Lideri ai românilor din Timoc s-au întâlnit cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie a principalilor lideri ai românilor/vlahilor din Timoc, Serbia, a avut, sâmbătă, o întâlnire cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici.

Preşedintele Partiei Neamului Românesc, Predrag Balasevic, directorul Centrului pentru Drepturile Omului de la Negotin, Dusan Prvulovic  şi preşedintele Asociaţiei pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Zavisa Jurj, au discutat cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni despre situaţia românilor din Timoc, transmite Romanian Global News.

Modul în care autorităţile locale şi centrale de la Belgrad se raportează la cei circa 300.000 de români vlahi din Timoc, implementarea defectuasă şi manipulatorie a introducerii orelor de limbă română în câteva şcoli, presiunile care se fac asupra Bisericii Ortodoxe Române şi a reprezentanţilor săi în Timoc, legislaţia defectuoasă privind alegererea Consiliilor Naţionale şi amestecul partidelor sârbeşti în aceste alegeri, precum şi modul fraudulos în care Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) ar fi desfăşurat selecţia asociaţiilor care vor fi finanţate în Serbia de Răsărit, au fost teme pe care delegaţia din Timoc le-a invocat în discuţiile cu ministrul Bogdan Stanoievic.

Românii din Timoc cer revocarea consulului Iulian Niţu

O altă temă extrem de gravă a fost legată de activitatea desfăşurată de consulul general al României la Zajecar, Iulian Niţu, acuzat de comunitatea vlahilor din Timoc de atitudine antiromânească.

Delegaţii din Timoc au solicitat ministrului Bogdan Stanoievic retragerea imediată a lui Niţu de la post, spunând că „răul şi dezbinarea create de diplomat în comunitate a fost la fel de mare sau mai mare ca cel făcut de autorităţile sârbe”. Membri delegaţiei au subliniat că Niţu acţionează „ca şi când ar lucra pentru autorităţile sârbe  şi nu pentru România şi români”.

În cadrul vizitei la Bucureşti, delegaţia din Timoc s-a întâlnit şi cu vicepreşedintele Comisiei comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor, Bogdan Diaconu.

Deputatul a promis sprijin parlamentar în rezolvarea problemelor invocate şi a spus că va informa membrii comisiei în legătură cu situaţia generală din Timoc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite