraina şi aproape 6.000 dintre aceştia au rămas pe teritoriul ţării noastre. În plus, 11 ucraineni au solicitat azil.

UPDATE- Ministerul de Interne a precizat că ucrainenii care au rămas în România în ultimele 24 de ore se află în acest moment în spaţii de cazare din Suceava, Botoşani, Maramureş şi Galaţi. 

„În acest moment, din evidenţa noastră, rezultă că majoritatea sunt cazaţi în locaţii din zona de nord a României, în judeţe de graniţă Suceava, Botoşani, Maramureş, Galaţi. Decizia le aparţine dacă vor accesa statutul de refugiat în România sau vor circula mai departe”, a explicat Lucian Bode. 

Totodată, întrebat la ce număr de refugiaţi se aşteaptă autorităţile române, Bode a transmis: „Am spus că ne pregătim la un reflux necontrolat de refugiaţi. Asta inseamnaă că dacă acest conflict absurd va continua pe un timp îndelungat, vorbim de săptămâni, să nu mai vedem acele cozi despre care vorbeam la frontieră. Precizez că acele cozi sunt pe teritoriul Ucrainei. Poliţia ucraineana de frontieră a decis sa permită accesul pe frontiera României a unui număr controlat. De aceea vedem cozile care aşteaptă să vină în România. Nu pot să vă spun un număr”.


Ministerul de Interne a precizat că, din cei aproape 10.000 de ucraineni care au intrat în România, 6.964 au rămas pe teritoriul ţării noastre până în acest moment.

„Situaţia tranzitului prin punctele de trecere a frontierelor în ultimele de 24 de ore. Astfel, dintr-un total de persoane care au tranzitat toate punctele de trecere a frontierei, 111. 817 persoane, 58.268 au fost pe sensul de intrare. Vă rog să analizaţi acest număr: 111.817, în raport cu 93.060, câte persoane au tranzitat frontiera în 23 februarie, în acelaşi interval orar, în urmă cu o zi. 

La frontiera cu Ucraina, total persoane care au tranzitat cele 6 puncte de trecere, 12.220. dintre acestea, 10.624 pe sensul de intrare în ţară.  Comparativ cu 4.041 cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. Din cei 10.624 de cetăţeni ucraineni care au intrat în România în ultimele 24 de ore, au părăsit România 3.660 de persoane. În consecinţă, pe teritoriul României în ultimele 24 de ore au rămas 6964 de persoane”, a declarat Lucian Bode, vineri, într-o conferinţă de presă. 

Totodată, ministrul a anunţat că 11 ucraineni cu solicitat azil în România şi se află, în prezent, în cele şase centre pentru refugiaţi. „Din 10.624 de persoane intrate pe teritoriul României, 11 persoane au solicitate azil în România şi se află în cele şase centre de azil. Avem aproximativ 1.100 de locuri disponibile, gradul de ocupare fiind de 50%”, a explicat Bode. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite