Lipsă de ambulanţe şi medici la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsă de ambulanţe şi medici la Satu Mare
Lipsă de ambulanţe şi medici la Satu Mare

Patru maşini pentru asistenţă la domiciliu zac în curtea spitalului, din lipsă de personal. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Satu Mare se confruntă la această oră cu o lipsă acută de maşini, dar şi de personal medical.

În oraş, 11 maşini de urgenţe medicale deservesc peste 115.600 de persoane, iar alte patru onorează solicitările la cele trei substaţii de la Negreşti, Carei şi Tăşnad. Personalul medical este format din opt medici angajaţi, număr insuficient raportat la cel al ambulanţelor şi a substaţiilor unde nu există niciun medic angajat. Există deficit şi la alte categorii de personal, cum ar fi ambulanţieri, în prezent numărul acestora fiind de 59.
 
Întârzieri de zeci de minute

Sătmărenii s-au obişnuit să aştepte zeci de minute până când soseşte ambulanţa, iar personalul medical este de multe ori agresat pentru întârzieri. De multe ori dispecerii le recomandă oamenilor să se deplaseze la spital cu maşinile personale sau cu taxiul, deoarece salvările sunt în teren.

O singură maşină de tip C (ambulanţă de terapie intensivă), considerată la această oră cea mai performantă, deserveşte locuitorii judeţului Satu Mare. Salvările care fac faţă zilnic celor peste 100 de solicitări în municipiu sunt şapte de tip B, tot de terapie intensivă, însă nu la fel de performante, şi trei de transport. Substaţiile au în dotare câte o maşină de tip B, iar la Carei sunt două.

Şi lipsa personalului medical constituie o problemă gravă. Opt medici angajaţi fac faţă cu greu tuturor solicitărilor de peste zi din judeţ şi a orelor suplimentare pe care sunt nevoiţi să le presteze. Substaţiile nu au medici, iar posturile sunt blocate până la 31 decembrie. Pe lângă acestea medicii mai fac, aproape zilnic, drumuri de Cluj, Baia Mare, Timişoara, Oradea şi chiar Bucureşti, iar de multe ori staţia rămâne fără medic.
 
Doctoriţa Gabor Gyöngy a declarat că în ultima ei tură de lucru a plecat cu un bolnav la Cluj şi s-a întors abia seara, staţia rămânâd fără medic timp de 12 ore. „Aşa nu se mai poate. De la Cluj nu am putut să venim mai repede pentru că ne-au trimis cu bolnavul în mai multe clinici pentru investigaţii şi am făcut şi pe brancardierul”, a încheiat Gabor Gyöngy. În plus, patru ambulanţe pentru asistenţa la domiciliu zac uitate în curtea spitalului de mai bine de doi ani, din cauza lipsei de personal medical.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite