Inspecţia Judiciară analizează pozele în care şefa DIICOT apare alături de Elena Udrea la cumpărături în Paris. Ce spune Bica într-un interviu TVR nedifuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bica, şefa DIICOT (în negru), alături de Elena Udrea şi Ana Maria Topoliceanu, fostă şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (în gri)                     FOTO: joscenzura2014.wordpress.com
Alina Bica, şefa DIICOT (în negru), alături de Elena Udrea şi Ana Maria Topoliceanu, fostă şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (în gri)                     FOTO: joscenzura2014.wordpress.com

Inspecţia Judiciară din CSM s-a sesizat în cazul fotografiilor publicate joi în presă, în care procurorul-şef DIICOT, Alina Bica, apare la cumpărături, în Paris, alături de preşedintele PMP, Elena Udrea, şi de Ana Maria Topoliceanu, o apropiată a acesteia, în weekendul de Ziua Îndrăgostiţilor. Adelin Petrişor  a postat pe blogul său un interviu luat de o colegă din TVR Alinei Bica şi nedifuzat. Ponta spune că nu va schimba şefii Parchetelor.

Inspecţia Judiciară (IJ) va face verificări în cazul pozelor publicate joi şi dacă a fost afectată imaginea justiţiei, după ce Alina Bica a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să solicite IJ să verifice modul în care respectivele fotografii au ajuns în spaţiul public.

"Astăzi, 31 octombrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării unor verificări, atât privind cererea de apărare a reputaţiei profesionale, formulată de doamna procuror Alina Mihaela Bica, cât şi prin raportare la Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, ca urmare a aspectelor mediatizate în legătură cu deplasarea la Paris, în luna februarie 2014, a doamnei Alina Mihaela Bica, procuror-şef al DIICOT", se arată în comunicatul CSM.

Prezent vineri la Adevărul Live, fostul premier Emil Boc a vorbit despre implicarea serviciilor secrete în campania electorală. „Ţinta a fost doamna Udrea. Dacă era doamna Bica, pozele apăreau mult mai devreme”, a declarat Boc.

Ponta: Nu schimb şefii de servicii ori de Parchete!

Victor Ponta a declarat vineri că nu are nicio intenţie privind o eventuală schimbare a şefilor de servicii ori de Parchete. Reacţia premierului vine după ce aseară, preşedintele Traian Băsescu a acuzat o implicare a serviciilor din România şi din Franţa în campania electorală, relatează Digi24. Ponta i-a cerut preşedintelui să spună exact la ce servicii s-a referit.

„Pe şeful de la SIE nu mai putem să-l schimbăm pentru că nu mai este. Şeful de la SRI, domnul Maior şi-a făcut treaba, dar el a anunţat un lucru de bun simţ, că îşi va depune demisia şi noul preşedinte va decide. Deci despre care şefi să fie vorba? Serviciul român de propagandă explică cum schimbăm şefi de la parchete. Vreau să vă anunţ că nu se schimbă niciun şef de la parchet pentru că legea spune clar că preşedintele poate să-i numească, dar nu să-i revoce”, a declarat Victor Ponta.

Şefa Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, şi Elena Udrea apar în mai multe fotografii ce par a fi fost făcute la Paris în luna februarie a acestui an. 

Imaginile au fost publicate, pe blogul joscenzura2014.wordpress.com, care ulterior a devenit inaccesibil, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie.Elena Udrea a acuzat că în spatele atacului împotriva sa se află Victor Ponta, şi susţine că miza o reprezintă demobilizarea electoratului său. 

Discuţie TVR - Alina Bica, nedifuzată: „Am apărut trăgând pe nas sau ce?”

Jurnalistul Adelin Petrişor a publicat pe blogul său o discuţie înregistrată de colega sa de la Ştirile TVR, Andreea Anghel, cu şefa DIICOT Alina Bica, despre pozele publicate joi, discuţie care nu ar mai fi fost difuzată de postul public de televiziune.

„Imediat după declanşarea scandalului Udrea-Bica, colega mea Andreea Anghel a sunat-o pe doamna procuror-şef DIICOT. Era normal să luăm o reacţie. Doamna procuror a spus:

- Bănuiesc că înregistraţi convorbirea…

- Da.

- În ce poze am apărut? Nu aveţi prieteni, nu ieşiţi în week-end? Am apărut în poziţii dezolante? Am apărut trăgând pe nas?”, scrie Adelin Petrişor pe blogul său.

Acesta spune că, după câteva ore, colega lui a fost sunată şefa DIICOT, care i-ar fi cerut să nu difuzeze interviul telefonic, motivând că nu a ştiut că e înregistrată.

„Decizia editorială a fost să se difuzeze înregistrarea. Ulterior, purtătorul de cuvânt de la DIICOT a mai sunat un reporter din redacţie, tot fără rezultat. Andreea a primit şi un email în care i se spunea că prima discuţie a fost “amicală”. Într-un final, i-a sunat telefonul şi directorului Departamentului Ştiri, Claudiu Lucaci. Nu ştiu cu cine a vorbit, însă el a considerat că deontologic este să ascultăm rugăminţile procurorului-şef DIICOT şi că Andreea trebuie să o sune din nou pe Alina Bica şi să facă un alt interviu. Eu am postat aici prima înregistrare pentru că, spre deosebire de şeful meu direct, am considerat că e relevantă din punct de vedere jurnalistic şi pentru că sunt ferm convins că a fost făcută cu respectarea tuturor normelor deontologice. Andreea s-a prezentat şi a fost întreruptă chiar când încerca să-i spună că doreşte o declaraţie. De asemenea, doamna procuror-şef a dovedit că era conştientă că discuţia nu e “off the record””, scrie Petrişor pe blogul personal.

Bica: Niciun document prezentat nu are semnătura mea

Înregistrarea primului interviu luat de reporterul TVR arată că Bica nu consideră că e vreo problemă cu faptul că a apărut alături de Elena Udrea în pozele de la Paris. „E vreo problemă că e Elena Udrea? Nu cred că am o problemă cu Elena Udrea? Nu înţeleg care e problema! Poziţia publică şi politică a doamnei Udrea e una, chestiunea privată e alta”, ar fi declarat Bica.

Întrebată despre cheltuielile mari efectuate în timpul sejurului la Paris, prezentate de blog, şefa DIICOT a spus că documentele nu apar semnate de ea: „Aţi văzut vreo chitanţă semnată de mine? Documentele acelea au semnătura mea pe ele?”.

image
image

Sursa foto: joscenzura2014.wordpress.com

Facturi cu date de emitere după sejur. 29 septembrie la Udrea

”Un indiciu interesant în facsimilele ataşate fotografiilor, cu detalii din facturile hoteliere ale doamnelor Udrea şi Bica: datele emiterii lor. Factura de room-service a procurorului DIICOT este din 20 februarie 2014, în condiţiile în care sejurul a fost în perioada 13-16 februarie. Aceeaşi factură a Elenei Udrea e din 29 septembrie 2014”, sesizează jurnaliştii de la dela0.ro.

Propusă de Victor Ponta la şefia DIICOT în 2013

Alina Mihaela Bica a fost propusă în primăvara anului trecut de premierul Victor Ponta pentru şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Tot atunci, Laura Codruţa Kövesi a fost propusă pentru conducerea DNA, iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general.

Bica are 17 ani de experienţă ca procuror. Începând din 2004, ea a fost procuror şef de birou la DIICOT, iar apoi procuror şef de serviciu la aceeaşi instituţie. CV-ul Alinei Bica include şi trei ani ca secretar de stat la Ministerul Justiţiei, din ianuarie 2009 până în mai 2012.

De asemenea, numele Aline Bica apare şi dosarul în care fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, e acuzat de evaziune fiscală.

Stenograma unei convorbiri telefonice interceptate de procurorii DIICOT în acest dosar, de pe vremea când Bica era secretar de stat la Justiţie, arată că Blejnar ar fi negociat cu aceasta numirea unei persoane într-o funcţie de conducere în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Persoana respectivă era o cunoştinţă a Alinei Bica, notau atunci anchetatorii.

Udrea: E opera Serviciilor Secrete

”În spatele lui Victor Ponta stau reprezentanţi ai serviciilor secrete. Miza o reprezintă voturile pe care le va avea Elena Udrea în turul întâi. Se urmăreşte demobilizarea electoratului Elenei Udrea şi ducerea acestui electorat către candidatul ACL. La nici 20 de ore, reprezentanţii serviciilor mi-au răspuns. Am văzut pe un blog nişte fotografii care mă arată într-o ipostază privată. Sunt cu două femei, cu care am o relaţie de prietenie. Nu văd nimic vinovat să stau la masă cu ele. Alina Bica mergea la Haga şi s-a oprit o zi la Paris”, a spus Elena Udrea joi, într-o conferinţă de presă la sediul PMP.

Ea a susţinut că fotografiile menite să o compromită nu sunt făcute de ziarişti, ci de serviciile secrete, la ordinul lui Victor Ponta.

”Sunt fotografii profesioniste făcute de Valentrine s Day. Este clar un filaj al serviciilor, au stat după noi timp de 48 de ore. Nu înţeleg de ce la nouă luni au fost publicate acum. Este clar că nu poate fi vorba de paparazzi. Toate acestea arată că autorii sunt profesionişti. Mai mult, s-au cerut facturi de la hotel, date de la recepţie. Voi acţiona în judecată hotelul. Fotografiile au fost făcute de Valentine s Day, iar notele de la hotel au fost cerute la 29 septembrie 2014, după ce mi-am depus candidatura. Interesul care este demonstrat în acest moment pentru demobilizarea electoratului meu este tehnică de manipulare: cu o câteva zile înainte de alegeri ieşi cu o bombă. Obişnuiesc să ies din când în când cu prietenele mele la un film, la un teatru”, a afirmat candidatul PMP.

Bica: Aspecte ce ţin de viaţa privată. Era în concediu de odihnă

La rândul său, procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că „înţelege să nu comenteze în spaţiul public aspecte care ţin de viaţa privată, desfăşurate în cadrul efectuării unui concediu de odihnă”. 

De asemenea, aceasta a cerut astăzi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) „să declanşeze, de îndată, prin Inspecţia Judiciară a CSM, verificări privind imaginile difuzate de site-ul www.Joscenzura2014.wordpress.com, preluate de mai multe posturi de televiziune, precum şi comentariile efectuate în spaţiul public cu acest prilej, de natură a aduce atingere reputaţiei profesionale”, se mai arată în comunicat.

Fotografiile au fost date publicităţii pe blogul joscenzura2014.wordpress.com. În textul ce însoţeşte imaginile, autorul spune că acestea sunt din luna februarie a acestui an. De precizat că după câteva ore, site-ul a fost sters şi nu mai poate fi accesat.



Candidatul PMP la funcţia de Preşedinte al României şi procurorul Alina Bica sunt însoţite şi de Ana Maria Topoliceanu, fostă şefă a Companiei Naţionale de Investiţii "C.N.I." SA şi o apropiată a Elenei Udrea.

Elena Udrea este îmbrăcată într-o haină de blană albă şi pare procupată de telefonul mobil.

Conform chitanţelor publicate de acelaşi blog, şefa DIICOT ar fi cheltuit pe masa de prânz 174 de euro şi a lăsat bacşiş 15 euro, celui care i-a cărat bagajele. Elena Udrea a cheltuit 88 de euro pentru minibar şi 80 de euro pe un mic dejun, iar la coafor a dat 110 euro.

Elena Udrea fotografiata la Paris  joscenzura2014.wordpress.com
Elena Udrea fotografiata la Paris  joscenzura2014.wordpress.com



Imaginile apar la o zi după ce numele Elenei Udrea a apărut în ediţia în limba germană a Huffington Post, ca fiind implicată în dosarul EADS. Articolul este semnat de un jurnalist român, Vlad Georgescu, blogger la Huffington Post. Jurnalistul nu a prezentat însă nicio probă care ar arăta implicarea Elenei Udrea, a lui Ion Ţiriac şi a lui Ioan Rus în afacerea EADS.

Mai mult, surse din DNA au precizat că, în acest moment, cei nominalizaţi de jurnalistul român în Huffington Post nu au nicio calitate în dosarul EADS.

Elena Udrea fotografiata la Paris  joscenzura2014.wordpress.com

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Şefa DIICOT, Alina Bica, şi Elena Udrea, fotografiate împreună la Paris. Udrea: Fotografiile sunt făcute de servicii la ordinul lui Ponta

Alegeri prezidenţial 2014. Adevărul Live, Emil Boc, despre pozele de la Paris: Ţinta a fost doamna Udrea. Dacă era doamna Bica, pozele apăreau mult mai devreme

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite